Városháza

A jelek szerint a piac, azaz a jogászi-közigazgatási szakma beárazta Márki-Zay Pétert és hivatalát.

Tavaly december óta immár a harmadik alkalommal írta ki a jegyzői pályázatot a hódmezővásárhelyi önkormányzat, vagyis a megyei jogú várossal az a szégyen esik meg, hogy több mint fél év óta nem talál alkalmas jelentkezőt a jegyzői posztra. A legutóbbi felhívás megjelenéséről május 7-én számoltunk be: jelenleg június 10-ig lehet a pályázatokat benyújtani, amiket június 30-ig bírálnak el. Már ha lesz mit elbírálni…

Márki-Zay Péter polgármester május 10-i Facebook-videójában elismerte, ismét sikertelen volt a jegyzői pályázat – tegyük hozzá, immár második alkalommal. Úgy fogalmazott: „Hál’istennek vannak alkalmas jogászemberek a városházán, de nagyon nyitottak lennénk arra, hogy jöjjön és csatlakozzon a hivatalnak a csapatához egy jegyzői kaliberű szakember, úgyhogy jó jegyzők jelentkezhetnek még mindig; kérem is, hogy jelentkezzenek.”

Nos, a jelek szerint Márki-Zay hiába kérleli Magyarország és a térség jogász, közigazgatási szakembereit, azok nem nagyon akarnak kötélnek állni: valahogy, valamilyen okból nem nagyon kívánkoznak a vásárhelyi városházára. Ami különösen pikáns annak fényében, hogy Vásárhely mégiscsak a jogászképzés és a jogászi szakma dél-alföldi centruma és egyik hazai fellegvára, Szeged szomszédságában fekszik, így elviekben és gyakorlatilag is komoly merítési bázissal rendelkezhetne.

A legutóbbi jegyző éppen Szegedről érkezett egyébként a városunkba. Varga Ildikó – a korábbi algyői jegyző – a Botka László-féle szegedi városházáról tett mintegy másfél éves kitérőt Vásárhelyre, 2018 májusától 2019 végéig töltötte be a jegyzői tisztséget Márki-Zay mellett, és vezette hivatalát. 2019. december 3-án vált nyilvánossá, hogy veszi a kalapját, és visszatér a szegedi városházára. Hírlik, a távozásában közrejátszott, hogy nem érezte túlságosan jól magát a konfliktusokkal terhelt vásárhelyi polgármesteri hivatali légkörben. Ekkor jelent meg az első jegyzői felhívás, amit idén február 26-án követett a második, majd most május 7-én a harmadik.

Vagyis immár lassan fél éve tart az izzadságszagú erőlködés, Hódmezővásárhely, illetve Márki-Zay Péter hiába keres, nem talál jegyzőt, ami egyrészről gyakorlatilag példa nélküli a megyei jogú városok vonatkozásában, másrészről mindenféleképpen jelzésértékű és beszédes: komoly visszajelzés arra nézvést, hogy a „piac”, azaz a jogászi-közigazgatási szakma beárazta Márki-Zayt és hivatalát. Ez a rendkívül hosszúra nyúlt „átmeneti állapot” egyébiránt már a hivatal működőképességét illetően is felvethet kérdéseket a helyi lakosokban. (A feladatkört amúgy egyelőre megbízott jegyzőként Tatár Zoltán aljegyző tölti be.)

Persze ha jobban belegondolunk, nem is annyira érthetetlen, miért vonakodnak kötélnek állni Magyarország vagy akár csak a Dél-Alföld vezető jogászai, közigazgatási szakemberei, és miért nem csapnak le a vásárhelyi jegyzői lehetőségre. Minden valószínűség szerint korántsem vonzó az elmúlt bő két esztendőre jellemző fejetlenség és zűrzavar, ami a korábbi, tapasztalt munkatársak döntő részének lecserélésével felállt, újjászervezett városháza működését illeti. Hogy csak egy példával szemléltessük mindezt, 2019-ben olyan, az előtt nem tapasztalt szégyen esett meg Vásárhellyel, hogy a Közbeszerzési Döntőbizottság súlyosan törvénysértőnek minősítette a Márki-Zayék által hónapokkal korábban kötött külsős informatikai szerződéseket, mondván: jogtalanul mellőzték a pályáztatást, azaz a közbeszerzési eljárást. A hatóság ezért összesen 13 millió forint bírságot szabott ki a városra, és semmissé tette az érintett megállapodásokat. Ebben a környezetben kellene a jelentkezőnek a hivatal vezetőjeként a törvényesség őre szerepet betöltenie, ami minden bizonnyal igencsak komoly kihívásnak látszik…

Mindemellett nemcsak a Márki-Zayt körülvevő permanens politikai cirkusz, háborúskodás és balhésorozat lehet riasztó a potenciális érdeklődők számára, de – valljuk be – az sem erősíti a vásárhelyi ajánlatot, hogy a polgármester hetek óta arról beszél: a csőd szélén táncol a város. Nyilatkozatai szerint jelenleg augusztus végéig látszik a fizetőképesség, miközben folyamatosan leépítésekkel, elbocsátásokkal riogat a városvezető. Vajon ki az, aki jegyzőként, a hivatal fejeként szívesen adná ehhez a nevét?