Ilyet még nem látott: dobókockadinnye termett Vásárhelyen! 4

Már tavaly is bejárta az országos médiát, hogy a vásárhelyi Pap Róbert kockadinnyét termesztett. A fiatalember idén újabb különlegességgel rukkolt elő: a gyümölcs egyik példányából dobókockát alkotott, amire eddig nem volt példa hazánkban.

A vásárhelyi Pap-család évtizedek óta termeszt dinnyét Hódmezővásárhelyen. Mint arról nemrég beszámoltunk, jelenleg 12 ezer görög- és sárgadinnye palántát nevelnek. Pap Róbert tavaly nyáron lett híres az ország első kockadinnyéjével, amiből külföldi minta alapján idén is készített néhányat.

Ilyet még nem látott: dobókockadinnye termett Vásárhelyen! 1

– Kocka alakú sablonokat vásároltam, amikbe három hétre belehelyeztem a kis dinnyéket, hogy szép lassan felvegyék a formát. Azt gondoltam, tavaly már kitapasztaltam a folyamat rejtelmeit, azonban ebben az évben is törtek szét tartók, mivel a gyümölcsök növekedés közben szétfeszítették azokat. Ugyanakkor több sikerült, mint amennyi nem: jelenleg nyolc kockadinnyém van, amik 15 centiméter magasak és szélesek, valamint nagyjából 4 kilósak – avatta be lapunkat az őstermelő.

Ilyet még nem látott: dobókockadinnye termett Vásárhelyen! 5

A termesztő emellett egy olyan újdonságot is kipróbált, amit még senki az országban: az egyik sablonba pontokat ragasztott, a dobókocka számainak megfelelően. Ez a dinnye így úgy fejlődött ki, hogy minden oldalán egytől hatig valamelyik szám látható. Pap Róbert még arra is figyelt, hogy a szemközti oldalak összege hét legyen – pontosan úgy, mint egy igazi dobókockán.

Ilyet még nem látott: dobókockadinnye termett Vásárhelyen!

A különleges dinnyék érettsége és íze – elsősorban az esős időjárás miatt – elmarad hagyományos társaitól. – Éppen ezért valószínűleg nem kerülnek piacra ezek a darabok, hanem elajándékozom őket. A dobókockát pedig rendeltetésszerűen használom, ugyanis egy kerti partin a barátokkal közösen eldobjuk. Egy dobásra jó, és az lesz, mint a találós kérdésben: ha feldobjuk, zöld, ha leesik, piros – mosolygott a termesztő, aki valószínűleg készít még idén kockadinnyéket.

Még megtudtuk, a gyümölcs szezonja a rengeteg esőnek köszönhetően országszerte csúszik. A szakemberek a hónap végére várták az első helyi görögdinnyéket a piacra, azonban ez július első hetére tolódik. A legnagyobb dömpingre július közepén-végén számítanak.

Ilyet még nem látott: dobókockadinnye termett Vásárhelyen! 3

Ilyet még nem látott: dobókockadinnye termett Vásárhelyen! 6