Szétszabdalva is egységben?

A Magyarságkutató Intézet konferenciájának előadói széleskörűen ismertették a trianoni békediktátum előzményeit és hatásait, valamint az azt követő talpra állás folyamatát is. Az eseményen referátumot tartott Miklós Péter, a Tornyai János Múzeum igazgatója is.

A Magyarságkutató Intézet az elmúlt héten A 100 éves trianoni békediktátum születése címmel rendezett – magyar és angol nyelven – online konferenciát. A tanácskozáson résztvevő szakemberek széleskörűen ismertették a trianoni béke előzményeit és hatásait, valamint az azt követő talpra állás folyamatát is. Az eseményen, amelynek a fővédnöke Kásler Miklós, az emberi erőforrások minisztere volt, előadást tartott Miklós Péter, a hódmezővásárhelyi Tornyai János Múzeum igazgatója és az Emlékpont intézményvezetője is.

A vásárhelyi múzeumigazgató Szétszabdalva is egységben? Trianon és a katolikus egyház című előadásában a békediktátumnak a katolicizmusra gyakorolt hatását mutatta be. Részletesen kitért referátumában arra, hogy ugyan a katolikus egyházszervezet egységét a trianoni határok megbontották, a Horthy-korszakban egyfajta „katolikus reneszánsz” volt megfigyelhető hazánkban, s az érában uralkodó keresztény nemzeti gondolatnak a katolicizmus volt az egyik ideológiai pillére.

Az előadásáról készült felvétel itt tekinthető meg:

Arany-Tóth Attila
közönségkapcsolati munkatárs
Emlékpont