Spiclitörvénnyel építi vissza az 50-es évek besúgóhálózatát Márki-Zay Péter Hódmezővásárhelyen

Spiclitörvényt fogadott el csütörtökön a vásárhelyi közgyűlés ülésén a Márki-Zay Péter vezette többség. A Fidesz képviselői nemmel szavaztak, és a párt egy közleményt adott ki az új rendelettel kapcsolatban. 

“Spiclitörvénnyel építi vissza az 50-es évek besúgóhálózatát Márki-Zay Péter Hódmezővásárhelyen

Az ’50-es évek világát, a kommunizmus legsötétebb éveit idézi Márki-Zay Péter polgármester spiclitörvénye. A polgármester rendeletet terjesztett a város mai közgyűlése elé, amelynek értelmében bárki, aki bizonyítékot szolgáltat az önkormányzat érdekeit sértő bűncselekményről, vagy a városban elkövetett szabálysértésről, esetleg csupán a helyi közösségi együttélés szabályait meghatározó rendelet megsértéséről díjban részesül, amennyiben „az általa szolgáltatott bizonyíték alapján eljárás kerül lefolytatásra, majd jogerős bírósági ítélet, vagy hatósági döntés az elkövetőt elmarasztalja”.

„A spiclitörvény szerint „a díj összege legfeljebb 100 ezer forint, pontos összegét a polgármester határozza meg a cselekmény tárgyi súlyához és az információ fontosságához mérten”. Sőt, annak érdekében, hogy a besúgókat ösztönözzék, és valóban visszahozzák a titkos informátorok, névtelen feljelentők és házmesterek országát, a besúgóhálózat diktatúráját, a polgármester még azt is rendeletbe foglalva segíti, hogy azon személyeknek, akik feltételezésük szerint bizonyítékkal rendelkeznek „személyazonosságuk feltárása nélkül tudakozódhassanak a bizonyíték feltehető minősítéséről. A tudakozó személyt figyelmeztetni kell arra, hogy a vele közölt előzetes minősítés nem köti az Önkormányzatot, továbbá tájékoztatni kell a díjra vonatkozó szabályokról.” A díjigénylő a teljes eljárás során „kérelmezheti természetes személyazonosító adatainak és lakcímének zárt kezelését”.

A spiclitörvény tehát nemcsak az önkormányzat vagyonával szembeni bűncselekményekre terjed ki, hanem a szabálysértési törvény, de különösen a közösségi együttélés szabályait meghatározó helyi rendelet hatálya alá eső minden szabálysértésre. Utóbbi rendelet pedig alapvetően a lakosság egymás közti viszonyait kezeli, illetve kollektív kötelezettségeit határozza meg. A spiclitörvény szerint tehát Hódmezővásárhelyen fel lehet jelenteni az önkormányzatnál pénzért például azt, aki nem gondoskodik az ingatlana környezetében lévő közterület gyommentesítéséről, a fű vágásáról, nem jó helyen sétáltatja a kutyát, de számíthat a névtelen feljelentésre az is, aki „jelentős városi események alkalmával a polgármester által elrendelt zászló kitűzésnek, illetve a lobogó felvonásnak nem tesz eleget, a helyben szokásos formában történő értesítés ellenére”. Kíváncsian várjuk, mikor érkezik a fekete autó, hogy bevigye a vásárhelyieket egy elbeszélgetésre, ahol – a Tanúból idézve – azzal szembesülnek: van „egy komoly, névtelen feljelentés, géppel írva”.

Márki-Zay Péter az elmúlt két évben bizonyította, hogy képtelen a város működtetésére. A napokban derült ki, hogy az összesen 443 önkormányzati bérlakás mintegy negyedében, 104 lakásban érvényes bérleti szerződés, bérleti díj és rezsiköltség megfizetése nélkül laknak a bérlők. A városháza lakásügyi csoportját az a férfi vezette, akit nemrég kétrendbeli fegyveres rablásért tartóztattak le Szegeden, de a várost irányítása alatt több mint 10 millió forintra büntették azért is, mert a közbeszerzési szabályokat megkerülve haveri céget bíztak meg informatikai szolgáltatásra. A spiclitörvénnyel Márki-Zay részben beismeri, hogy nem tud rendet tartani az általa két és fél éve vezetett önkormányzatnál.

A besúgóhálózat kiépítése ugyanakkor az 50-es évek legsötétebb időszakát hozza vissza a keserű emlékezetből napjainkba. A spiclitörvény megmutatja, mit gondol Márki-Zay Péter valójában a demokráciáról. A Fidesz-Magyar Polgári Szövetség Hódmezővásárhelyi Szervezetének álláspontja szerint egy ilyen rendeletnek semmi keresnivalója nincs 2020 Magyarországán.

A polgármestert támogató képviselői többség a rendeletet megszavazta, a Fidesz-Magyar Polgári Szövetség képviselői nemmel szavaztak. A város mai közgyűlésére beterjesztett és elfogadott rendeletet mellékelten küldjük!

Fidesz-Magyar Polgári Szövetség

Hódmezővásárhelyi Szervezete”

Fidesz: Spiclitörvénnyel építi vissza az 50-es évek besúgóhálózatát Márki-Zay Péter Hódmezővásárhelyen 5

Fidesz: Spiclitörvénnyel építi vissza az 50-es évek besúgóhálózatát Márki-Zay Péter Hódmezővásárhelyen 4

Fidesz: Spiclitörvénnyel építi vissza az 50-es évek besúgóhálózatát Márki-Zay Péter Hódmezővásárhelyen 3

Fidesz: Spiclitörvénnyel építi vissza az 50-es évek besúgóhálózatát Márki-Zay Péter Hódmezővásárhelyen 2

Fidesz: Spiclitörvénnyel építi vissza az 50-es évek besúgóhálózatát Márki-Zay Péter Hódmezővásárhelyen 1 Fidesz: Spiclitörvénnyel építi vissza az 50-es évek besúgóhálózatát Márki-Zay Péter Hódmezővásárhelyen