Több mint 80 vásárhelyi koronavírus-tesztjét végeznék el

Több mint 80 embert vártak Hódmezővásárhelyen a Hódtói Sportcsarnok melletti parkolóban, ahol egy buszban tartottak koronavírus-szűrést. A Szegedi Tudományegyetem munkatársai a szűrőbuszában vett mintákat kivizsgálják, az eredményeket pedig elérhetővé teszik a háziorvosok, kezelőorvosok számára.

A koronavírus-szűrés két részből áll. Az egyik részben az orrból és a garatból vesznek mintát, aminek a célja, hogy kimutassák azt, hogy a tesztelt alany jelenleg fertőzött-e. A másik rézben vért vesznek a pácienstől, amiből azokat az ellenanyagokat tudják kimutatni, amit a szervezet termelt akkor, mikor átesett a betegségen. A vérvétellel tehát azt mutatják ki, hogy átesett-e már az illető koronavíruson.

Vásárhelyieken is elvégezték a koronavírus-tesztet 1

Dr. Kereszty Éva, a Szegedi Tudományegyetem Igazságügyi Orvostani Intézet intézményvezetője elmondta, hogy a szűrőbuszon egyéb vizsgálatokat is elvégeznek, amik egy általános laborvizsgálattal egyenértékűek. Vizsgálják a májfunkciót, a veseműködést, a pajzsmirigyműködést, vérzsírszintet és a cukorszintet is. „Ez azért fontos, hogy tisztában legyünk az emberek általános egészségi állapotával, így könnyebb kimutatni, hogy azok, akik átestek a koronavíruson, milyen egyéb betegségben szenvednek” – tette hozzá a szakember.

Vásárhelyieken is elvégezték a koronavírus-tesztet

Az általános laborvizsgálat eredménye felkerül a felhőbe, így a szűrésen résztvevők orvosa meg tudja nézni azokat, és a páciensnek nem kell külön megszúratni magát egy vérvételhez.

Hódmezővásárhelyen 80-90 embert kértek fel a KSH statisztikusai, hogy vegyenek részt a szűrésen.

Vásárhelyieken is elvégezték a koronavírus-tesztet 2