Soha nem tapasztalt akkora fejetlenséget egy hölgy, mint most a vásárhelyi városházán 3

A nagyívű fejlesztési programból csak és kizárólag azok az elemek haladnak, melyeket az állam koordinál és tart kézben. Vásárhely polgármestere közben úgy nyilatkozgat, mintha lövése se lenne róla, mi történik körülötte, sőt, a honvédelmi szakközépiskola és kollégium projektjéről azt találta mondani, a város egyelőre csak veszített rajta…

Vásárhely egyelőre csak ráfarag az új állami fejlesztésre – ezzel a borús címmel jelent meg egy (s)írás az MSZP-közeli Hírklikk portálon, melyben Vásárhely balliberális polgármestere elrítta bánatát a baráti és mindig megértő sajtónak. Márki-Zay Péter különös nyilatkozatának egyik pikantériája, hogy a jelek szerint a városvezető számára a Honvédelmi Minisztérium által levezényelt vásárhelyi nagyprojektből egyelőre mintha az lenne a legfontosabb, hogy az eddig csak veszteséget okozott a városnak. Másrészt a polgármesteri megszólalásból sugárzik, hogy ami a vásárhelyi fejlesztéseket illeti, bizony kizárólag az halad, amit az állam intéz, Márki-Zay pedig csak néz, mint Jenő a moziban…

Egy vezető, akinek lövése sincs az egészről…

Miről is van szó?

„Érdeklődve figyeljük, hogy mi történik a városunkban, és szurkolunk” – mondta a tehetetlenségéről egyfajta szegénységi bizonyítvány kiállító polgármester. Aki egyelőre tehát nem több egyszerű „szurkolónál” a leendő hódmezővásárhelyi honvédelmi szakközépiskola és kollégium ügyében, amiről elismerte: „nincs rá hatása”.

A honvédelmi fejlesztésről a Magyar Nemzet írt a minap: a kormányközeli napilap arról számolt be, komoly előkészületek indultak el a két új katonai középiskola megépítésére Hódmezővásárhelyen és Székesfehérváron. Hódmezővásárhelyen már befejeződtek az ehhez szükséges statikai vizsgálatok, és elkészültek a megvalósíthatósági tervek, Székesfehérváron pedig egyelőre az építkezésre alkalmas ingatlan kiválasztása van folyamatban, azaz a debreceni katonai középiskolával együtt hamarosan három ilyen intézménye lehet az országnak. A Honvédelmi Minisztérium is megerősítette, a vásárhelyi beruházás kapcsán a közeljövőben elindulhat a tervezési feladatok pályáztatása és lebonyolítása is az erről szóló a kormányhatározatnak megfelelően, miután benyújtották a kialakítási feltételekkel és az új intézmény létrehozásával kapcsolatos további intézkedésekről szóló kormány-előterjesztést.

…de ezért kritizál és támad

Az egyébként a Modern Városok Program keretében zajló fejlesztés kapcsán Márki-Zay elszólta magát: mint mondta, „a várost semmilyen szinten nem vonták eddig be a Honvédelmi Minisztérium által vezényelt projektbe”, sőt, az – állítja – eddig „csak adókiesést okozott”. A polgármester tehát nemhogy nem vesz részt a beruházásban, de még kritizálja is, rossz szokáshoz híven.

A honvédelmi szakközépiskola és kollégium esetében eddig annyi történt Vásárhely szemszögéből, hogy az áramszolgáltató korábbi telephelyét átadta az államnak, hogy azon épülhessen fel az iskola és a kollégium. Egyelőre a város csak veszít a dolgon, mivel elesik az építmény- és telekadó-bevételtől – panaszkodott a balliberális politikust bőszen a keblére ölelő Hírklikknek Márki-Zay, aki azért hozzátette, remélni lehet, ha megépül, a város is nyer majd az intézménnyel.

Ez a hozzáállás természetesen nem ismeretlen a polgármester részéről, hiszen a Modern Városok Program keretében zajló másik vásárhelyi beruházás, a tram-train projekt kapcsán is az eddigiekben gyakorlatilag csak gáncsoskodott és támadott híveivel egyetemben.

Az állam építkezik…

Ha már mi nem építünk, dögöljön meg a másik tehene?

Képzavar ide vagy oda, mintha ez húzódna meg a háttérben, hiszen – mint a napokban összegeztük – immár teljesen egyértelmű, hogy a Modern Városok Program vásárhelyi elemei közül csak és kizárólag az a két projekt folyik, melyet az állam koordinál és felügyel. Azaz a Honvédelmi Minisztérium által menedzselt honvédelmi szakközépiskola és kollégium, valamint a Lázár János kormánybiztos által vezetett tram-train beruházás.

Megírtuk: az említett két projekt kivételével veszni látszik a Modern Városok Program Hódmezővásárhely számára. A kétéves cirkusz és az el nem végzett munka százmilliárdos veszteséget jelent a városnak. A 2017-es megállapodás a város nagyon sok területén komoly előrelépést eredményezett volna, az elmúlt két év alatt azonban a legtöbb területen egyetlen centit sem haladtunk. A koronavírus-járvány által keretezett gazdasági helyzetben pedig nagyon úgy tűnik, ezzel a lehetőség is elúszott.

A 22 elemet tartalmazó, 170 milliárd forintos keretösszegű vásárhelyi megállapodásnak köszönhetően a város gazdasági erejét növelné (azaz növelhette volna?) többek között az ipari park 100 hektárral történő bővítése és naperőműpark építése. A tervek szerint Vásárhely regionális agrár-közigazgatási központtá válna, új könyvtár és tudásközpont épülne, és megerősödne az agároktatás. Sor kerülne a Bethlen Gábor Református Gimnázium, valamint a Németh László Gimnázium, Általános Iskola felújítására és bővítésére, továbbá a Kalmár Zsigmond Szakközépiskolája, az Eötvös József Szakgimnázium és a Cseresnyés Kollégium fejlesztésére. Fejlődne a kórház, valamint 117 kilométer kerékpárút segítené várost övező természeti környezet feltárását az aktív kikapcsolódást kedvelők számára. További elem a Minőségi Otthoncsere Program, mely sok, panellakásban élő család számára hozta, hozhatta volna el a családi házba költözés lehetőségét.

…ha már a város csak cirkuszolt

Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter azonban a május 14-i Kormányinfón világossá tette: a jelenlegi gazdasági környezetben a kormánynak már nem lesz annyi pénze a városok fejlesztésére, mint korábban, hiszen a gazdaság újraindítása, a munkahelyteremtés és a családok támogatása felemészti majd az erőforrásokat. Azaz, amit eddig nem indítottak el, abból várhatóan már nem is lesz semmi.

A kormány ugyanis egy gazdasági válság kellős közepén várhatóan nem fog újabb milliárdokat adni csak azért, mert egy város két évig nem csinált semmit. Vásárhelyen ugyanis az elmúlt években fontosabb volt a polgármesteri hivatalban dolgozó szakemberek elűzése, a politikai cirkusz és a permanens kormányváltás, mint a fejlesztés. A politikai vitákban megfeneklett beruházások súlyos felelőtlenségére – hívtuk fel a figyelmet – kitűnő példa az új könyvtár és tudásközpont épülete, amelyre az előző városvezetés már a tervpályázatot is kiírta. Márki-Zay Péternek viszont fontosabb volt a politikai kampány és a Sarokház előtti gazos virágágyás, így új helyszínre írt ki népszavazást. Még azt is mondhatnánk, demokratikus döntés, de a könyvtár végül még csak nem is ott épülne meg, ahová a lakosok kérték, hanem egy teljesen más helyszínen. Ez a kétéves káosz pedig várhatóan azt eredményezi, hogy a Hódtóban élőknek nem kell majd attól tartaniuk, hogy reggel az építőmunkálatok zajára ébrednek…