Össze-vissza beszél Márki-Zay a Bessenyei-botrányról

Miért tévedhetetlenek a politikusok? Mikor derülhet fény a fideszes korrupcióra, és mi hozhatja el a Márki-Zay-korszak végét? Vásárhely legnagyobb kampányát vettük nagyító alá. 2. rész!

Azt mondják, a legjobb rockzenekarban is két album van. Ha ezt követően nem változtatnak, nem újulnak meg, a közönség elpártol, érdekesebb, újabb hangzást keres. Igaz ez a politikára is, és talán ez volt az egyik legnagyobb hiba, amit a vásárhelyi jobboldal elkövetett. A 2018-as kampányban sokadjára fejlődésről, milliárdokról, elkerülő útról és jövőképről beszéltek, sajtótájékoztatókat tartottak, miközben a másik oldalon egy ismeretlen jelölt a közösségi médiában közzétett mobiltelefonos videókon kihívóan merész hangnemben korrupcióellenes forradalmat hirdetett. Az új, ismeretlen hangzás meghozta számára a sikert.

Végtelen történet

Márki-Zay Péter Hódmezővásárhely legnagyobb politikai kampányát építette fel. 2018 elején indult, és a mai napig nem ért véget. Ilyen hosszú kampányt fenntartani komoly politikai teljesítmény. Miként előző cikkünkben is utaltunk rá, kell a jól felépített kerettörténet, amit az ügyesen kommunikáló főszereplő folyamatos, koherens nyilatkozatokkal, mantraszerűen ismételt üzenetekkel és állandó önigazolással táplál, de fontos a nem szűnő veszélyt jelentő ellenség is. És még valami. Hiába ugyanis a legnagyobb politikusi buzgalom, ahhoz, hogy ennyi időn keresztül fent lehessen tartani a közönség érdeklődését, hatást lehessen gyakorolni emberek tömegére különleges erőforrást kell a kampány szolgálatába állítani. Tényekkel, eredményekkel, észérvekkel nem lehet erőteljesen, tartósan és ilyen hosszan hatni. Ehhez az érzelmeket kell célba venni, és olyan energiát mozgósítani, ami könnyen hatalmába keríti az embereket, elsöprő erejű és hosszú nyomot hagy. A gyűlölet ilyen.

Kommunikáció és valóság

2018. február végén Vásárhely új polgármestere minden bizonnyal azt érezte, megfogta az Isten lábát. Sokan aggódtak érte, hogy egyedül van a fideszes testülettel szemben, de ez valójában egyáltalán nem számított. A közgyűlés csak a színjáték része. Márki-Zay szemei előtt nagy valószínűség szerint nem a díszterem festményekkel keretezett ünnepélyes légköre, hanem a polgármesteri hivatal jogi, pénzügyi, közbeszerzési és munkaügyi irodáinak unalmas, szürke irattartó szekrényeinek titkai lebegtek. Minden ajtó megnyílt előtte, és másfél éve volt arra, hogy az előző városvezetés szennyes, korrupciós ügyeit kiteregesse. A lehetőség hatalmas volt: a politika új, feltörekvő csillagaként egy igazi, köztudottan fideszes fellegvár bűneivel bizonyíthatta be, hogy a kormánypárt bizony hemzseg a korrupciótól. A vérszagra gyűlt is az éji vad: Horváth András volt NAV-os ellenőr, Hadházy Ákos – jelenleg talán párt nélküli – parlamenti képviselő, botránypolitikus (Márki-Zay unokatestvére), a Botka-féle szegedi városháza emberei, jobbikos politikusok, budapesti jogászok, sztárügyvédek és még sorolhatnánk éjt nappallá téve túrták a fiókokat az aranyásók elszántságával keresve a kincset, ami megrendítheti az egész Fideszt.

Kezdetben volt is pár harciasan magabiztos, majd jött néhány egyre elkeseredettebb és egyre jelentéktelenebb dolgokról szóló sajtótájékoztató, amelyen hol Hadházy Ákossal, hol Horváth Andrással, hol egyedül a feltörekvő csillag bejelentette, korrupcióra bukkantak, és feljelentést tesznek. Majd a Botka-féle szegedi városháza emberei, a jobbikos politikusok, a budapesti jogászok, a sztárügyvédek, és végül az unokatesó, Hadházy is szépen eltűnt. Több évtizednyi fideszes városvezetés után Márki-Zay egyetlen valós korrupciós ügyet sem tudott felmutatni.

Mi az, hogy, nagyon is!

Megfigyelték már, ha valaki politikussá lesz, tévedhetetlenné válik? No, nem azért, mert mindig igazat mond – Márki-Zay esetében már legalább négy bírósági ítélet mutatott rá erre –, hanem mert soha többé nem ismeri el, hogy tévedett. Ne legyünk szigorúak, ez a politikusok többségében nem személyiségpszichológiai kérdés, inkább a rájuk nehezedő társadalmi nyomásnak tudható be. Elvárjuk, hogy a politikus ne tévedjen, hiszen, ha egy adott dologban mellényúlt, a másikban miért lenne igaza? És vajon mit tesz a politikus, ha az egész kampányát a korrupciós vádra építette, majd egyetlen bizonyítékot sem tud felmutatni annak igazolására? Még erősebben folytatja a kampányt! A politikában ugyanis soha nem a valóság a fontos, hanem az, amilyennek a választópolgárok érzik azt, és amit a számukra hozzá nem férhető valóságról gondolnak. A valósággal szemben ez a kép formálható, ügyes kommunikációval. Ráadásul senki nem tudja személyesen megnézni, volt-e valójában fideszes korrupciós ügy Vásárhelyen, hisznek a politikusnak, akinek erre rálátása van.

The show must go on

Mikor lesz a hazugságból igazság? Ha minél többször elismétled! Ha nem tudod bizonyítani, hát sugalld nap mint nap, és minél hangosabban, hogy ellenfeled korrupt, bűnös, méltatlan a bizalomra, törvényt sértett és – néha még ezt is hallottuk – igazából nem is keresztény. Ha nem tudsz semmilyen korrupciós ügyet felmutatni, csinálj úgy, mintha igen: jelentsd be, hogy feljelentéseket teszel, és sokan máris úgy érzik, itt bizony jogsértés történt. S hogy mi az igazság?

A Márki-Zay Péter irányítása alatt működő városvezetés saját összesítése és bevallása szerint 2018. február 25-étől napjainkig összesen 15 ügyben tett büntetőfeljelentést. Ennek alig a fele irányult az előző városvezetésre, illetve az akkor működő hivatal tevékenységére. Az eljáró hatóságok – például a Szegedi Járási Ügyészség, a Hódmezővásárhelyi Járási Ügyészség, a Békés Megyei Rendőrfőkapitányság, a Szentesi Rendőrkapitányság és a Legfőbb Ügyészség – a Promenad.hu információi szerint a nyomozásokat kivétel nélkül lezárták, kimondva: nem történt bűncselekmény.

Emlékeznek az Almási István vezette hivatal rendezvényszervezési számlái körüli botrányra? Vagy Havasi Katalin repülőjegyére? Végh Ibolya lakásvásárlására? A hulladékgazdálkodási közbeszerzésekben talált korrupcióra, a menetlevelet rosszul kitöltő – így biztosan Lázár Jánosnak fuvarozó – sofőrre, a városházán alkalmazott fideszes aktivistákra, a fideszes képviselőnek hivatali dolgozók személyes adatait elküldő köztisztviselőre, a babakötvényekre, az „ellopott” kastélyútra, a boros ládákra? Jelentős részükben feljelentésre sem került sor, ahol igen, ott az eljáró hatóságok tisztázták, hogy nem történt semmiféle bűncselekmény.

De ami a legmegdöbbentőbb, egyben legjobban mutatja a polgármester nagy színjátékának csalárdságát: a Márki-Zay Péter által vezetett önkormányzat a saját, hivatalos tájékoztatása szerint egyetlen (!!!) feljelentést sem tett a Lázár János vezetése alatt működő önkormányzat tevékenységére vonatkozóan. Miközben tehát a kommunikációban mindenért Lázár János a felelős, pontosan tudják, hogy ez nem igaz. Vagy azt gondolják, ha a korrupció akár legkisebb jelét is találták volna Lázár esetében, nem tesznek feljelentést, miközben Havasi Katalin kb. ötezer forintos reptéri illetéke vagy biztosítása miatt megtették?

Végső megoldás

Mindez nem más, mint a kampány része. A kampányé, ami a valóság bizonyítékai helyett a gyűlölet energiáját használja az ellenfél lejáratására, démonizálására, és amit a politika új csillaga egyre elkeseredettebben folytat. Mert végtelen kampány még a legerősebb érzelmeket felkorbácsolva sincs. Előbb-utóbb szembe kell nézni a valósággal. Előbb-utóbb fel kell tenni a kérdést, hogy minden esetben rossz döntést hozott az eljáró hatóság? Hogy a lassan évtizedes szocialista, ellenzéki fellegvárként számon tartott Szeged igazságszolgáltatási rendszere tényleg a már leváltott vásárhelyi fideszes vezetés alatt dolgozó köztisztviselőket és a fideszes képviselőket védi? Hogy valóban minden hatósági és bírósági döntés mögött Lázár János áll? Hogy hol is van az a fene nagy korrupció?

Márki-Zay Péter Hódmezővásárhely legnagyobb politikai kampányát építette fel. 2018 elején indult, és a mai napig nem ért véget. Nem érhet, mert Márki-Zaynak már nincs más lehetősége. Valójában, más eszköze sincs. A városháza irattárai nem hozták el a várva várt kincset, a polgármesteri képességei pedig messze alulmúlják a kommunikációsakat. A 2018-as polgármesteri átadás-átvétel számait nyilvánosságra hozó, már visszavonult Hegedűs Zoltánt televíziós vitára hívni a csőd közepén, vagy mindenben a polgármesteri tevékenységét már 8 éve befejező Lázár Jánosra mutogatni csak részben kampány. Részben sajnos a szomorú valóság egy vezetőről, aki az elmúlt két évben a saját politikai karrierjével foglalkozott a város helyett, és aki most az égő házban azt sem tudja, mit csináljon. A politika új csillagáról, aki 2018 tavaszán állva hagyta a Fidesz polgármesterjelöltjét, majd két év alatt olyan kampányt épített fel, amely a teljes hatalomátvételt elhozta neki Vásárhely felett. Egy polgármesternek megválasztott politikusjelöltről, aki ezen a hatalmas és grandiózus kampányon kívül semmit nem tudott letenni az asztalra. Vajon a második album után ezúttal a közönség meddig hallgatja a lejárt lemezt?

Korábban írtuk, 1. rész:

Kommunikáció és valóság