A túlzott alkoholfogyasztás helyett a korlátozások betartását ellenőrzik a rendőrök

Müller Cecília az operatív stáb pénteki sajtótájékoztatóján elmondta, együttműködést írt alá Kásler Miklós miniszter, valamint Szilvássy Zoltán, a Debreceni Egyetem rektora, melynek célja egy nemzeti oltóanyaggyár létrehozása és megvalósítása.

Ez az elképzelés része annak a programnak, amelynek fontosságát a kormány már 2018-ban felismerte, és amely függetlenedést eredményez a világpiactól a biztonságos oltóanyag kifejlesztésének érdekében.

A gyártás a védőoltásokat és a választható oltásokat is érinti majd, a fő cél a folyamatos és biztonságos oltóanyag-ellátás világpiactól való függetlenítése. Előtérbe kerül a nemzeti, hazai ellátás. FFP 1, 2 és 3 maszkok árusítása elérhetővé vált a gyógyszertárakban, megvásárlását a kormány, rendelet által, lehetővé tette a társadalom számára.

Május 4-től több változás történt a vidéki területeken, Budapesten továbbra is érvényesek a korábban bevezetett korlátozások, egészen a halálozások számának csökkenéséig.

Így kell eljárni a vendéglátás területén

A vendéglátásról Müller Cecília elmondta: fontos, hogyan történik az újranyitás. A koronavírus mellett ismert a legionella baktérium, amely kedveli a 20 foknál melegebb hőmérsékletet, és a melegvíz-tartályokban felszaporodhat, ha sokáig nem használják a csapokat. Figyelmeztetett, a legionella is tüdőgyulladást okozhat.

Fontos, hogyha újranyitják az épületeket, ügyeljenek arra, hogy a tartályokat megfelelően kezeljék: ha sokáig szünetelt a szolgáltatás, javasolják a tartályokat teljesen leengedni, majd úgynevezett hősokknak kitenni, majd hideg vízzel mossák át.

Ezt nem élik túl a legionella baktériumok, így biztonságosan használhatók a csapok innentől – ismertette.

A tisztifőorvos elmondta, a vidéki kávézókban, büfékben, ahol a jogszabály lehetővé tette a fogyasztást, figyelni kell az alapvető szabályokra, például az asztalok közti távolságra. Hozzátette, csoportos rendezvények továbbra sem tarthatók. Emellett a vendégeknek helyezzenek ki kézfertőtlenítő szert és papírtörlőt a mosdókba. A kihelyezett sót, borsot sokan megfogják, ezért az üzemeltetőktől kérik, hogy ezeket is töröljék át fertőtlenítőszerrel.

Újabb védőeszközöket szállítanak ki

Lakatos Tibor rendőrezredes elmondta, ismét védőeszközökhöz jutnak az alapellátásban részt vevők, négyheti készletet szállítanak ki pénteken. A háziorvosok és fogorvosok is sokadszorra kapnak védőeszközöket. Hangsúlyozta,  felelős készletgazdálkodásra van szükség, amelyért a kórházakban a kórházparancsnokok, az idősotthonokban az intézményparancsnokok felelősek.

A határokon megnyugtató a helyzet, Röszkénél, Nagylaknál és Csanádpalotánál kell kisebb várakozásra számítani. Az osztrák-magyar határon napi 13 ezer utast kell ellenőrizni, de folyamatos tendencia, hogy nem találkoznak a határőrök koronavírusos esettel.

Lakatos Tibor ismertette az adatokat is: jelenleg 11 036 hatósági ház karantén van hatályban, az utóbbi 24 órában 7530 ellenőrzés történt, összesen pedig 386 099.

Az elmúlt 24 órában 36 esetben szabálytalanság történt, eddig összesen 1580 személy szegte meg a karantén szabályait. 247 figyelmeztetést adtak ki az elmúlt napon, 114 fő helyszíni bírságot kapott, 100 fő ellen pedig feljelentést tettek szabálysértés miatt.

Az üzletek nyitvatartása kapcsán 22 fővel szemben történt figyelmeztetés, 9 fővel szemben helyszíni bírságot szabtak ki, 4 fővel szemben pedig szabálysértési feljelentés történt.

Ez visszamenőleg is érvényes lehet

Lakatos Tibor kérdésére válaszolva azt mondta, nem véletlen, hogy a kormány több lépcsőben enyhíti a korlátozásokat. Az operatív törzs nap mint nap értékeli az információkat, ennek függvényében döntenek a járványügyi intézkedésekről, ez várható augusztusra is. A rendőr ezredes elmondta, a május 4-én megjelent kormányrendelet tartalmazza, hogy a házi karanténok elektronikus ellenőrzése visszamenőleg is érvényes lehet, de csak akkor, ha ebbe a karanténban lévők beleegyeznek.

Háromszor kell ezt megerősíteniük – tette hozzá. A rendelkezés előnyeiről azt mondta, ezzel tehermentesítik a rendőröket, ráadásul a hagyományos rendőri feladatok megszaporodnak, ahogy a közutakon újra nagyobb lesz a forgalom. A másik jelentős előnye a rendszernek, hogy a magánélet teljes tiszteletben tartásával tudják végezni az ellenőrzéseket.

Müller Cecília elmondta, a negatív PCR-teszthez kötött beavatkozásokról a szakmai kollégiumok döntöttek, ezeket az EMMI kereste meg. A járványgörbét folyamatosan figyelik, már négy napja folyamatosan csökken a megbetegedések száma, így bízunk abban, hogy az első hullámnak már a csökkenő szakaszában vagyunk – fogalmazott Müller.

Ez a helyzet a Pesti úti otthonban

Müller Cecília az Origo kérdésére elmondta, eddig 303 koronavírus-pozitív gondozottat regisztráltak a Pesti úti idősotthonban, ebből 26 fő ápoló. Az otthon lakói közül eddig 41-en haltak meg a fertőzés következtében, viszont a gyógyultak száma is növekszik, jelenleg 60 ilyen személyt tartanak nyilván.

A tisztifőorvos kiemelte: a szabadidős tevékenység során a szabályok továbbra is érvényesek, tartsunk megfelelő távolságot egymástól a fertőzés elkerülése érdekében.

További kérdésre válaszolva Müller Cecília elmondta, a kijelölt laboratóriumok a gyanús eseteket vizsgálják, ezeket orvos kérheti és írhatja elő azon szabályok alapján, amelyek az eljárásrendnek és esetdefiníciónak megfelelnek.

A pozitív esetek következtében történnek további vizsgálatok, ez is magyarázza, hogy a vizsgálatok száma megnőtt, illetve az egészségügyben is keletkeznek olyan igények, amelyek növelik ezek számát.

Arra a kérdésre, hogy szabad-e a családoknak a játszóterekre menni, Lakatos Tibor elmondta, Budapesten és Pest megyében a korlátozások megmaradtak, a szabályok egyértelműen kimondják, mely esetekben lehet elhagyni a lakást. Egyéni sportolás, egészségügyi célú séta engedélyezett, a gyermekekkel a korlátozó szabályok figyelembevételével és a védelmi intézkedések betartásával el lehet hagyni a lakást. Az önkormányzatok többségében lezárták a szabadtéri játszótereket és edzőtereket, ennek figyelembevételével kell a gyermek kimozdulását megoldani.

Forrás: origo.hu