Az ATEV-et támadta Márki-Zay és Szabó Tímea a Kossuth téren

Nem ez az első eset, hogy a polgármester országos ellenzéki, balliberális politikusokat hív Vásárhelyre azért, hogy támadja a városban működő állami céget. Az LMP-s Kendernay János után szerdán Szabó Tímea érkezett a településre, hogy a polgármestert támogassa az ATEV elleni harcában.

Márki-Zay Péter a sajtótájékoztatón elmondta, hogy Szabó Tímea, a Párbeszéd társelnöke az Országgyűlésben is támogatni fogja azt a kezdeményezést, hogy készüljön el az ATEV telephelyen az a beruházás, ami élhetőbbé teszi a várost. Megújítanák a biofiltereket, határérték alá csökkentenék a szennyvízkibocsátást, és a komposztáló telephelyét távolabb költöztetnék Vásárhelytől.

Két helyi, a polgármesterhez közeli egyesület aláírásgyűjtésbe is kezdett, hogy „az ATEV építse be technológiájába azokat a már meglévő és máshol sikeresen alkalmazott eljárásokat, amivel a feldolgozás során keletkező és a város lakosait régóta irritáló szag kibocsájtását megszüntetik.”

Az ATEV-et támadta Márki-Zay és Szabó Tímea a Kossuth téren 2

Az aláírásgyűjtési akcióra, és több önkormányzati képviselő nyílt levelére az ATEV vezérigazgatója is reagált. Levelükben kifejtik, hogy a képviselők olyan fejlesztéseket kérnek számon rajtuk, melyek megvalósulására nem tettek ígéretet a várossal történő egyeztetések során. „A gazdálkodó társaságok hosszú távú céljait, feladatait stratégiai terv jelöli ki, Társaságunk is öt éves stratégiai terv mentén valósítja meg fejlesztési elképzeléseit. Kollégáim ezen a találkozón semmilyen konkrét ígéretet nem tettek arra vonatkozóan, hogy az említett beruházások mikor és hogyan kerülnek megvalósításra, ezért az el nem hangzott ígéretet nyílt levélben számon kérni a Társaságunk elkötelezett helyi dolgozóira nézve sértő, Társaságunkra vonatkoztatva pedig hitelrontó” – áll a közleményben.

Márki-Zay kérdésre elmondta, nem lát a dologban hitelrontást, és ha valaki be szeretné ezért perelni, tépjen sorszámot – bagatellizálta el a kérdést a polgármester.

A cég jelezte továbbá, hogy a várostól semmilyen segítséget nem kapott, holott másik vállalat részesült már adókedvezményben. „Azon túlmenően, hogy a város képviselői el nem hangzott ígéreteket kérnek számon rajtunk, arra vonatkozó konstruktív javaslattal sem tudtak élni, hogy a helyi városvezetés mivel tudna hozzájárulni a szaghatás csökkentéséhez. Amennyiben ténylegesen ennyire a szívén viseli a városvezetés ezt a kérdést és gyorsabb megoldást szeretne, úgy az Önkormányzat részére a Társaság által az évek alatt befizetett helyi adók vonatkozásában javasolhatott volna adókedvezményt vagy mentesíthette volna Társaságunkat ezen adók megfizetése alól azzal, hogy ezen összegeket a szaghatások csökkentésére kell fordítani. De sem ezzel, sem más hasonló olyan javaslattal nem fordultak felénk, ami a helyzet megoldását elősegítette volna.

Kérdésünkre Márki-Zay Péter elmondta, hogy nem fog semmilyen adókedvezményt adni az ATEV-nek, hiszen a cég nagy nyereséggel rendelkezik. „Nem az adócsökkentés a megoldás” – hangzott el a sajtótájékoztatón.

Az ATEV-et támadta Márki-Zay és Szabó Tímea a Kossuth téren 1

Szó esett továbbá arról, hogy mind a 106 körzetben előválasztást kell tartani annak érdekében, hogy országosan az ellenzék le tudja győzni a Fideszt a 2022-es választásokon. A két politikus egyetértett abban is, hogy a miniszterelnök-jelölt személyét is egy előválasztáson kell eldönteni.

Márki-Zay Péter természetesen az ATEV ügyből sem hagyhatja ki a nagyotmondásokat és a valótlan állításokat. Azzal uszít, hogy az ATEV vezérigazgatója, Kovács Lajos „megbízása mellett Budapest XII. kerületének fideszes alpolgármestere is.” A valóság azonban az – a helyi önkormányzat honlapja szerint – hogy az említett kerületnek jelenleg egyetlen egy alpolgármestere van, akit Fonti Krisztinának hívnak. Kovács Lajos pedig a képviselő-testület tagja, és a Zöld Bizottság elnöke, és csak a korábbi ciklusokban volt alpolgármester…