Operatív törzs: jó ütemben halad a kiskunhalasi konténerkórház építése

Ezekkel meg lehet akadályozni egy esetleges komolyabb második járványhullámot ősszel. Emellett az egészségügyi dolgozók jelentőségéről is beszéltek az Operatív Törzs szombati tájékoztatóján.

A tájékoztató elején Gál Kristóf, az ORFK szóvivője ismertette az aktuális járványügyi adatokat, amelyekről az Origo itt írt bővebben.

Lakatos Tibor rendőr ezredes, az operatív törzs ügyeleti központjának vezetője emlékeztetett rá, hogy újabb kormányrendelet lépett hatályba, ami megkönnyítheti a hazatérést, a bolgár határt érinti. Egy hosszú időszak vége felé közeledik, ez arról szólt, hogy az állampolgárok együttműködésével hogyan tudjuk megakadályozni a járvány terjedését. Ezek a könnyítések szükségesek ahhoz, hogy visszatérjen az élet a régi medrébe, de nem jelentik azt, hogy a kormány által bevezetett, szakemberek által javasolt védelmi intézkedéseket ne kellene betartani. A távolságtartás és a maszkviselés továbbra is fontos. Ezekkel meg lehet akadályozni egy komolyabb második hullámot ősszel.

Szlávik János, a Szent László Kórház infektológus-főorvosa egy történetet mesélt el. Április 10-én 210 új koronavírus-fertőzöttet diagnosztizáltak Magyarországon, egy egészségügyi dolgozó aznapi nagyon sűrű, nagyon bonyolult napját foglalta össze az ébredéstől a munkanapján át egészen addig, hogy hazaér a családjához, és végül lefekszik aludni. Azt érzékeltette vele, hogy milyen nagy nyomás alatt dolgoznak, és mennyi mindenre kell odafigyelniük, milyen kiemelt szerepük volt és van a járvány kezelésében és megfékezésében.

Lakatos Tibor egy határnyitásokról szóló kérdésre válaszolva emlékeztetett, hogy még mindig nem múlt el a járvány, még mindig vannak betegek mindenfelé, a szomszédos országokban is. Könnyelműség lenne a határok nyitásáról egyeztetni olyan országokkal, ahol a járványügyi helyzet ezt még nem teszi lehetővé. Nagyon komoly elemzőmunka előzi meg a megállapodásokat a határátlépésekre vonatkozóan ezután is. Sem Románia, sem Ukrajna nem mutat arra hajlandóságot, hogy könnyítsenek a szabályokon. Tájékozódni kell az utazások előtt.

A felvételi eredményeket váró partikat július közepén akkor lehet majd megtartani, ha a járványügyi helyzet engedni fogja.

A kezelési protokol folyamatosan változik, egyes gyógyszerek bekerülnek, másik kikerülnek, mondta el Szlávik János. Magyarország a WHO, és az egészségügyi szakma ajánlásait követi, folyamatosan tájékozódnak a magyar egészségügyben, követik a fejleményeket.

Az amerikai járványügyi hivatal szerint a fertőzés elsősorban emberről emberre terjed, kevésbé jellemző a szennyezett felületek jelentősége. Szlávik János erre elmondta, hogy a betegséget tárgyakkal is át lehet vinni, fontos a fertőtlenítés, a szóban forgó tanulmány pedig kiemeli a maszkhasználat és a távolságtartás jelentőségét. Vagyis, továbbra is lényeges minden megelőző intézkedést, és szabályt betartani.

Ami az utazásokat illeti, mindenki köteles távolságot tartani – kivéve a közös háztartásban élőket – és tömegközlekedésben el kell takarni a szájat, az orrot. A balatoni hajókon is. A tömegközlekedési eszközök szállítókapacitását is így alakítják ki. Teljes kapacitással nem közlekedhetnek.