Márki-Zay mesterterve: bebörtönözné a kormánytagokat

Súlyos üzenet: Márki-Zay Péter egy interjúban úgy fogalmazott, eddig „véletlenül sem” akartak politikai tisztogatást végrehajtani, most viszont „a hatékonyság okán” meg kell néznie a városvezetésnek, hol lehet még létszámot csökkenteni az önkormányzati rendszerben.

A jelek szerint az érdemi válságkezelő intézkedések helyett továbbra is elsősorban kommunikációs városvezetést folytat Márki-Zay Péter. Hódmezővásárhely ellenzéki polgármestere az elmúlt napokban is gőzerővel pörgette országos médiahakniját. A recept a régi: szokásához híven bemondott egy nagyot, amire felkapja a fejét a balliberális sajtó, így éri el legfőbb célját a materialista keresztény politikus: mikrofont dug az orra alá például ez esetben a Klubrádió és az ATV, vagyis sütkérezhet a mainstream („függetlenobjektív”) média csalfa fényében (no meg immár a több tízmillió forintból fenntartott városházi propagandasajtójában is hirdetheti az igét hétről hétre, de ha tetszik: napról napra).

Márki-Zay ezúttal azzal lopta el mások elől a show-t, hogy kinyilatkoztatta: augusztusra fizetésképtelenné válik Hódmezővásárhely, vagyis jelen állás szerint csak a júliusi bérek kifizetésére van pénze az önkormányzatnak. (Miközben, érdekesség, bár számos önkormányzati vezető számolt be a világjárvány és -válság kapcsán nehézségekről, de egy se mondta Vásárhelyen kívül, hogy július-augusztusra csődbe készül menni…) Ezzel egyúttal megpróbálta elterelni a figyelmet a példátlanul drasztikus intézkedéssorozatról, melynek keretében csaknem száz önkormányzati intézményi/céges munkavállaló fizetését vágták meg 50-75 százalékkal.

A polgármester emellett – többször megírtuk – leépítésekkel is fenyegetőzött, mondván, az önkormányzatnak további takarékossági lépésekre is szüksége lesz, hogy kiegyensúlyozza büdzséjét, elkerülje a csődöt. Ennek kapcsán pedig különösen pikáns, hogy a fent említett brutális bércsökkentés kapcsán sem tudta még pontosan megmondani, mennyit spórolt azzal a város, hogy közel száz helyi családot szorított meg a fizetéselvonásokon keresztül…

Az önkormányzati szférát illető létszámleépítésről szóló narratívát a napokban az ATV-ben és a Klubrádióban is rendesen megtolta Hódmezővásárhely első embere. Az ATV Egyenes beszédben úgy fogalmazott (idézzük): „adott esetben részmunkaidős alkalmazással, akár elbocsátással is kell számolni, ez óhatatlanul sok ember megélhetését közvetlenül érinti, és ezt én is nagyon sajnálom”.

Ha már ennyire sajnálja az önkormányzati intézmények, cégek dolgozóinak radikális bérmegvonását (miközben kettős mércéjéről lerántottuk a leplet: a polgármesteri hivatal munkavállalóinak fizetése nem csökken, a város vezetői pedig továbbra is milliós illetményt visznek haza hónapról hónapra!), a Klubrádióban be is lengette, hogyan képzeli el a további kurtításokat. Figyelem, súlyos üzenet következik Hódmezővásárhely polgármesterétől, megint szó szerint idézzük!

„Óhatatlan, hogy ahogy tudjuk, hogy eddig ilyen bújtatott foglalkoztatás volt nálunk is sok helyen. Önmagában az, hogy fideszes pártembereket(sic!) alkalmaztak önkormányzati cégek, vagy azok rokonait(sic!), ez nem szokatlan, nem is annyira fölháborító, ha dolgoznak. A probléma az, hogy olyan embereket is alkalmaztak, akik ténylegesen semmilyen munkát nem végeztek. Na most eddig mi nem akartunk véletlenül se politikai tisztogatást(sic!) végrehajtani, de most viszont a hatékonyság okán meg kell nézzük, hogy hol lehet még csökkenteni, tehát óhatatlan, hogy ilyen értelemben lehet akár létszámcsökkentés is nálunk” – festette fel Márki-Zay. Az ablakba téve ezzel rögtön (legalább egy) kínzóan kellemetlen és kemény kérdést: ha igaz, amit mond, hogy lehetséges, hogy több mint két éve irányítja a várost, és még mindig akad(hat) olyan ember az önkormányzati rendszerben, aki „ténylegesen semmilyen munkát nem végez”?!

Azt pedig, hogy ez esetben – a csődhelyzet árnyékában – valamiféle politikai tisztogatás készül-e, vagyis annak ágyaz-e meg a városvezetés, hogy a kormánypártok vélt vagy valós szimpatizánsaitól (mondjuk ki: a másként gondolkodóktól) „megtisztítsa” a vásárhelyi önkormányzati rendszert, olvasóink képzeletére bízzuk. A vigyázó szemeket mindenesetre érdemes a városházára vetni, ízlelgetve az örök érvényű igazságot, melyre az önkormányzati cégek tavaly október 23-i villámgyors lefejezésekor is rávilágítottunk: „ha valami úgy totyog, mint egy kacsa, úgy hápog, mint egy kacsa, és úgy néz ki, mint egy kacsa, akkor az valószínűleg egy kacsa”…