Lakat kerülhet a mártélyi iskolára 1

Az ellenzéki médiában indított támadást Balázs József, a leköszönt tankerületi vezető ellen a mártélyi önkormányzat. Putz Anita balliberális polgármester utólagosan magyarázkodik, hárítja a felelősséget, és keni az iskolaügyet, holott eddig nem mutatott fel túl sokat annak érdekében, hogy a településen élő gyerekeknek ne kelljen máshova járniuk.

Putz Anita ma reggelre a 24.hu-nak panaszkodott a mártélyi iskolaügyben, és próbálta úgy beállítani a történteket, mintha ahhoz semmi köze nem lenne, neki és az önkormányzatnak semmi felelőssége nem lenne abban, hogy a hírek szerint bezárásra ítéltetett a mártélyi iskola alsó tagozata is, illetve abban sem lenne felelőssége, hogy a szülők nem kaptak időben, érdemi tájékoztatást.

A községben a felső tagozat 2015-ben szűnt meg, de mostanra tudomásunk szerint az alsó tagozat helyzete is tarthatatlanná vált. Az ok: az első négy osztály alacsony gyermeklétszáma. Ezt önmagában egyébként – úgy tudjuk – nem indokolná a helyi születésszám, illetve az iskoláskorú mártélyi gyermekek létszáma. Információnk szerint a településen élő, tanköteles korúvá vált gyermekek száma 10 és 16 fő között változott az utóbbi esztendők során, ennek ellenére a mártélyi iskola első osztályába beiratkozók létszáma 2015 és 2019 között egyszer sem érte el a törvényileg meghatározott minimumot, csupán 2 és 8 között mozgott. Ez arra utal és azt jelenti, hogy a szülők már „lábbal szavaztak”, vagyis a helyben biztosított és rendelkezésre álló köznevelési lehetőség ellenére többségük a megyei jogú város, Hódmezővásárhely általános iskoláiba vitte gyermekeiket. A mártélyi iskolában ezért is összevont 1-4. osztály működött, most viszont ez is megszűnik.

Értesüléseink szerint tehát idén ősszel már nem indul első osztály Mártélyon, az alsó tagozatot is átveszi a vásárhelyi Varga Tamás Általános Iskola. Az átszervezés mintegy húsz tanulót és öt dolgozót érint. A település vezetése megkísérelt tárgyalásokat kezdeményezni a fenntartóváltásról, egyeztetéseket folytatott arról, hogy a Szeged-Csanádi Egyházmegye vegye át a mártélyi iskola üzemeltetését, ám az ez irányú próbálkozások elkéstek, hiszen a vonatkozó jogszabályok értelmében a fenntartóváltást legkésőbb az adott év februárjának végéig be kell, be kellett volna jelenteni, ez pedig nem történt meg.