Márki-Zay megtalálta a mártélyi iskolaügy lényegét: választás 2022!!!

Vásárhely balliberális polgármestere látványos pálfordulást hajtott végre a mártélyi iskola kapcsán, és ő az, aki politikai kérdést csinálna egy egyértelműen szakmai ügyből. Ez pedig semmiképpen sem használ Mártélynak, a mártélyi közösségnek.

Száznyolcvan fokos fordulatot vett a mártélyi iskola ügyében Márki-Zay Péter! Hódmezővásárhely balliberális polgármestere bő egy hét leforgása alatt megtalálta a lényeget az alsó tagozat megszűnésének, az intézmény bezárásának szomorú történetben: politika, országgyűlési választás 2022, vesszen a Fidesz!

Másfél hete még nem volt álláspontja Mártély belügyeiről…

Ami a látványos és számító pálfordulást illeti, miután portálunk megírta, hogy információnk szerint lakat kerülhet ősztől a mártélyi iskolára, hisz a szülők többsége az utóbbi évek során „lábbal szavazott”, Vásárhelyre vitte gyermekét (az első osztályba beiratkozók létszáma 2015 és 2020 között sajnálatos módon egyszer sem érte el a törvényileg meghatározott minimumot), Márki-Zayt a június 11-én az LMP társelnökével, Kendernay Jánossal közösen tartott sajtótájékoztatóján a 80 millió forintból fenntartott városházi propagandamédia próbálta faggatni a témában. A vásárhelyi polgármester ekkor – jegyezzék meg ezeket a szavakat! – „illetékesség hiányára hivatkozva” kihátrált a válaszadás elől, úgy fogalmazott, idézzük: „Mártély ügyivel pedig nem kívánok foglalkozni”. Hozzátette még: „Közös hivatalunk van ugyan, és ennek nagyon örülünk természetesen, de nyilván ebben a kérdésben a mártélyi polgármester asszonyt kell megkérdezi; a mártélyi iskola kérdésében nekem semmilyen álláspontom nincs.”

Nos, másfél hét leforgása alatt hatalmasat változott a világ, a Mindenki Magyarországa Mozgalom elnökének ugyanis leesett a tantusz: politikai tőkét kovácsolhat egy nyilvánvalóan szakmai ügyből, és egész pályás letámadást indított a mártélyi iskola bezárása kapcsán. Felettébb pikáns ez a színeváltozás, hiszen nemcsak arról van szó, hogy Márki-Zay június 11-én még látványosan elhatárolódott a falu belügyeitől, az oktatási intézmény problémájától, de mint korábban beszámoltunk róla: az utóbbi hónapokban információnk szerint amúgy is hűvössé vált a viszony a vásárhelyi városháza és Mártély között, miután a vásárhelyi közgyűlés márciusban úgy döntött, hogy az állami normatíván felüli 9 millió forintért biztosítja a közös hivatali szolgáltatásokat a szomszédos községnek, padlóra küldve ezzel annak költségvetését…

… szélsebes színeváltozás: politika, politika, politika; vesszen a Fidesz!

Márki-Zay azonban nem zavartatta magát, miután ráeszmélt, hogy rövid-, közép- és hosszú távú politikai céljainak rendelheti alá a mártélyi közösséget. Június 21-i facebookos igehirdetésében hanyagul félretolta az „illetékesség hiányát”, már nagyon is kívánt Mártély ügyeivel foglalkozni, hiszen nagy hirtelen „lett álláspontja” a falu iskolájának ügyében. A közéleti munkásságát ismerők számára aligha meglepő, hogy ezt a történetet is a permanens kormányellenes háborúskodásának szolgálatába állította!

Arról prédikált, Mártélynak „az a bűne, hogy ellenzéki polgármester választott”, ezért „teszi tönkre a Fidesz Mártélyon az oktatást”. Kijelentette, ki fog állni a mártélyi iskola fennmaradásárt. Végül azt üzente, bízik benne, hogy ami az iskolabezárással „sújtott” mártélyiakat illeti, „két év múlva ezek a családok mind a Fidesz ellen fognak szavazni, szüleik, nagyszüleik és unokatestvéreik is”.

Vásárhely balliberális polgármestere a napnál is világosabbá tette tehát, ki és miért csinál egy szakmai ügyből, adott esetben szakmai vitából politikát.

Nem kérték a beavatkozást és a cirkuszt

Portálunk ennek kapcsán megkereste Putz Anitát, Mártély Márki-Zay által határozottan ellenzékinek nevezett, ellenzékiként ünnepelt vezetőjét is. Ő kérdéseinkre adott válaszában leszögezte: nem gondolja, hogy az iskolabezárás ügye politikai lépés lett volna, inkább elhibázott szakmai döntésnek gondolja. Hangsúlyozta: egyáltalán nem kérte, hogy Márki-Zay beavatkozzon az ügybe. Ami az MMM-elnökének azt a kinyilatkoztatását illeti, hogy reményei szerint a mártélyiak 2022-ben a Fidesz ellen szavaznak, a polgármester „politikai pártatlanságát” hangsúlyozva úgy kommentálta: „távol kívánom tartani a falut a pártpolitikai csatározásoktól, országos ügyekben nem foglalok állást, magam sem kívánok reflektorfénybe kerülni.”

Hogy mennyire álságos Márki-Zay sebtében konstruált politikai habverése és cirkusza, azt a tankerület keddi közleménye is világossá tette: mint megírták, a következő tanévre is mindössze 5 elsőst írattak be a tagintézménybe, annak ellenére, hogy a településen 14 elsős korú gyermek él, a szüleik azonban a szabad iskolaválasztás lehetőségével élve a szomszédos településekre – jellemzően Hódmezővásárhelyre – vinnék gyermekeiket. Ilyen körülmények között szerintük az iskola további fenntartása szakmai szempontból nem megalapozott, a további működtetés nem szolgálja az érintett tanulók érdekét sem, vagyis – világítottak rá – a fenntartó úgy véli, éppen a diákok érdekét szolgálja az átszervezés.

Mi lehet hát az eset konklúziója? A magunk részéről abszolút megértjük és átérezzük, hogy az alsó tagozat elvesztése, az iskola bezárása kiemelten fontos kérdés egy kistelepülés életében, mely nyilvánvalóan indulatokat vált ki a közösségben, de abban is biztosak vagyunk, hogy a kívülről, mesterségesen, ráadásul öncélúan gerjesztett pártpolitikai viszálykodás nem fog segíteni, nem viszi előbbre az ügyet.

Fotó: Márki-Zay Péter Facebook-oldala