Valószínűleg már Magyarországon van a koronavírus

Spanyolországban 48 új fertőzöttet regisztráltak az elmúlt egy napban – közölte a spanyol egészségügyi minisztérium hétfőn.

A tartományokból érkezett adatok összesítése szerint eddig 241 717 embernél igazolták a fertőzést az első, január végén azonosított eset óta.

Fernando Simón, a spanyol egészségügyi riasztási és vészhelyzeti koordinációs központ igazgatója napi sajtótájékoztatóján elmondta: az új esetek között egyre nagyobb az enyhe lefolyású fertőzések aránya, akik nem szorulnak kórházi ellátásra.

A fertőzöttek közül jelenleg több mint 3400-en vannak kórházban, 527 pácienst intenzív osztályon ápolnak – részletezte, hozzátéve, hogy az elmúlt egy hónapban azonosított esetek harmada tünetmentes volt.

A SARS-CoV-2 nevű vírus miatt 56-an veszítették életüket az elmúlt egy hétben. A halálesetek összesítését a szaktárca átmenetileg felfüggesztette, amíg a korábban tapasztalt feldolgozási hibákat ellenőrzik a tartományok. A nyilvántartásban továbbra is a korábban már közölt 27 136 halálos áldozat szerepel.

Az egészségügyi minisztérium közleménye szerint március 10-e óta az állam egyebek mellett 130,4 millió szájmaszkot és 5,3 millió gyorstesztet osztott szét a tartományok és különböző szociális szervezetek között.

Spanyolországban június 21-én jár le a belföldi szabad mozgást korlátozó szükségállapot, amely tizenkét hete van érvényben. Azokban a tartományokban, ahol a járványügyi enyhítések elérték az utolsó fázist, például Andalúziában vagy Baszkföldön, az autonóm kormány már engedélyezte a lakhely szerinti megye elhagyását, ám a tartományok közötti átjárás továbbra sem lehetséges.

A dél-európai ország július elsejétől nyitja meg határait a nemzetközi turizmus előtt.