Cseri Tamás: a jövő felélése elkezdődött

Vásárhely polgármestere a piaccal kapcsolatos korlátozásokat azzal próbálja magyarázni, hogy a kormány rendeletben szabta meg azokat. A valóság azonban az, hogy ilyen rendelet nincs, és „jelen helyzetben a polgármester dönti el a szabályokat” – írja Cseri Tamás képviselő a közösségi oldalán.

A vasárnapi szeánszon ismét megvillant a szakértelem (bocsánat Szakértelem)

Az életben csalódott háziasszonyok kedvenc vasárnapi programjához csatlakoztam tegnap este, és meghallgattam polgármesterünk aktuális igehirdetését. Tudom, elég különleges módját választottam az önkínzásnak, de mentségemre szóljon, hogy volt némi tanulsága a dolognak. A program általában hétről hétre ugyanabban a mederben folyik: Márki-Zay dzsihadistákat zavarba hozó fanatizmussal előadja aktuális Fidesz gyalázó félóráját, kicsit fényezi magát kb. olyan kaliberű dolgokkal, hogy „az én vezetésem alatt álló hivatal sikeresen betömött egy kátyút x.y. utcán”. Majd jön némi aktualitás, elsősorban kérdésekre válaszolva.

Ezzel meg is érkeztünk a lényeghez: polgármesterünket megkérdezték, hogy meddig lesz még érvényben a járványügyi korlátozás a piacon? A válasz szó szerint a következő volt: “Az engedélyt kérték tőlem is, hogy vonjam vissza, vagy pontosabban engedélyezzünk nagyobb létszámot, mint az 500 fő. De ez egy augusztus 15-ig kihirdetett kormányzati intézkedés. Tehát egyenlőre a mi értelmezésünkben a kormány döntése alapján 500-főnél nagyobb szabadtéri rendezvényeket nem lehet tartani. És a piacot mi úgy értelmezzük, hogy ebbe a kategóriába tartozik, tehát az 500 fős korlát miatt kell várakozzanak odakint.”

Nézzük meg, mi a probléma ezzel a tárgyi tévedésektől hemzsegő mondattal?

Először is, a piac nem rendezvénynek számít, hanem piacnak, vásárnak (55/2009. (III. 13.) Korm. rendelet).

Másodszor: semmilyen augusztus 15-ig tartó rendelet nem korlátozza a létszámot. Valóban elhangzott egy Kormányinfón, hogy ilyen korlátozást bevezethetnek (azaz augusztus 15-ig engedélyezik az 500 fő alatti rendezvényeket), de ezt a kormányszóvivő pár órán belül cáfolta. (Se augusztus 15, se 500 fő nincs leírva egyik jogszabályban sem!)

Harmadszor: a jelenleg hatályos jogszabályok alapján semmilyen rendezvény nem tartható, a piacok esetén pedig polgármesteri hatáskörben van a döntés joga. (Vagy tartják magukat a kormányrendeletben meghatározott idősávhoz, vagy saját hatáskörben újat határoznak meg.)

Ez azt jelenti tehát, hogy a polgármester döntötte el, Hódmezővásárhelyen az időseknek kijelölt vásárlási idősáv a piacon 9-11 óra között, szombaton pedig 12-14 óra között legyen. (20/2020. (IV.20) Önkormányzati rendelet.)

Összegezve tehát: A piac nem rendezvény, de egyébként a rendezvényeknél sem létezik 500 fős szabály, illetve nem kell a piacnál semmilyen kormányrendelethez alkalmazkodni, mert jelen helyzetben a polgármester dönti el a szabályokat.

Polgármesterünknek és szakértelemtől duzzadó hivatalának tehát vagy fogalma sincs arról, hogy milyen rendeletek vonatkoznak a piacra, vagy – és ezt eddigi tapasztalataink alapján ne zárjuk ki – polgármesterünk ismét hazudik, mint a vízfolyás. Ezt az 500 fős korlátozást egyszerűen rá akarja tolni a kormányra, ugyanis teljesen érthető okokból kifolyólag nem túl népszerű a lakosság körében, hogy alkalomadtán hosszas sorokban kell várakozniuk a piac bejáratánál. (És ennek így a járvány kezelésével kapcsolatban sincs sok értelme.)

Hazudik vagy azt sem tudja miről beszél. Mindegy, majd csak megszokjuk” – áll a képviselő bejegyzésében.