Papp István Tibor: a mezőgazdaság egy új időszámítás előtt áll

Már csak tíz napja van a gazdáknak az egységes kérelmek szankciómentes benyújtására, amelynek határideje május 15. – közölte a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) kedden az MTI-vel.

Közleményük szerint az előző évek adatai alapján május 15-ig a NAK falugazdászainak közreműködésével mintegy 114 ezer kérelem beadására számítanak.

A kamarai falugazdászok hétfőig 86 194 kérelem beadásában segédkeztek. Ez 8,5 ezerrel meghaladja az elmúlt év azonos időszakában regisztrált számot úgy, hogy a koronavírus-járvány miatt a korábban megszokottakhoz képest gyökeresen át kellett alakítani az ügyintézés menetét. Mind falugazdászok, mind a gazdálkodók gyorsan alkalmazkodtak a koronavírus-járvány okozta szokatlan helyzethez, és a – NAK által kezdeményezett jogszabály-változtatásnak köszönhetően – döntően telefonos ügyintézéssel lebonyolított beadások zökkenőmentesen zajlottak – tették hozzá.

A beadott kérelmekből 77 426 darabot telefonos eljárással rögzítettek a falugazdászok a Magyar Államkincstár online kérelembeadó felületén. Személyes ügyintézéssel járó kérelembeadásra előre leegyeztetett időpontban, csak indokolt esetben, hétfőig 9993 alkalommal került sor.

Felhívták a figyelmet arra is, hogy minden olyan egységes kérelmet, amelyet május 15-ig benyújtottak, azt szankciómentesen lehet adatváltozás keretében módosítani június 2-ig. Egyetlen kivétel ez alól a közvetlen állatalapú kérelmek: ezen benyújtott támogatási kérelmek május 15-e után csak szankció mellett módosíthatók – tették hozzá.

Megjegyezték, hogy a korábbi években a támogatási kérelmek évi mintegy 70 százalékát a NAK falugazdászai adták be, így a köztestület 2014 óta több mint 1000 milliárd forint forrás megszerzésében segítette a gazdálkodókat.