Akad polgármester, aki a fizetése feléről mondott le – persze nem Vásárhelyen... 1

Márki-Zay Péter továbbra is népi mesehőst játszana, miután az önkormányzati dolgozók brutális megszorításához kapcsolódó nyomás hatására nagy kegyesen három hónapra lemondott milliós fizetése töredékéről, összesen kb. csupán egyharmad havi illetményről. Ezúton üzenjük: akad kollégája, aki hamarabb lépett, és sokkal nagyobb összeggel segíti a védekezést!

Továbbra is a helyi közalkalmazottak, vagyis az (átmenetileg bezárni kényszerülő vagy takaréklángon működő) önkormányzati intézmények, cégek dolgozóinak megváltozott foglalkoztatásától, bércsökkentésétől hangos a vásárhelyi közélet. Megírtuk: a polgármester saját bevallása szerint is csaknem száz munkavállaló fizetését vágták meg brutálisan: május 1-jétől 78 fő munkavállaló bérét csökkentették 50 százalékra négyórás foglalkoztatás mellett, 14 fő munkavállaló maradt otthon úgy, hogy javadalmazása 75 százalékát veszítette el közben. Többször felhívtuk rá a figyelmet: az 50-75 százalékos megszorítással érintett dolgozók esetében családos, hitelt fizető, gyermekeket nevelő emberekről lehet szó, akik egyébként is jellemzően mintegy 160-170 ezer forintot keresnek, sajnos okkal és joggal feltételezzük, hogy a drasztikus lépés bizony veszélybe sodorhatja ennek a mintegy száz vásárhelyi famíliának a megélhetését is.

Arról is beszámoltunk, rendkívül pikáns, hogy mindeközben a városvezetés közvetlen munkatársainak, a polgármesteri hivatal dolgozóinak bérét nem mérsékelték. Mindemellett továbbra is milliós fizetésért végzi munkáját a város két vezetője: Kis Andrea szocialista alpolgármester ráadásul bevallottan „home office-ból”. Az 50-75 százalékos megszorítások okozta nyomást (na meg a hivatallal kapcsolatos igazságtalanságot) érzékelve Márki-Zay ugyan három hónapra „felajánlotta” jövedelme 11,4 százalékát jótékony célokra, de az arányokat tekintve – egymillió forint feletti bruttó bérezésnél – ez eltörpül ahhoz képest, mint amekkora lyukat ütött most a város a fent említett közel száz vásárhelyi család büdzséjén – ahogy erre is rámutattunk.

A polgármester az ügyről a minap a válsághelyzet ellenére is súlyos tízmillióból fenntartott városházi propagandamédiában beszélt. A Vásárhelyi Televízió műsorvezetője mintha akaratán kívül leplezte volna le Márki-Zayt, mikor felvetette neki, látszólag a Promenad cikkének hatására reagálva mondott le három hónapra fizetése 11,4 százalékáról. A városvezető zavarában kínos magyarázkodásba menekült, de nem tudta cáfolni, hogy döntésének a hátterében bizony minden valószínűség szerint az áll, hogy – a például a portálunkon és más, a városházától független médiafelületeken megjelent leleplezések hatására – elemi erővel tört fel a vásárhelyiekben a felháborodás a mintegy száz önkormányzati munkavállaló, mintegy száz helyi család durva megszorítása miatt. (Miközben, ismételjük meg: a polgármesteri hivatalt nem érintette a fizetéscsökkentés, és a város vezetőinek számláján is hónapról hónapra csörög a milliós javadalmazás.)

Márki-Zay most látványosan próbál politikai tőkét kovácsolni a felajánlásából, valóságos médiahaknit indított, azt sugallva, „hősies tette” egyedülálló a maga nemében. Nos, ezúttal is gyorsan leleplezhető a csúsztatás, hiszen a vásárhelyi polgármestert megelőzően több kollégája is tett hasonló, sőt, még nagyvonalúbb gesztusokat (ráadásul nem is az önkormányzati dolgozók durva megszorítása után, a helyi közvélemény nyomására). Csak néhány tetszőleges példa: Sirokon a fideszes polgármester és az összes helyi képviselő már márciusban lemondott egyhavi tiszteletdíjáról az egri kórház javára. Berettyóújfalu fideszes polgármestere április elején úgy döntött, ő maga és a város alpolgármestere lemond a költségtérítésről (jelezzük: ez nagyságrendileg azonos a Márki-Zay-féle 11,4 százalékos felajánlás mértékével!) a veszélyhelyzetben, és felére veszik a képviselők tiszteletdíját.

Akad polgármester, aki a fizetése feléről mondott le – persze nem Vásárhelyen...

A XVII. kerület fideszes polgármestere, Horváth Tamás polgármesteri fizetése 50 százalékát ajánlotta fel április-május hónapban a járvány védekezési költségeire (ugyanígy elrendelte az önkormányzati képviselők, illetve a külső bizottsági tagok tiszteletdíjának 50 százalékos csökkentését április-május hónapban). A vagyonnyilatkozatokat összevetve Rákosmente polgármesterének ugyanakkora fizetés jár, mint Hódmezővásárhely első emberének, vagyis szögezzük le: Rákosmente első embere tehát eddig már több mint 1,1 millió forintról mondott le (ráadásul hetekkel ezelőtt, plusz teljesen önként, tehát nem valamiféle nyomásnak engedve), Márki-Zay esetében legfeljebb 3-400 ezer forint (a jelek szerint kvázi kikényszerített) „jótékonykodásról” van szó.

Itt emlékezzünk meg erről is: mindeközben térségünk országgyűlési képviselője, Lázár János már korábban 3 millió forintot ajánlott fel városa kórházának a védekezést segítendő… Lázár havi országgyűlési képviselői illetménye a parlamenti honlapon elérhető információk szerint 1 324 080 forint, vagyis a honatya jóval több mint kéthavi javadalmazását bocsátotta a védekezés céljaira. E ponton mi is feltehetnénk a kérdést:

ki a szimpatikusabb olvasóinknak, aki jócskán több mint kéthavi bérével segíti meg a járványügyi védekezést (Lázár), vagy aki mindösszesen mintegy csupán egyharmad hónapnyi fizetését (Márki-Zay) ajánlja fel a köz javára (ráadásul nem függetleníthető módon a rá nehezedő politikai pressziótól)?

Mindezek alapján tehát amit Márki-Zay művel, megint nem más, mint egyfajta kommunikációs látványpékség: szemfényvesztés.

A politikus egyébként napok óta azzal kürtöli tele az országos – balliberális – médiát, hogy csődben van Vásárhelyre, jelen állás szerint csak a júliusi béreket tudják kifizetni, augusztusra fizetésképtelenné válik a város, és akár leépítésekre is sor kerülhet. A polgármester szerint erről a kormány megszorításai és a vírusjárvány tehetnek, vagyis mindenki más felelős a kialakult helyzetért, csak ő nem. A Hódmezővásárhelyt több mint két éve vezető, a város gazdálkodását több mint két éve irányító és felügyelő politikus megszólalásait árnyalja, hogy közvetlen elődje, Hegedűs Zoltán egykori alpolgármester szerdán nyilvánosságra hozta a kettejük által aláírt átadás-átvételi jegyzőkönyveket, melyekből kiderül: Márki-Zay úgy vette át a kasszát 2018. február 25-e után, hogy abban KÉTSZER ANNYI PÉNZ VOLT, MINT AMENNYI TARTOZÁS. Az iratok tanúsága szerint az új városvezetés összesen 3,286 milliárd forint bevétellel és 1,471 milliárd forint fizetendőkkel startolt, innen kezdhette tehát működését. „Ha ehhez hozzáadjuk két év adó- és egyéb bevételeit, nehéz megérteni, hogy hogyan lehet csődben Vásárhely, amikor kétszer annyi pénzünk volt, mint tartozásunk” – fogalmazott Hegedűs Zoltán.

Borítókép: MTI