Ismét misszióba készülnek a vásárhelyi katonák 6

A Magyar Honvédség KFOR Kontingens 23. váltása májusban kezdte meg a missziós feladatokra való felkészülését az MH 5. Bocskai István Lövészdandár hódmezővásárhelyi helyőrségében.

A KFOR – Kosovo Force – erők részeként szolgálatot teljesítő magyar kontingens felkészülése a speciális kiképzésekkel (vezetési gyakorlat, egészségügyi felkészülés) kezdődött, amelyeket az elméleti oktatások követtek, ahol a résztvevők elsajátították a műveleti területre jellemző sajátosságokat.

Ismét misszióba készülnek a vásárhelyi katonák

A csoportos foglalkozásokat követően a kontingens manőver századai megkezdték az egyik legfontosabb feladatuknak számító tömegkezelési eljárások (Crowd and Riot Control – CRC) begyakorlását. A több héten keresztül tartó foglalkozások az egyéni technikák begyakorlásával kezdődtek, majd a század szintű alakzatban történő mozgások és az elsajátított tudás tényleges alkalmazásával értek véget. A kötelék gyakorlások során a békés „tömeg” szerepét játszó ellenerő fokozatosan vált egyre „ingerültebbé”, így biztosítva az egyre nehezebb feladatokat.

Ismét misszióba készülnek a vásárhelyi katonák 7

A gyakorlásokat követően Hodoniczki Mátyás alezredes, az MH KFOR Kontingens 23. váltásának kijelölt parancsnoka elmondta, hogy a Magyar Honvédség katonái a NATO parancsnokság alatt működő nemzetközi békefenntartó haderő részét képezik Koszovóban, feladatuk a biztonság és a rend fenntartása lesz. A KFOR Harcászati Tartalék Zászlóalj (KFOR Tactical Reserve Battalion – KTRBN) legfontosabb feladata a mozgásszabadság, illetve a jelenlétfenntartó járőrtevékenység biztosítása egész Koszovó területén. „A kontingens tagjainak többsége már nem először vesz részt ebben a balkáni misszióban, ennek ellenére folyamatosan készülünk a ránk váró feladatok magas szintű ellátására és szeptemberben megkezdődik majd a műveleti területre történő átcsoportosítás is” – mondta az alezredes.

Ismét misszióba készülnek a vásárhelyi katonák 2 Ismét misszióba készülnek a vásárhelyi katonák 3 Ismét misszióba készülnek a vásárhelyi katonák 4 Ismét misszióba készülnek a vásárhelyi katonák 5 Ismét misszióba készülnek a vásárhelyi katonák 1

Szöveg és fotó: Búz Csaba főhadnagy