Már csak két napjuk maradt a gazdáknak

Május 15-ig adhatják be szankciómentesen a gazdák az egységes támogatási kérelmeiket – többek között erről esett szó a Rádió 7 szerdai Közös Nevezőjében, melynek vendége Szél István, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara megyei elnöke volt.

– A koronavírus az agráriumot és az élelmiszergazdaságot is hátrányosan befolyásolja, azonban nemcsak a járvány, hanem az időjárás is okoz nehézségeket. Nagy a szárazság, heteket kell várni minimális esőre, legalább 250 milliméter hiányzik a földekről – ismertette Szél István. Hozzátette, a mezőgazdaságot a madárinfluenza is sújtja, ami Bács-Kiskun, Békés és Csongrád megyében is jelen van, például Székkutas határában is megfigyelési körzetet alakítottak ki.

Az agrárkamarai elnök ugyanakkor rámutatott: mindezek ellenére nincs szükség felvásárlási lázra, és nem kell tartani attól, hogy nem lesz elegendő élelmiszer az áruházak polcain. Azonban fontos, hogy hazai termékeket vásároljunk, ezzel is támogatva a magyar gazdaságot és gazdákat. Ennek érdekében létrehozták az online NAK Piacteret is, ahol az őstermelők eladhatják azokat a terményeiket, amiket a kialakult helyzet, például a közétkeztetés szünetelése miatt eddig nem tudtak.

Május 15-ig, azaz még két napig adhatják be szankciómentesen a gazdák az egységes támogatási kérelmeiket. Szél István elmondta, még körülbelül 3 ezer gazdától várják ezt a megyében, ahol eddig 9189 kérelmet adtak be a falugazdászok által. Ez körülbelül 93 ezer hektár termőföldet jelent.

A koronavírus miatt a korábban megszokottakhoz képest gyökeresen át kellett alakítani az ügyintézés menetét, így a beadások döntően telefonon keresztül zajlottak. A megye negyven falugazdásza folyamatosan kapcsolatban van a gazdákkal, azonban aki még nem nyújtotta be a kérelmét, az az ügyfelszolgalat@nak.hu e-mail címen és a 0680/900-365-ös telefonszámon érdeklődhet. Adatmódosításra szankciómentesen június 2-ig van lehetőség.

A műsorban szó esett a Magyarok Kenyere – 15 millió búzaszem programról is. Az immár tíz éve működő, egyre népszerűbb jótékonysági kezdeményezés társadalmi felelősségvállaláson alapszik a Kápát-medencei gazdák körében.
– Tavaly 427 gazdától és cégtől 23 ezer kilogramm búza gyűlt össze a megyében, hogy határon innen és túl minden rászoruló, illetve hátrányos helyzetű gyermek asztalára kerüljön kenyér – elevenítette fel Szél István, aki szerint ez a nemzeti összetartozást is jelképezi.

A felajánlásokat idén is várják, Csongrád megyében hét búzagyűjtő pontot alakítanak majd ki. Aki pedig nem termeszt búzát, de szeretne segíteni, az anyagilag is hozzájárulhat a célhoz. A részletekről később adnak tájékoztatást.