Élő adásban nevezte őrültnek Kásler Miklóst Márki-Zay Péter

Ismét szintet lépett: új alapokra helyezte a kormánnyal való együttműködést Hódmezővásárhely polgármestere, aki egy mondatával címkézte őrültnek az EMMI-minisztert és a Magyar Nemzeti Bank elnökét. A napnál is világosabb, hogy Márki-Zay hangzatos nagyotmondásokkal, a becsületsértésre is hajazó szaftos beszólásokkal akar helyet foglalni magának az országos politikában, ha már városvezetői tevékenységében nincs sok köszönet.

A csőd szélén lavírozó Hódmezővásárhely polgármestere a válságkezelésnél, az augusztus-szeptemberi bérek fedezetének előteremtésnél ismét jobb elfoglaltságot talált magának a szerdai napon: Budapesten, az ATV A nap híre című műsorában múlatta az időt. Ha már így tett, rögtön gondoskodott is arról, hogy botrányt okozzon – hiába, hatalmas a verseny a balliberális politikai oldalon, ahol a káoszkapitányokat, Hadházyt, Tordait, Jakabot, pláne Gyurcsányt előzni csakis padlógázzal lehetséges; ha egyáltalán…

A műsorban Márki-Zay a felmerülő témák kapcsán a vasárnapi szeánszain unalomig ismételt és elcsépelt mantráit tolta le a Fidesz-kormány és Orbán Viktor gazságairól, de talán úgy érezte, robbantania kell egy nagyot, ha életben akarja tartani ellenzéki miniszterelnök-jelölti esélyeit. A közéleti szempontból rohamtempóban jelentéktelenedő materialista keresztény politikus ennek jegyében durván beleverte a csúfot Kásler Miklósba és Matolcsy Györgybe, amennyiben az élő adásban egyetlen mondatával sikerült azt a nyelvi bravúrt produkálnia, hogy az EMMI-minisztert és a Magyar Nemzeti Bank elnökét is konkrétan őrültnek címkézte.

A minősíthetetlen minősítgetés annak kapcsán került elő, hogy Kásler a Demokratának adott interjúját boncolgatták, melyben az emberi erőforrások minisztere arról beszélt, elszomorító, hogy „még egy ilyen tragikus járványhelyzetet is politikai célokra, alpári hecckampányokra igyekszik az ellenzék felhasználni az összefogás helyett”. Mint a tárcavezető rámutatott: „Nem én vagyok az első, de nem is az utolsó, akit célkeresztbe állítanak. Igaz, kedvükre való engem támadni, mert megvallottan keresztény és nemzeti elkötelezettségű vagyok. Olyan személyek gyilkosoznak le, akiket vagy akik családtagjait gyógyítottam az onkológián. Ez szellemi alvilág, nem foglalkozom vele. Egész életemben fegyelmezett és tudatos ember voltam, a szeretteim és a nemzetem iránti felelősség mellett a hivatásom kötelez. Nem hagyom, hogy provokáljanak, hogy kizökkentsenek a lelki nyugalmamból.”

Midőn a Kásler-tematika terítékre került, a cinkos-cinikus vigyorgást és a tudálékos bólogatást tökélyre fejlesztő Márki-Zay szemmel láthatóan fészkelődve készült a durrantásra, és ahogy magához ragadta kedvenc barátját, a virtuális mikrofont, máris belegyalogolt a célszemélybe – pontosabban a célszemélyekbe.

„Én inkább azt emelném ki, hogy úgy látszik, hogy a dakota közmondások után Orbánban van még valami indián tulajdonság: ugye az indiánokra szokták mondani, hogy tisztelik az őrülteket. És azt gondolom, hogy a Matolcsy úr után a Kásler úr is egy nagyon jó példája annak, hogy lehet, hogy őrült, de nem bolond” – fagyasztotta le a stúdió népét a Mindenki Magyarországa Mozgalom vezére, hozzátéve: „tehát lehet, hogy nagyon jó orvos volt, valószínűleg; vannak furcsa megmozdulásai, kijelentései…”

Márki-Zay őrültözése okozott némi felfordulást, tekintettel arra, hogy az ATV-t nemrég éppen egy hírhedtté vált A nap híre miatt bírságolta meg a Médiatanács, miután a DK-s Niedermüller Péter rasszista, kirekesztő kirohanását követően a műsorvezető „a fehér bőrszínű, keresztény, heteroszexuális emberek közössége vonatkozásában elhangzott általánosító, megbélyegző kijelentést nem moderálta, azt nem utasította el.”

Az egyik riporter, Somos András gyorsan oda is vetette kollégájának, Simon Andrásnak: „azért azt mi nem gondoljuk, hogy őrült lenne a miniszter, ugye, tehát hogy mondjuk azt, hogy így műsorvezetőként ezt nem gondoljuk”. Mire Márki-Zay úgy próbált magyarázkodni: „ugye az is kérdés, hogy mit jelent ez a szó ugye nyilvánvalóan”. A zavartnak tűnő Simon végül úgy reagált, „nem fogom tudni az őrültséget eldönteni, az egy orvosi pszichológiai kérdés”, viszont a másik vendég, Tüttő Kata MSZP-s főpolgármester-helyettes végül meglepő higgadtsággal csavarta le az elszabadult hajóágyút. Ő kijelentette: „nem gondolom, hogy őrült a Kásler miniszter úr, én azt gondolom, hogy ő egy vezető, akinek felelősséget kell vállalnia a döntéseiért”.

Mint ahogy – szögezzük le – Márki-Zay Péter is egy vezető, akinek felelősséget kell vállalnia a kijelentéseiért, a megnyilvánulásaiért. Akkor is, amikor egy regnáló miniszter, valamint egy korábbi miniszter, jelenleg Magyar Nemzeti Bank-elnök leőrültezésével helyezi új alapokra Hódmezővásárhely kormányzati kapcsolatait. Tehát akkor, amikor egyszemélyes, öncélú harcot vív a nagypolitikai dobbantás, a balliberális térfoglalás kedvéért, aminek az árát végső soron városával: közösségével fizetteti meg…

Az ATV A nap híre május 20-i adása az alábbi linkre kattintva tekinthető meg. A Kásler-blokk 19:26-kor kezdődik, Márki-Zay Péter kirohanása 22:16-tól indul.

Nyitókép: atv.hu