Folytatódott a Szent Ágota Gyermekvédelmi Szolgáltató környezetvédelmi programsorozata

Gereblyéket, ásókat, talicskákat mozgató szorgos kezek vették birtokba hétvégén, a Szent Ágota Gyermekvédelmi Szolgáltató által csak ÁGOTA® Falvának nevezett Tass-Alsószenttamás héthektáros területét.

Mintegy négyszáz, lakásotthonban, illetve nevelőszülőknél nevelkedő gyermek és gondozóik tevékenykedtek a Szeged-Csanádi Egyházmegye fenntartásában működő gyermekvédelmi szolgáltató 2020. évi környezetvédelmi programsorozatában. Ahogyan a korábbi években, úgy most is a fiatalok környezettudatos magatartásának kialakítása volt a cél.

–  Úgy osztottuk meg a feladatot, hogy a fiúk ássák ki a tarackgyökereket, mi pedig gyűjtjük, és a talicskával elhordjuk. Fontos az életemben a környezetvédelem, van egy kiskutyánk is az otthonban, vele is törődünk, jó ez a program is, bár nehéz a munka – mesélte Antal Szimonetta, tereprendezés közben.  A fiatal lány a szegedi Dr. Foltán József Lakásotthon lakója, ahol sokat foglalkoznak környezetük szépítésével.

Gyomláltak, gereblyéztek együtt

A hétvégén gyomláltak, a levágott, megszáradt füvet gyűjtötték halomba, tarackgyökerektől mentesítették a terepet gyerekek és felnőttek közösen Tass-Alsószenttamáson, ahol árnyékot adó fákra is nagy szükség lesz itt a jövőben. A terület egyébként a Szeged-Csanádi Egyházmegye Szent Ágota Gyermekvédelmi Szolgáltatójának módszertani, élménypedagógiai, szabadidős, pasztorációs és lelkiségi központja is egyben. Az utóbbi években egyre több program valósul itt meg a fokozatosan gyarapodó gyermeklétszám miatt is. Terápiás és lelkiségi valamint, sport és élménypedagógiai programok várják a szolgáltató által gondozott gyermekeket.

– Ez az esemény egyik fontos eleme a 2020. évi környezetvédelmi programsorozatunknak. A Szeged-Csanádi Egyházmegye, mint zöld egyházmegye szemléletmódjához és tevékenységéhez illeszkedik, amely egymással összefüggő, öt elemből áll – tudtuk meg Kothencz Jánostól, a Szent Ágota Gyermekvédelmi Szolgáltató főigazgatójától. Céljuk az, hogy környezettudatosabb magatartásra szocializálják a családból kiemelt gyermekeket és fiatalokat, de a velük a foglalkozó felnőtteket, nevelőszülőket és pedagógusokat is. – Szerintem gyermekeink környezettudatos magatartása nem csak azon múlik, hogy ennek fontosságát hányszor szajkózzuk, hanem inkább azon, hogy miként szólítjuk meg szívükben az általuk elképzelt jövőt – fejtette ki a főigazgató.

Folytatódott a Szent Ágota Gyermekvédelmi Szolgáltató környezetvédelmi programsorozata 1

Ismerkedés a környezetvédelmi tevékenységgel

A Csongrád-Csanád, Bács-Kiskun, Békés és Jász Nagykun Szolnok megyéből érkezett családjukból kiemelt gyermekek és fiatalok Molnár Krisztián agrármérnök, környezetvédő útmutatásai alapján dolgoztak. A környezetvédelmi programsorozat szakmai segítője minden csoportnak elmagyarázta, miért fontos ez a munka. Elmondta, a gyep levegőztetése és számos más talajmunka jó lehetőséget kínál akár komolyabb növényesítésre is.  A tervek közt szerepel tájjellegű fák, így a különböző nyár- és szilfa fajták ültetése.  – Természetesen nem csak itt, hanem a Szent Ágota Gyermekvédelmi Szolgáltató mind a nyolc megyéjében, az intézményrendszer valamennyi telephelyén megvalósul majd növények, cserjék és fák ültetése. Fontos, hogy ezeket ne csak elültetni tudják a gyermekek, hanem ápolni, gondozni is képesek legyenek – mondta el Szabóné Szivós Ildikó, az intézmény környezetvédelmi programjaiért is felelős általános főigazgató helyettese.

Közösségi program volt

A környezetvédelmi programsorozat mostani eseménye egyben az első találkozás lehetőségét is megteremtette a fiatalok számára, a világjárvány okozta korlátozások után. Erdélyi Bíborkának már nagyon hiányzott az ÁGOTA® közössége, ezért jött el a tereprendezésre, húgával együtt. Gereblyézés közben szólítottuk meg a Kecskemétről érkezett 17 éves fiatal lányt, akit csecsemő kora óta nagymamája nevel, ám szeret ehhez a nagycsaládhoz tartozni. – Azért szeretek itt lenni, mert ugyanolyan sorsúakkal találkozhatom, mint én. Ők olyanok, mintha a testvéreim lennének, megértenek, bármi nehézségem is van. Tartjuk egymással a kapcsolatot, de idén nem tudtunk a járvány miatt találkozni, ezért is jó itt lenni. Fontosnak tartom a környezet védelemét, ráadásul ez a munka építi a csapatot, a társaságot – magyarázta a lány.

A program egyik szakmai munkatársa, András Katalin gyomlálás közben hangsúlyozta, a gyermekvédelmi szolgáltatónál minden tevékenységüknek az a célja, hogy a gyerekeket minél inkább felkészítsék az önálló életre.  Ez azt is jelenti, hogy ne csak magukra és egymásra figyeljenek oda, hanem a saját környezetükre is.

Folytatódott a Szent Ágota Gyermekvédelmi Szolgáltató környezetvédelmi programsorozata 2

A zöldprogram a lakásotthonokban is fontos

Szegvári lakásotthonból három utógondozott fiú jött el a programra, ők a nagy melegben is jól viselték a fizikai munkát: itt gyomláltak, illetve a gazt szedték össze és hordták el talicskával. Egyiküknek tanult szakmájához is közel áll a feladat, mert kertésznek készül, de van köztük festő tanuló is, aki számára szintén mindennapos a fizikai munka.

A környezetvédelmi program az összefogásról is szólt

A szorgos kezek egész nap külön gyűjtötték a komposztálható hulladékot. A fiatalok testi épségére, folyadékpótlására folyamatosan egészségügyi szakszemélyzet figyelt. A programhoz szükséges eszközök, szerszámok megvásárlását cégek és magánszemélyek felajánlása tette lehetővé, a szervezők köszönik a támogatók segítségét. A programsorozat ismeretterjesztő előadásokkal folytatódik több megyében, környezetvédelmi szakemberek bevonásával, és a szelektív hulladékgyűjtés bevezetésével a szolgáltató intézményeiben.