Vásárhelyi kórház

Nem a lóláb lóg ki, hanem maga a ló: Márki-Zay Péter korábbi ígérete ellenére nem adja oda a vásárhelyi kórháznak a felajánlott 250 ezer forintot. Jól látható, hogy a politikus számára nem az egészségügyi intézmény és a vásárhelyi betegek támogatása a fontos, hanem a harc, a hergelés és a megosztás.

Ismét kimutatta a foga fehérjét a vásárhelyi polgármester: Márki-Zay szerdán bejelentette, hogy korábbi ígéretével szemben nem adja oda városa kórházának a korábban milliós fizetéséből felajánlott 250 ezer forintot. A politikus azzal indokolta látszólagos pálfordulását, hogy ő csak csupán és kizárólag a kórházi wifi-szolgáltatás kiépítésére szánta volna az adományt, nem más célra. Kallai Árpád főigazgató viszont közölte: köszönettel és örömmel veszik a támogatást, ugyanakkor mivel az egészségügyi intézmény életében a gyógyítást és a betegellátást érintő fejlesztések élveznek prioritást, az összeget a gyógyító, ápoló munka fejlesztéseire kívánják fordítani.

Van, aki uszít…

Márki-Zay ennek után elállt az úgynevezett támogatástól, de a 80 millió forintból fenntartott városházi propagandamédiájának adott nyilatkozatából egyértelművé vált: itt bizony nem a lóláb lóg ki, hanem maga a ló! A polgármester maga ismerte el, „nem lepte meg” Kallai Árpád válasza, vagyis ezek szerint pontosan arra számított, hogy a „felajánlott” összeget a kórház nem a wifire költené. Azzal, hogy feltételeket szabott, azt mutatta meg, hogy valójában nem a kórház és a vásárhelyi betegek megsegítése volt számára a fontos, nem elsősorban ez a szándék vezette: minden bizonnyal tudatosan és szándékosan jelölt ki egy olyan részterületet, mellyel szemben a kórházigazgató a gyógyító és ápoló munkát részesíti előnyben. Azaz a jelek egyértelműen arra utalnak, hogy a politikus nem is akarta odaadni ezt a pénzt az egészségügyi intézménynek.

Nemcsak arról van szó, hogy ezzel megint csak nem viselkedik városvezetőhöz méltó módon, annál sokkal sötétebb a kép: valójában ismét egy olyan sötét, manipulatív politikai akciót valósít meg, melynek célja a szembeállítás, a megosztás, a hergelés és az indulatkeltés. Márki-Zay politikai indulása, fellépése óta politikai céltáblaként tekint a kórházra, és tovább folytatja harcát városa egészségügyi intézménye ellen – táplálva a kórházzal szembeni gyűlöletkampányt, végső soron továbbra is aláásva a kórházba, a betegellátásba vetett bizalmat. Emlékezetes, még 2018-ban azt állította, aki belép az intézménybe, az életét kockáztatja. A kórház jóhírnevének védelme érdekében pert indított ellene, amit a polgármester jogerősen is elveszített, ám továbbra is pereskedni próbál az ügyben, nem fizeti meg a 800 ezer forintos sérelemdíjat, amit amúgy az intézmény a betegellátás fejlesztésére, a gyermekosztály korszerűsítésére fordítana.

Az uszítás – sajnos – most sem maradt el. A városvezető ugyanis azt nyilatkozta – idézzük – „a kórház sokszor bebizonyította: a pénzekkel nem felelősen, nem hatékonyan gazdálkodik”, azaz szerinte „nyilvánvalóan az adófizetők pénzének elpocsékolása lenne további pénzekkel támogatni”.

… és vannak, akik önzetlenül segítenek!

Hergelés ide vagy oda, szerencsére sokan másként gondolkodnak. Miközben Márki-Zay rossz példával jár elöl, és szítja az ellenségeskedést, a gyűlöletet, a vásárhelyi, makói térség lakói kiállnak egészségügyi intézményük, a helyi kórház, kórházak mellett. A koronavírus-járványban soha nem látott, széles körű összefogást bontakozott ki. Ahogy arról Kallai Árpád beszámolt, az itt élők valós, tényleges, önzetlen és nagylelkű felajánlásainak révén több mint 10 millió forint értékű orvosi műszert, eszközt és védőfelszerelést kaptak az utóbbi időszakban, és több mint 8 millió forintnyi pénzbeni hozzájárulással segítette munkájukat a lakosság. Lázár János, a térség országgyűlési képviselője egymaga 3 millió forint adományt utalt át az egészségügyi intézmény tevékenységét segítő alapítványnak, melytől most Márki-Zay „visszavonta” a felajánlását. Lázár természetesen nem is szabott feltételeket, nem kötötte ki, mire költhetik a támogatást, a pénzösszeg felhasználását rábízta a szakmára, a hozzáértőkre: az egészségügyi szakemberekre.