mártély 3

Elbukott pályázatok és működési gondok. Mártély fél év alatt csődközeli helyzetbe ért, a jövő egyre kilátástalanabb.

Egyre kilátástalanabb és reménytelenebb Mártély helyzete – mondták portálunknak az önkormányzat működésére rálátó forrásaink. Az elmúlt fél évben a település két fontos pályázatot is elbukott: a 100 milliós belvízelvezető rendszer korszerűsítés mellett egy 40 milliós bölcsődefejlesztés is elmarad, de komoly gondok vannak az önkormányzat működésével is.

A község közös önkormányzati hivatalt működtet Hódmezővásárhellyel. Erre a két település hosszú távú együttműködési szerződést kötött, a költségeket azonban évente aktualizálják. Az idei évben a tárgyalások a vártnál lényegesen nehezebben zajlottak, a vásárhelyi közgyűlés végül március 19-i határozatában arról döntött, hogy az állami normatíván felüli 9 millió forintért biztosítja a közös hivatali szolgáltatásokat a szomszédos községnek. A gond csak az, hogy Mártély ezt nem tudja finanszírozni, amit – informátorunk szerint – jeleztek is Vásárhelynek. A két hónappal ezelőtti döntés eredményeként meghatározott költség nem is szerepel Mártély idei költségvetésében, és várhatóan nem is tudják megfizetni, ami kilátástalanná teszi a község működését.

– Mindenki csalódott. Aki azt várta, hogy Putz Anita Lázár János egykori munkatársaként jó kormányzati kapcsolatokkal rendelkezik, ami segíteni fogja a község fejlődését csalódott, mert ennek semmi jelét nem lehet tapasztalni. De az is csalódott, aki azt hitte, hogy függetlenként majd jó együttműködést tud kialakítani a polgármester Márki-Zay Péterrel, vagy más ellenzéki városvezetővel. Nagyon úgy tűnik, hogy Márki-Zaynak csak addig volt fontos Mártély, amíg a saját hatalmi érdekeit szolgálta – mondta el a portálunknak az önkormányzat működésére rálátó forrásunk.

Amennyiben ki kell fizetni a vásárhelyi önkormányzatnak a 9 millió forintot, veszélybe kerülhet a mártélyi intézményrendszer működtetése. Ebben az esetben a bérek megfizetésével is gond lehet– tudtuk meg.

– Fék nélkül szaladunk a szakadék felé, és nem igazán látszik a megoldás. A jelenlegi gazdasági helyzetben ezt nagyon súlyos probléma, Mártély lényegében a csőd szélén táncol – tette hozzá informátorunk.