Lakat kerülhet a mártélyi iskolára

A mártélyi iskola átszervezésével kapcsolatban a Hódmezővásárhelyi Tankerületi Központ közleményt juttatott el szerkesztőségünknek, amit változtatás nélkül közlünk.

A tanulók érdekét szolgálja a mártélyi iskola átszervezése 

Valótlanok azok az egyes médiumokban megjelent hírek, melyek szerint a mártélyi iskolával kapcsolatos tervekről nem tájékoztatta a tankerület az érintetteket, köztük a szülőket. A jogszabály szerinti egyeztetések és tájékoztatások időben megtörténtek, és ezt követően született meg a döntés.

A Kormány továbbra is elkötelezett a kistelepülési iskolák fenntartása mellett, mindenhol, ahol a gyermeklétszám ezt alátámasztja. A 2011-ben elfogadott törvény 8 főben határozza meg a szükséges tanulói létszámot. Sajnálatos, hogy Mártélyon ez a minimális létszám sem teljesül évek óta: az első évfolyam jelenleg 6 fős, a második évfolyam 5 fős, a harmadik évfolyam 6 fős, a negyedik évfolyam 3 fős, a felső tagozatosok pedig már évek óta Hódmezővásárhelyen folytatják tanulmányaikat. A következő tanévre mindössze 5 elsőst írattak be a tagintézménybe, annak ellenére, hogy a településen 14 elsős korú gyermek él, a szüleik azonban a szabad iskolaválasztás lehetőségével élve a szomszédos településekre – jellemzően Hódmezővásárhelyre – íratták be gyermekeiket. Ilyen körülmények között az iskola további fenntartása szakmai szempontból nem megalapozott, a további működtetés nem szolgálja az érintett tanulók érdekét sem. Sajnálatos, hogyha ebből helyben vagy országosan politikai ügyet csinálnak. Senki nem veszíti el az állását, a tankerület az átszervezést követően valamennyi munkavállalót tovább foglalkoztatja, a gyerekeket szervezetten utaztatják majd, az új iskolájukban pedig magas színvonalú oktatásban részesülhetnek.”