Holnapra halasztották az uniós csúcsot, nem merték Timmermanst szavazásra bocsátani

Valis Dombrovskis, az Európai Bizottság emberközpontú gazdaságért felelős biztosa szerint a tavaszi gazdasági előrejelzés azt mutatja, hogy 7,5 százalékos gazdasági visszaesésére kell számítani az Európai Unióban, amit egy viszonylag gyors gazdasági visszapattanás követ, ehhez azonban szükség van az Európai Bizottság által benyújtott gazdaságélénkítő csomagra.

Pestuh Tamás közgazdász szerint is az adósság, a hitel nem minden esetben negatív, hátrányos dolog, ha például konkrét tervek megvalósítására vesszük fel, annak lehetnek pozitív hozadékai is. A Kossuth Rádió Európai idő című műsorának összefoglalója.

„Következő Generáció Európai Unió” – erre a névre keresztelték a 750 milliárd eurós gazdaságélénkítő csomagot, amelyet az Európai Bizottság elnöke szerdán mutatott be az Európai Parlament ülésén.

A csomagból 500 milliárd euróhoz vissza nem térítendő támogatás formájában  jutnának hozzá  a tagországok, Magyarország mintegy nyolcmilliárdhoz. A maradék 250 milliárd euró pedig kedvezményes hitel lenne, de maga a teljes összeg kölcsön formájában kerülne az Európai Unió kasszájába.

„A pénzt 2058-ig fizetnék vissza, vagyis unokák és dédunokák is emlegetnék még a mai döntéshozókat” – mondta Valis Dombrovskis.

Az Európai Bizottság emberközpontú gazdaságért felelős biztosa a Kossuth Rádió Európai Idő című műsorában elmondta, „ha megnézzük a tavaszi gazdasági előrejelzést akkor azt látjuk, hogy a várakozások szerint 7,5 százalékos gazdasági visszaesésére kell számítani az Európai Unióban, amit egy viszonylag gyors gazdasági visszapattanás követ. Hozzátette, a gyors visszapattanás  növekedésben 6,1 százalékot jelenthet”.

A hitelfelvétel akkor jó megoldás ha konkrét célja van az adósnak

Pestuh Tamás közgazdász elmondta, az adósság, a hitel nem minden esetben negatív, hátrányos dolog, ha például konkrét tervek megvalósítására vesszük fel annak lehetnek pozitív hozadékai is. Tehát, ha a hitel összegéből az adósok építenek, fejlesztenek, befektetnek a szebb, jobb jövő érdekében, annak lehet, sőt szinte biztos, hogy hasznos eredménye lesz. Ha azonban a hitelt jótékonykodás, segélynyújtás céljából vesszük fel, akkor a várható pozitív kimenetel valószínűleg el fog maradni.

Hozzátette, véleménye szerint a gazdaságpolitikai reformokat csak abban az esetben lehet megvalósítani, ha a legnagyobb költségvetési kapacitással rendelkező országok, például Németország esetében is magatartásváltozás következik be.

A cikk az Euranet Plus szervezettel, az Európai Unióról szóló hírek legfontosabb rádiós hálózatával együttműködésben készült. Értsük meg jobban Európát!

Forrás: hirado.hu