Hatvan új légvédelmi rakétát vehet Magyarország

Az Amerikai Egyesült Államok Külügyminisztériuma hatvan darab AIM-120C-7 / C-8 AMRAAM-ER – megnövelt hatótávolságú légvédelmi rakéta –, valamint a hozzá tartozó pótalkatrészek, műszerek, oktatási anyagok és kiképzési szolgáltatások esetleges eladását hagyta jóvá a Magyarország számára 230 millió dolláros becsült költséggel –értesült a Magyar Nemzet.

A Védelmi Biztonsági Együttműködési Ügynökség, a DSCA honlapjára tegnap este felkerült közlemény szerint az ügynökség az esetleges fegyvereladásról értesítette az USA Kongresszusát. A dokumentum aláhúzza, hogy a javasolt eladás javítja Magyarország védelmi képességét, elősegíti az úgynevezett NASAMS légvédelmi rendszer megvásárlását. Amennyiben létrejön az üzlet, akkor a szerződést az arizonai Tusconban működő hadiipari vállalat, a Raytheon Missile Systems, a rakéták gyártójának kell teljesítenie. Az USA Külügyminisztériuma által javasolt eladás végrehajtásához nincs szükség további amerikai kormányzati és vállalati képviselők bevonására. A DSCA közleményében felhívja a figyelmet arra is, a beszerzés még csak elvi lehetőség, a lehetséges értékesítésről szóló értesítést törvény írja elő, és nem jelenti azt, hogy az eladást befejezték.

Az AMRAAM-ER új fejlesztés, a korábbi változathoz képest nagyobb és erősebb hajtóművet, kifinomultabb irányítást kapott, elsősorban repülőgépek, robotrepülőgépek és helikopterek elleni harcra alkalmas. Az első külföldi megrendelő Katar volt 2019-ben.

Mint azt korábban megírtuk, tavaly augusztusban közölte szintén a DSCA honlapján, hogy az említett NASMAS közepes hatótávolságú légvédelmi rendszer esetleges Magyarországi rendszeresítése kapcsán 180 darab, AIM-120C-7-es légvédelmi rakétát, a most megnevezett eszközök rövidebb hatótávolságú változatának értékesítését hagyták jóvá mintegy 500 millió dollár értékben. A fegyverrendszer rakétája nem ismeretlen Magyarországon, a JAS-39 Gripen harcászati vadászbombázók közepes hatótávolságú légiharc fegyverzetét is az AIM-120 egy korábbi, C-5 változatú rakéták adják.

Mint ismert, a Magyar Honvédség meglévő, még szovjet eredetű, Lengyelországgal közösen hazánkban korszerűsített, üzemideje vége felé járó közepes hatótávolságú légvédelmi eszközök, a KUB-rendszer lecserélése is szerepel a Zrínyi 2026 Honvédelmi és Haderőfejlesztési Programban.