Dokumentumfilmmel készül a Makói Városi Televízió Trianon 100. évfordulójára

Június 4.-én, 19 órakor lehet először látni a Magyar ember nem felejt – Csanád nemzetsége visszakapja ezeréves múltját című dokumentumfilmet, amelynek képi világa is különleges lesz, tudtuk meg Kisistók Tímea divízió vezetőtől és Borka Péter rendező-operatőrtől – írja a Makó Híradó. 

Meglepetéssel készül a Makói Városi Televízió a trianoni békediktátum századik évfordulójára, és a megye névváltására. Mint Kisistók Tímeától megtudtuk, a mintegy 45 perces dokumentumfilm Csanád vármegye megszületésétől napjainkig dolgozza fel a térség történetét, és bepillantást enged az 1920-ban elszakított területen élők mindennapjaiba is. A részben Romániában forgatott filmben így számos megrázó családi történet is megjelenik, mondta el portálunknak Kisistók Tímea.

A dokumentumfilm elsősorban a makóiaknak és a térségben élőknek szól, szakértőként Halmágyi Pál történész, nyugalmazott múzeumigazgató is minden forgatásra elkísérte a városi televízió stábját. Csanád vármegye és Trianon kapcsán pedig többek között megszólal benne Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes, Sánta Sándor, aki a rendszerváltás után polgármesterként már kezdeményezte egyszer Csanád megye visszaállítását, Lázár János, a térség országgyűlési képviselője, aki a megye átnevezéséről szóló indítványt benyújtotta az Országgyűlés elé, valamint Kiss-Rigó László megyéspüspök is.

Borka Péter rendező-operatőr portálunknak elmondta, az archív felvételeken kívül is mintegy 15 óra nyersanyaggal dolgoztak, amelyet filmes kamerákkal és eszközökkel vettek fel, így a dokumentumfilm képi világa is különleges lesz.

A Magyar ember nem felejt – Csanád nemzetsége visszakapja ezeréves múltját című dokumentumfilmet a Makói Városi Televízió június 4.-én 19 órakor mutatja be először, ezzel egyidőben pedig a Youtube csatornájukra is felkerül. A későbbiekben pedig Kisistók Tímea divízióvezető azt is szeretné elérni, hogy makói iskolákban történelemórákon is megnézhessék a diákok.

Forrás: makohirado.hu