Városháza

A Márki-Zay Péter vezette önkormányzat úgy szeretne 80 férőhelyes munkásszállót kialakítani a más városokból, megyékből érkező dolgozóknak Hódmezővásárhelyen, hogy a koronavírus-járvány miatt közben drámaian, 74 százalékkal (!) megugrott a helyi munkanélküliek száma. A Vöröskereszt utca és a Rárósi út sarkán az új épület létrehozására pályázatot nyújtanak be.

Véleményeztető ülést tartott csütörtök délelőtt a vásárhelyi közgyűlés, ahol a legfontosabb napirendi pont egy munkásszálló kialakítása volt. Az önkormányzat ugyanis pályázatot nyújt be egy olyan munkásotthon kialakítására, ahová 20-30 kilométernél távolabbról, akár más megyékből érkező munkavállalókat várnának.

A szálló 80 férőhelyes lenne, amivel azokat a vásárhelyi vállalkozásokat segítenék, akik a munkaerőigényüket nem tudják kielégíteni a helyi munkaerővel. Erről már előszerződések is születek az érintett cégekkel – hangzott el az indoklás. Márki-Zay Péter polgármester elmondta: a Vöröskereszt utca és a Rárósi út sarkán lévő üres ingatlan Szabadság tér felőli részére terveznék az építményt, amihez parkoló is társulna. A vállalatokkal pedig szerződést kötnének az otthon és az ide érkező munkások kapcsán.

Mindez annak fényében különösen érdekes és pikáns, hogy a Vásárhely24 a napokban arról tájékoztatott: 74 százalékkal nőtt a munkanélküliek száma Vásárhelyen, ahol jelenleg 450-nel több álláskereső van, mint a járvány előtt.

„Vásárhely megyei szinten is kiugróan rossz helyzetét minden bizonnyal tovább rontja, hogy Márki-Zay Péter már nyíltan arról beszél, a város csődje miatt elbocsátások várhatóak. Bár azt nem tudni, hány dolgozótól szabadulna meg az önkormányzat, egy biztos: a vásárhelyi járásban egyre nehezebb lesz majd elhelyezkedni” – tette hozzá a portál.

A horrorszámokat a HVG sem hagyta figyelmen kívül. Az országos médium azt írta: március közepétől április végéig 785-ről 1300-ra emelkedett a regisztrált álláskeresők száma a vásárhelyi járásban. Az 515 újonnan regisztráltakból 450-en Hódmezővásárhelyen veszítették el a munkájukat.

A munkásszálló kialakítására a pályázatot a városnak május 15-ig kell benyújtania. A Mindenki Magyarországa Mozgalom-Tiszta Vásárhelyért képviselői támogatták az ötletet, a Fidesz-frakció tartózkodott. Amennyiben a pályázat nyer, akkor az otthont legalább 10 évig kötelező üzemeltetni.