Össze-vissza beszél Márki-Zay a Bessenyei-botrányról

Ezt tényleg mögcsinálta! Soha nem volt még Vásárhelynek olyan polgármestere, akit ennyiszer marasztalt el a bíróság azért, mert bebizonyosodott: valótlanságokat állít, valótlanságokkal rágalmaz meg, járat le közszereplőket és magánszemélyeket.

Mint arról a napokban beszámoltunk: a Promenad.hu végrehajtási eljárást kezdeményezett a vásárhelyi polgármester ellen, aki a portálunkkal szemben elbukott per kapcsán fél éve(!) nem téríti meg a perköltséget. (Pedig milliós fizetéséből bőven futná rá. Ha végre utal a politikus, az összeget a vásárhelyi kórháznak ajánljuk majd fel.) Márki-Zay Péter el akarta és el akarja hallgattatni portálunkat, mert napról napra lerántjuk a leplet a városházától független vásárhelyi valóságról, és kiállunk a hatalommal szemben a vásárhelyi emberekért. Azért fogta perbe szerkesztőségünket, mert tettük a dolgunkat, vagyis tudósítottunk egy sajtótájékoztatóról, egy helyi politikai vitáról. A városvezető méregdrága budapesti szocialista sztárügyvéddel rontott a vásárhelyi sajtóra, a vásárhelyi újságírókra, de rajtavesztett, mert előbb a Kúrián bukta el a sajtópert, majd az Alkotmánybíróság is elhajtotta. Fizetni viszont nem akaródzik neki!

Nem a Promenad.hu volt az első, aki végrehajtási eljárást volt kénytelen indítani Márki-Zay ellen, korábban így hajtotta be rajta a bíróság által megítélt sérelemdíjat Havasi Katalin, a vásárhelyi kórház orvosigazgatója, a helyi Fidesz elnöke, de Juhász Tünde megyei kormánymegbízott és Holubán Csilla járási hivatalvezető is ehhez az eszközhöz folyamodott. Márki-Zay ugyanis – mint többször megírtuk – nemcsak a Promenad.hu ellen veszített jogerősen pert, hanem ezenkívül is már öt alkalommal marasztalta el jogerősen a bíróság különböző személyiségi jogi, polgári peres ügyekben.

Szomorú „csúcsteljesítmény”: soha nem volt még Vásárhelynek olyan polgármestere, akiről ennyi alkalommal állapította volna meg a független magyar igazságszolgáltatás, hogy nem mond igazat, valótlanságokat állít, valótlanságokkal rágalmaz, járat le közszereplőket és nem közszereplőket egyaránt, megsértve azok jóhírnevét.

Egy esztendővel ezelőtt érkezett az első bírósági intés Márki-Zay szegénységi bizonyítványába: a Szegedi Ítélőtábla akkori jogerős döntése értelmében ugyanis megsértette a vásárhelyi kórház jóhírnevét, amikor egy választási kampányfórumán azt találta mondani, hogy aki az intézménybe bemegy, az az életét kockáztatja. Ez a súlyos kirohanás ráadásul a bíróság szerint alkalmas lehet arra, hogy az intézménnyel szemben a közbizalmat megingassa, és megbontsa a betegek, orvosok és ápolók közötti viszonyt. Ezért elmarasztalták Márki-Zayt, de ugyanígy elveszítette azt a két személyiségi jogi, polgári pert is, melyet Végh Ibolya korábbi aljegyző és Paragi István helyi vállalkozó indított ellene. A másodfokú, jogerős ítéletek kimondták: a vásárhelyi polgármester az érintetteket letámadó, ingatlanügyekhez kapcsolódó nyilatkozataival megsértette mindkettejük jóhírnevét. Folytatva az egyre hosszabb sort, a terjedelmes listán Havasi Katalin vásárhelyi orvosigazgató, Fidesz-elnöknek is immár bírósági papírja van róla, hogy Márki-Zay jogsértő módon járatta őt le: a polgármester egy közéleti fórumon nagy nyilvánosság előtt állított valótlanságokat róla és családjáról, ezzel súlyosan megsértette Havasi jóhírnévhez fűződő személyiségi jogát – szól a jogerős döntés. Legutóbb pedig Juhász Tünde kormánymegbízott és Holubán Csilla járási hivatalvezető nyert jogerősen pert Márki-Zay ellen. A Szegedi Ítélőtábla ugyanis megállapította, a vásárhelyi polgármester megsértette mindkettejük jóhírnevét, miután valótlanul állította Facebook-bejegyzésében, hogy a Csongrád Megyei Kormányhivatal kormánymegbízottja és a Szegedi Járási Hivatal vezetője úgy adtak olasz szemét behozatalára engedélyt, hogy tisztában voltak ennek káros következményeivel. Továbbá jogsértően állította: döntésükkel hozzájárultak a vásárhelyi gyermekek mérgezéséhez, ezért a Legfőbb Ügyész vádat emel ellenük különös kegyetlenséggel elkövetett tömeggyilkosságért. Az ítélőtábla amellett, hogy kimondta a jóhírnév megsértését, eltiltotta Márki-Zayt a további jogsértéstől is. Ez volt tehát az ötödik eset, amikor a vásárhelyi polgármesterről jogerős bírósági ítélet állapította meg, hogy nem mond igazat, valótlanságokkal vádaskodik, járat le embereket.

Márki-Zay Péternek immár lassan fél tucat bírósági papírja van róla, hogy nem kenyere az igazmondás. A jogerősen elveszített személyiségi jogi, polgári perekben a független magyar igazságszolgáltatás mintegy 4 millió forint sérelemdíjat szabott ki a „fekete öves” hazudozóra, akinek több százezer forint perköltséget is le kell perkálnia, és persze eltiltották a további jogsértéstől. Az ügyek különös pikantériája, hogy az öncélú politikai lejárató kirohanásaiért, mások besározása miatt kapott büntetéseket kis keresetű híveitől, támogatóitól tarhálta össze a politikus – aki amúgy egymillió forintnál is többet keres havonta. Siránkozó gyűjtőakciói tehát gazdasági és erkölcsi szempontból is komoly kérdéseket vetnek föl. Mint ahogy az is kérdés: mennyire hiteles ezek után, ha ő, pont ő címkéz bárkit is hazugnak? És hányszor kell még minden kétséget kizáróan bebizonyosodnia, hogy szavahihetetlen; hány pert kell még elveszítenie, hány papírt kell még szereznie arról, hogy nem mond igazat, míg kitelik a böcsülete? Tízet? Tizenötöt?

Merthogy a jelek szerint messze még a vége. Portálunk információi szerint Márki-Zay ellen még további közel tíz személyiség jogi, polgári, illetve rágalmazási büntetőper van folyamatban a bíróságokon, miután számos vásárhelyi és Vásárhely környéki közéleti szereplő, valamint magánszemély perelte be, jelentette fel azért, mert nagy nyilvánosság előtt valótlanságokat állított róluk, többeket megrágalmazott, megsértette jó hírnevüket. A letámadottak az igazságszolgáltatástól várnak és remélnek jogi elégtételt.