Elkészült a földeáki Trianon emlékmű alapja 1

Tegnap betonnal is kiöntötték a Szent László tér, a községháza közeli közterületi részén a trianoni békeszerződés aláírásának századik évfordulójára állítandó kettős kereszt alapzatát. Az emlékmű a nemzeti összetartozás mellett Földeák és Óföldeák összetartozását is jelképezi majd.

A földeáki képviselő-testület határozta el, hogy a település a Trianoni békediktátum 100 éves évfordulójára felállítja az összetartozás és a megemlékezés emlékművét. A kettős kereszt szimbolizálja a magyar nemzet összetartozását, függetlenül attól hogy tagjai éppen valamelyik elszakított országrészbe vagy éppen az anyaországban élnek. Ez az emlékmű szimbolizálja továbbá még Földeák és Óföldeák elszakadását. Az utóbbit 1845-ben elöntötte a Maros, lakói többsége akkor települt át a mai Földeák területére.

A Trianon emlékmű leendő alapzatát tegnap öntötték ki betonnal, a Szent László tér közterületi, a községháza felől eső részén. Erre emelik majd a hamarosan elkészülő, a négy méter harminc centiméter magas törzsön álló kettős keresztet. A keresztkészítők már lekezelték a faanyagot, azaz a korábban már megvásárolt, a kereszthez szüksége húsz centiméteres lapméretű keményfát. Ennek talapzatát tartja majd meg a most elkészített és betonnal kiöntött

A földeáki, önkormányzati Trianon emlékmű faanyaga (kettős kereszt készül belőle) körülbelül negyvenezer forintba került. Az emlékmű egyébként viszonylag olcsó lesz, hiszen Hajnal Gábor polgármester becslése szerint összesen 150-200 ezer forintba kerül majd. A keresztet június 4-ére mindenféleképpen felállítja az önkormányzat. Ha lehet majd rendezvény tartani, akkor fel is avatják, ha nem, akkor pedig majd később teszik azt meg.

A Szent László tér egyházi birtokban álló részére szeretne – az önkormányzattól függetlenül egy másik Trianon emlékművet állítani a Szent László Plébánia, összefogva a tavaly alakult, Varga Zoltán elnökletével működő Tegyünk Együtt Földeákért Egyesülettel, közösségi összefogással. A plébánia és az egyesület egy emlékművet, az 1848-1849-es forradalom és szabadságharc emléke előtt tisztelgő kopjafát már avatott, szintén a tér egyházi birtokban lévő területén, idén március 15-én, Lázár János, országgyűlési képviselő részvételével.

Korom András
Makó Híradó