Ámokfutó gyilkolt a szlovákiai Ruttka iskolájában

Egy embert megölt, öt másikat – köztük gyerekeket is – megsebesített egy késes támadó az észak-szlovákiai Ruttka (Vrútky) egyik általános iskolájában csütörtökön – közölte a szlovák országos rendőr-főkapitányság szóvivője.

A támadó indítéka egyelőre nem ismert, az viszont igen, hogy az elkövető korábban az iskola növendéke volt.

A 22 éves túrócszentmártoni (Martin) férfit a helyszínre érkező rendőrök lelőtték. A támadásban az iskola igazgatóhelyettese életét vesztette. A támadó megsebesítette az igazgatónőt, két tanárt és két gyereket is.

A támadó a délelőtti órákban az iskola üvegajtaját betörve jutott az épületbe, ahol a gondnok megpróbálta feltartóztatni, sikertelenül – közölte a rendőrség.

A támadó ezután berohant az egyik osztályba, ahol késével megsebesített egy tanárnőt és két iskolást, majd folytatta ámokfutását, amelynek során az őt ugyancsak feltartóztatni igyekvő igazgatóhelyettest halálosan megsebesítette. A támadót végül az iskolába érkező rendőrök fegyverrel fékezték meg, de az épület falán visszapattant lövedékek kettőt közülük is megsebesítettek.

A sebesülteket a túrócszentmártoni kórházba szállították, ahol ellátták az iskolai alkalmazottak és a gyerekek mellkasi, nyaki, illetve az alsó végtagokon szerzett súlyos szúrt sérüléseit, valamint a rendőrök lövedék okozta könnyebb sebesüléseit. Bár az összes sérült további kórházi kezelésre szorul, életveszélyben egyikük sincs.

A város polgármestere a TASR szlovák közszolgálati hírügynökségnek azt mondta: a támadás lehetséges okait vizsgálva eddig nem találtak arra utaló jelet, hogy az elkövető valamiféle múltbéli sérelemért akart volna bosszút állni.

Az incidenst követően a szlovák belügyminiszter, az országos rendőrfőkapitány és a pozsonyi törvényhozás elnöke is a helyszínre utazott. A tragédia miatt vezető politikusok egész sora fejezte ki sajnálatát és részvétét, és elítélték az iskolai támadó tettét, amelyre mind ez ideig nem volt példa Szlovákiában.