Négymillió eurós támogatás a Szegedi Tudományegyetem matematikusainak kutatására

A Dr. Röst Gergelynek, az SZTE TTIK Bolyai Intézet egyetemi docensének közreműködésével készült EvoGamesPlus – Evolutionary games and population dynamics: from theory to applications című Marie Curie Innovative Training Network pályázat 4 millió euró támogatást nyert. A négyéves projekt témája az evolúciós játékelmélet és annak biológiai alkalmazásai. A kutatók olyan kérdésekre keresik a választ, hogyan kell előre számolni a patogének evolúciójával a fertőző betegségek terjedését megakadályozó programok kidolgozásánál, illetve hogyan lehet a matematika segítségével olyan rákterápiákat tervezni, ami csökkenti a rezisztencia kialakulásának esélyét.

A Dr. Röst Gergely, az SZTE TTIK Bolyai Intézet egyetemi docense közreműködésével készült EvoGamesPlus – Evolutionary games and population dynamics: from theory to applications című Marie Curie Innovative Training Network pályázat 4 millió euró támogatást nyert. A négyéves projekt témája az evolúciós játékelmélet és annak biológiai alkalmazásai.

A Marie Skłodowska-Curie Innovative Training Network (MSCA-ITN) program támogatását elnyerő nemzetközi konzorciumnak a Szegedi Tudományegyetem mellett 9 országból 14 tagja van, a koordináló intézmény a maastrichti egyetem. A European Training Network kategóriába 1285 benyújtott pályázat érkezett, ebből 114-et támogattak.

A matematika területén ez az egyetlen nyertes pályázat egész Európában.

Többek között olyan kérdésekre keresik a választ, hogyan kell előre számolni a patogének evolúciójával a fertőző betegségek terjedését megakadályozó programok kidolgozásánál, illetve hogyan lehet a matematika segítségével olyan rákterápiákat tervezni, ami csökkenti a rezisztencia kialakulásának esélyét.

A Marie Sklodowska Curie Innovativ Training Network (MSCA ITN) program egyetemek, kutatóintézetek és vállalatok nemzetközi konzorciuma által összeállított kutatási terve alapján fiatal kutatók képzését finanszírozza doktori programon keresztül. A nemzetközi program jellemzői: interdiszciplinaritás, mobilitás és interszektoralitás.

A projekt boardjában konzorciumi vagy társult tagként jelen vannak vállalatok is, hogy a hallgatók olyan környezetben dolgozzanak, ahol látják az interszektorális kapcsolatok fontosságát, illetve az alapkutatási eredmények ipari hasznosítását.

Szegedi Tudományegyetem
Fotó: Bobkó Anna