Érdekes tanulmányra hívja fel a figyelmet Lázár János

Május 31. a Dohányzásmentes Világnap. Magyarországon Lázár János a nemdohányzók védelméért felelős miniszteri biztos, aki nemrég új mérföldkövet jelentett be a káros szenvedély elleni küzdelemben.

Az ENSZ Egészségügyi Világszervezetének (WHO) kezdeményezésére 1988 óta május 31. a Dohányzásmentes Világnap. Az évről-évre megrendezésre kerülő programsorozat célja, hogy felhívja a figyelmet a dohányzás veszélyeire.

Lázár János, a nemdohányzók védelméért felelős miniszteri biztos nemrég, május 20-án bejelentette: újabb, jelentős mérföldkő született a dohányzás elleni küzdelemben Európában, és különösen Magyarországon. Az unió által még 2014-ben elfogadott szabályozás értelmében idén május 20-tól az egész Európai Unióban megszűnik a mentolos ízesítésű cigaretta, valamint cigarettadohány forgalmazásának lehetősége.

Mindez egy újabb lépése annak a szigorítási folyamatnak, amely 2016-ban indult el, és amelynek célja a jellegzetes ízesítések miatt különösen a fiatalok, valamint a nők körében népszerű dohánytermékek visszaszorítása, és ezáltal a dohányzás további csökkentése – írta a politikus.

Lázár hozzátette: Magyarországon a kormány az uniós szabályoknál most is szigorúbb rendelkezéseket alkotott. Nemcsak a mentolos cigaretta és cigarettadohány, de az ízesített elektronikus cigaretta és utántöltő folyadék sem forgalmazható tovább május 20-tól. A trafikokból eltűnnek tehát az eddig nagyon keresett, sokféle ízesítést tartalmazó termékek, és már csak néhány terméktípus (pl. szivar, szivarka) ízesítése marad megengedett.

Az elektronikus cigaretták ízesítésének tilalma Európában még nem általános – Magyarország az első olyan EU-tagállamok között van, amelyik teljesen megtiltotta a nikotintartalmú e-cigaretták ízesítését (Finnországban is hasonló tilalom érvényes, de ott a dohány ízesítésű e-cigaretta még forgalmazható). Korábban Magyarország szintén az európainál jóval szigorúbb rendelkezéseket alkotott akkor, amikor 2017 májusától valamennyi ízesített „kapszulás” cigaretta értékesítését megtiltotta – állt a közleményben.

Reményeink szerint a dohánytermékek és az e-cigaretták ízesítésének szinte teljes visszaszorítása tovább csökkenti majd a dohányzási kedvet Magyarországon, ahol a dohányzás okozta betegségek továbbra is vezető halálozási oknak számítanak. Változatlan célom a dohánytermékek fogyasztásának fokozatos csökkentése, és a füstmentes Magyarország megteremtése, melynek már a közeli jövőben is lesznek további eszközei, állomásai. Ezek között említhető a fokozatos jövedékiadó-emelés, vagy éppen az egységes csomagolás kiterjesztése a legnépszerűbb dohánytermékekre – zárta gondolatait Lázár János.