Itt a vége: a kampány legnagyobb vesztese Karácsony Gergely és az ellenzéki összefogás

A mostani városvezetés kifejezetten a konfliktust keresi a kormánnyal, nem a megoldást a Lánchíd felújítása kapcsán – mutatott rá a Magyar Hírlapnak Kiszelly Zoltán politológus, aki a baloldali kamuvideóról, a veszélyhelyzet megszüntetéséről és a civiltörvény megsemmisítéséről is szót ejtett.

A Pesti úti idősotthon ügye után újabb botrány ég rá Karácsony Gergelyre – mondta lapunknak a szakvélemények szerint katasztrofális állapotban lévő Lánchíd felújításának halogatása kapcsán Kiszelly Zoltán politológus. Kifejtette, azt látjuk, hogy a városvezetés kifejezetten a konfliktust keresi a kormánnyal, nem a megoldást. Ugyanakkor a főváros nélkül a kabinet nem tudja felújítani a Lánchidat. Karácsony Gyurcsány Ferenccel versenyez, ő akar a Fidesz legszélsőségesebb ellenfele lenni. Ezzel azonban túszul ejti a fővárost, a budapestieket – fejtegette a szakértő, felidézve, Demszky Gábor esetében a 4-es metró miatt alakult ki hasonló konfliktus. Sajnálatos, hogy a viták közben rohad a híd, folyamatosan tovább romlik az állapota.

Mi lehet az ügy kifutása? Kiszelly szerint politikailag nem érdekelt a főváros a felújításban, hiszen így azt tudják mondani, hogy ez az egész helyzet a kormány hibája. Közben Karácsonyék egyébként sorra mondják le a fejlesztéseket.

Szólt arról is, hogy a Korózs-féle baloldali kamuvideó miatt az MSZP állandó magyarázkodási kényszerbe került. Ki akartak törni a lejtmenetből, miután a parlamenti bejutási küszöb alá csúsztak, Gyurcsány tovább vadászik a szavazóikra, s lassan több az expártelnökük, mint tagjuk. Csakhogy ennyire futja a tehetségükből – fogalmazott. A Momentumban a tehetségesebb politikusokat „felszívták” a pozí­ciók Brüsszelben és Budapesten. Néha jó, ha nem csinálnak semmit, jegyezte meg az elmúlt időszak tétlensége kapcsán.

Annak kapcsán, hogy a múlt héten a kormány ígéreteihez híven visszaadta a járványügyi védekezés miatt szükséges rendkívüli jogköröket, Kiszelly kifejtette: a társadalom 82 százaléka támogatta a kormány intézkedéseit, melyek így a rezsicsökkentéshez, a migráció elutasításához vagy a multik megadóztatásához hasonlóan a saját táborán túlmutató támogatással bírnak. A kormány egyértelműen jól menedzselte a járványhelyzetet, még Ausztriához képest is, a londoni piacok szerint pedig hazánk azon országok közé tartozik majd, amelyek kisebb gazdasági megrázkódtatással ússzák meg a krízist. Jobb volt a bázis, kisebb lesz a visszaesés.

Tíz éve diktatúráznak, látszik, hogy B kategóriás politikusok, nincs semmi innováció az ellenzéki oldalon – folytatta az elemző, aki szerint bár tavaly októberben kicsit abbahagyták, most visszatértek a régi lemezhez. Megírtuk: az Európai Unió Bírósága a múlt héten megsemmisítette a civil szervezetek átláthatóságát célzó törvényt. Kiszelly szerint a testület megint túlterjeszkedett, újra kell gondolni a hatásköröket. Magyarázata szerint az ítéletben azért a versenyjogra hivatkoztak, mert az közösségi kérdés. Az európai egyesült államok kialakítását célzó lopakodó jogalkotás volt korábban az önkéntes migránskvóta kötelezővé tétele is. Pedig a kormány továbbra is nyugati szövetségeseink mintájára próbálja erősíteni a külföldről pénzelt, politizáló álcivilek átláthatóságát –mutatott rá az elemző.

Elmondta, a júliusi uniós csúcson születhet döntés a következő közös költségvetésről és az eurókötvény-programról, s mindkettő kapcsán komoly ellentétek feszülnek a tagállamok között, ám a visegrádiak egységesen lépnek fel.

Forrás: magyarhirlap.hu
Fotó: Archív