Össze-vissza beszél Márki-Zay a Bessenyei-botrányról

A baloldali önkormányzatokban kirúgások, fizetéscsökkenések, megszorítások követik egymást – mondta Halász János, a Fidesz-frakció szóvivője az MTI-hez szombaton eljuttatott videofelvételen.

A kormánypárti politikus úgy fogalmazott, a koronavírus-járvány totálisan megmutatta, mi a különbség a baloldal és a kormány válságkezelése között.

Hangsúlyozta, a kormány segít az embereknek a válságban megőrizni a munkahelyeiket, megtartani a fizetésüket és biztosítani a családjuk megélhetését, több baloldali vezetésű önkormányzatban azonban azonnal megszorításokba kezdtek. “Ugyanúgy, ahogy a kormányzásuk idején” – tette hozzá.

Halász János elmondta, a baloldal mindig a megszorításokhoz nyúlt a válságokban, amivel tovább növelte a munkanélküliséget és mélyítette a szegénységet. A mostani járványban is sok baloldali önkormányzatnál tettek embereket az utcára és csökkentették a közszolgálatban dolgozók fizetését – húzta alá.

A Fidesz képviselőcsoportjának szóvivője példaként említette, hogy a Niedermüller Péter vezette DK-s Erzsébetváros miközben csökkentette a kerületi óvónők fizetését, több tízmilliós megbízásokat adott Gyurcsány Ferenc ügyvédjének, Czeglédy Csabának.

“Józsefvárosban Pikó András elvette a kerületi egészségügyi dolgozók, rendőrök, tűzoltók lakását” – mondta.

Kiemelte, Hódmezővásárhelyen miközben Márki-Zay Péter polgármester fizetését változatlanul hagyták, más közalkalmazottakat kirúgtak, illetve csökkentették a fizetéseket.

Miskolcon, ahol szintén az ellenzék vezeti az önkormányzatot, a városnak dolgozó fizikai dolgozók bérét azonnal csökkentették – közölte a szóvivő.

Halász János közölte, a “baloldal zsigerből megszorít, kirúg, adót emel és csökkenti a fizetéseket a válságban”, a kormány azonban épp az ellenkezőjét csinálja: támogatja a munkahelyek megőrzését, újakat teremt, adót csökkent és bértámogatást ad.

Az MTI-től szó szerint átvett cikk után Pikó András józsefvárosi polgármester is eljuttatta közleményét szerkesztőségünkhez:

“Halász János, a Fidesz-frakció szóvivője valótlanul állította az MTI-hez május 23-án eljuttatott nyilatkozatában,hogy „Józsefvárosban Pikó András elvette a kerületi egészségügyi dolgozók, rendőrök, tűzoltók lakását”. Ez a kijelentés minden alapot nélkülöz. Egyetlen rendőrtől, tűzoltótól vagy egészségügyi dolgozótól sem került elvételre egyetlen lakás sem. A kerületben üres, lakhatásra alkalmatlan, ezáltal nem lakott, senkinek sem odaítélt lakások átminősítéséről született döntés  abból a célból, hogy az önkormányzat igazságos,az arra rászorulók érdekeit szem előtt tartó lakáspályázatokat tudjon kiírni a veszélyhelyzet visszavonását követően. Ezt a célt akadályozza, hogy a kormány 1 milliárd 125 millió forint fejlesztési támogatást vont el a kerülettől a járvány elleni védekezésre hivatkozva, amely összegből 620 millió forintot 107 önkormányzati bérlakás felújítására használtunk volna fel 47 józsefvárosi házban.”