Labdarúgással az összetartozásért – futballtorna a névváltoztatás jegyében 1

Játék határok nélkül: a történelmi Csanád megye valamennyi településének focicsapata összecsap majd azon a kispályás, amatőr bajnokságon, mely egyrészt megyénk névváltoztatása előtt tiszteleg, másrészt a trianoni szétszakítás és megcsonkítás centenáriumán a magyarság egységét, összetartozását ünnepli.

A trianoni békediktátum századik évfordulóján, 2020. június 4-én Csongrád-Csanádra változik megyénk neve, az erről szóló indítványt Lázár János nyújtotta be 2017-ben az Országgyűlés elé, amely ellenszavazat nélkül támogatta azt. A történelmi gyökerek, a csanádi identitás ápolása, a magyarság összetartozásának, a nemzet egységének kifejezése a megye labdarúgó-társadalmát is megmozgatja: méltó módon szeretnék megünnepelni a jeles eseményt. Nógrádi Tiborral, a Magyar Labdarúgó-szövetség megyei (hamarosan tehát: Csongrád-Csanád megyei) igazgatójával beszélgettünk.

Milyen programot álmodtak meg Trianon centenáriumára, a Csongrád-Csanád megye név felvételéhez kapcsolódóan?

A labdarúgást nem véletlenül tartják a világ legnépszerűbb sportágának, és nem véletlenül hangsúlyozzák ki mindennél erősebb és magasztosabb közösségszervező képességét, mi pontosan ezekre a szempontokra épülve készültünk és készülünk az ünnepre. Az egykori Csanád megye településeinek labdarúgást szerető polgármesterei egy amatőr labdarúgótorna megrendezését kezdeményezték. A kezdeményezés élére állt Kiss-Rigó László püspök, az MLSZ megyei társadalmi elnöke, Lázár János, a térség országgyűlési képviselője és Dankó Béla, az MLSZ elnökségének tagja, Békés megyei országgyűlési képviselő. Ők hárman vállalták a rendezvény társfővédnöki tisztségét, és engem mint megyei igazgatót bíztak meg a nagyszabású rendezvény szervezésével.

Miben áll a torna különlegessége, és mit gondol, a jelenlegi járványügyi helyzetben mikor lehet majd lebonyolítani?

Amatőr kispályás labdarúgótornát írtunk ki Csongrád-Csanád megye név köszöntésére, Csanád-kupa néven. Az eseményre meghívást kap a történelmi Csanád megye valamennyi települése az anyaországból és a trianoni határon túlról egyaránt. Az összetartozás, az egység jegyében: egy nemes versengéssel egybekötött tartalmas együttlétre. Terveink szerint a mérkőzéseket egy nap alatt rendezzük meg, győztest és helyezetteket is hirdetünk. A helyszín természetesen nem lehet más, mint Makó városa, a történelmi Csanád megye központja. Amikor hónapokkal ezelőtt megálmodtunk a programot, és nekiláttunk az előkészítésének, úgy képzeltük el, hogy pünkösdhétfőn, tehát néhány nappal a Nemzeti Összetartozás Napja előtt tartjuk meg a Csanád-kupát, a centenáriumi programsorozat részeként. Sajnos ezt a tervet felülírta és keresztülhúzta a koronavírus-járvány, de most, ahogy elkezdődtek a lazítások, és az élet lassan visszatér a régi kerékvágásba, megkezdődtek az egyeztetések a szereplők között: gőzerővel keressük a megfelelő időpontot. A gyakorlati szervezés napokon belül megkezdődik, és bízom benne, hamarosan konkrét információkkal szolgálhatok a labdarúgó-társadalomnak és valamennyi érdeklődőnek.

Milyen versenykiírással készülnek a Csanád-kupára, pontosan mely településeket hívták meg?

A történelmi Csanád megye települései nagyrészt a mostani Csongrád (csütörtöktől Csongrád-Csanád), illetve Békés megyében, kisebb részt a mai Románia területén találhatóak. Érdekesség, hogy Nagylakot kettévágta az élet és a történelem, pontosabban a trianoni diktátum: ők az összetartozás jegyében közös csapattal vesznek részt a rendezvényen, ezzel is külön ízt adva annak.

A Csanád-kupára meghívott települések, csapatok: Ambrózfalva, Apátfalva, Battonya, Csanádalberti, Csanádapáca, Csanádpalota, Dombegyház, Dombiratos, Földeák, Kevermes, Királyhegyes, Kisiratos (Románia), Kövegy, Kunágota, Magyarbánhegyes, Magyarcsanád, Magyardombegyház, Makó, Mezőkovácsháza, Nagybánhegyes, Nagylak (Magyarország, Románia), Nagymajláth (most Nagyér), Pitvaros, Püspöklele (most Maroslele), Reformátuskovácsháza (most Mezőkovácsháza kerülete), Sajtény (Románia), Tornya (Románia), Végegyháza.

A terveink szerint 20×40-es pályán 5+1 fős együttesek csapnak majd össze kétszer tízperces mérkőzéseken, folyamatos cserelehetőség mellett. A gárdákban 1985. január elseje előtt született játékosok szerepelhetnek (kivétek az 500 fő alatti települések, akik két fiatalabb focista nevezésére is lehetőséget is kapnak). A részt vevő csapatokat csoportokba sorsoljuk, majd a csoportmérkőzéseket követően a negyeddöntőktől egyenes kiesés rendszerben jutunk el a bronzmeccsig és a fináléig, ahol kiderül, ki viheti haza az új Csongrád-Csanád megye történelmi Csanád-kupáját.