Hadházy Ákos és Márki-Zay Péter

Saját bevallása szerint augusztusig fizetőképes az általa vezetett város, de ahelyett, hogy a pénzügyi problémák elhárításával foglalkozna, Hódmezővásárhely polgármesterét megint elkapta a forradalmi hevület, és Orbán Viktort gyalázza. A klasszikus után szabadon: mindegy, csak dolgozni ne kelljen?

Miközben hetek óta az önkormányzati intézmények, cégek dolgozóinak „humánus, szociálisan érzékeny” bércsökkentéstől hangos a város (közel száz munkavállaló fizetését vágták meg 50-75 százalékkal), és a polgármester saját bevallása, médiahaknija szerint is a csőd szélén táncol Vásárhely (Márki-Zay Péter utolsó információi szerint az augusztusi bérekig fizetőképes az önkormányzat), a település első embere megint gőzerővel a nagypolitikába veti magát. Márki-Zayt elkapta a forradalmi hevület, és ahelyett, hogy választópolgárok által rá bízott felelőssége tudatában a pénzügyi problémák elhárításán dolgozna éjt-nappallá téve, azon serénykedne, hogy az önkormányzati szféra dolgozóinak szeptemberi, októberi stb. bérét is előteremtse, ismét Orbán Viktor miniszterelnököt gyalázza, és kormányellenes tüntetést szervez. Ráadásul nem is Vásárhelyen, hanem Békés megyében: Gyulán!

Ami az eset előzményét illeti, hangsúlyozzuk: szerkesztőségünk nem tartja támogatandó gyakorlatnak, hogy politikai véleménynyilvánító Facebook-bejegyzések miatt bárkit is felelősségre vonjanak, és helyesli, hogy a magyar ügyészség az elmúlt napok konkrét eseteiben egyértelműen a véleménynyilvánítás szabadsága mellé állt, és a rendőrség is jelezte: az ügyészségi állásponthoz igazítja gyakorlatát. A hatóság tehát tudja, végzi a dolgát. Ezt kellene tennie Márki-Zay Péternek is, ami esetében azt jelentené, hogy több mint két éve felkent polgármesterként városa ügyeit intézi, városa pénzügyeit rendezi, pláne miután az elmúlt időszakban végigturnézta az országos balliberális médiát azzal, hogy a csőd szélére sodródott Vásárhely. Ami ha tényleg igaz, nyilvánvalóan nem lehet független a regnáló városvezetés több mint kétéves tevékenységétől.

Az egyre egyértelműbben mikrofonmániás és országos politikai ambícióktól fűtött Márki-Zay azonban megint „orbánozásba”, „rákosizásba” és unokatestvérével, Hadházy Ákossal közös „tüntikézésbe” menekül a felelősségvállalás, a kárelhárítás és a határozott intézkedések helyett. Szerdai közösségi megnyilvánulásaiban újfent fenyegetéseket fogalmazott meg az ország miniszterelnöke felé.

„Ha Orbán mégis Rákosi akar lenni, a becsületes magyarok egyetlen esélye, hogy a tolvajpárt még a választásokig hátralévő kétéves mandátumát sem tölti ki” – fogalmazta meg a kevéssé burkolt lázítását a Facebookon a korábban is Molotov-koktélos forradalmi vízióiról és a lámpavasak alternatív használati lehetőségének ismertetéséről hírhedtté vált materialista keresztény politikus.

Márki-Zayt ezúttal sem zavarják a tények: miközben nemzetközi összevetésben is rendkívül sikeres volt hazánk védekezése a koronavírus-járvány ellen, köszönhetően a kormány intézkedéseinek és a lakosság fegyelmezettségének, a Mindenki Magyarország Mozgalom elnöke esti videójában arra a kijelentésre ragadtatta magát a pandémia(!) kapcsán, hogy – idézzük megint – „az, hogy Orbán Viktornak mire kellett ez a járvány (sic!!!), azt nagyon jól mutatják az eddigi intézkedései…”

Az önjelölt miniszterelnök-jelölt bejelentette, unokatestvérével, Hadházy Ákossal és másokkal dudálós tüntetést szervez pénteken Gyulán a „pártállami megfélemlítés” no meg persze az „ellenzék ellehetetlenítése” miatt. Természetesen az újabb fenyegetés sem maradt el a kormányfő felé:

„Ha Orbán Viktor Rákosi-féle módszerekhez nyúl, akkor már most elkezdhet kipcsakul tanulni, mert nem lesznek békés, Magyarországon töltött nyugdíjas évei” – üzente Bercsényi utcai erődjéből.

Erről tehát nagyon sokat beszélt a tüntetésszervező polgármester, arról viszont sajnos nem hallottunk tőle, hogyan lesz fizetése az önkormányzati szféra, az intézmények és a cégek dolgozóinak szeptembertől, és hogyan kívánja megoldani például azt, hogy a sajtóhírek szerint így is kiemelkedően jelentős munkanélküliségtől sújtott Vásárhely elkerülje a városvezető által többször meglebegtetett önkormányzati elbocsátásokat, leépítéseket. Úgy tűnik, a nagypolitikai csörtetés megint mindennél fontosabb, megint mindent felülír. A klasszikus után szabadon: mindegy, csak dolgozni ne kelljen?