Már a fogantatástól segít az új felzárkóztatási program

Elindul Hódmezővásárhelyen a PETRA Modellprogram, amire az idén 18 millió forintot fordít a város. A cél, hogy minden gyermeknek esélyt biztosítsanak a felzárkózáshoz.

A programot bemutató keddi sajtótájékoztatón Márki-Zay Péter elmondta, PETRA Modellprogram néven megkezdődik az önkormányzat felzárkóztatási programja, hogy ne a szülők társadalmi és anyagi helyzete, illetve a bőrszín és a származás határozza meg a gyermekek jövőjét. – Szeretnénk mindenkinek esélyt biztosítani a felzárkózáshoz és szeretnénk megteremteni a rászorulók részére az élhető jövőt – fogalmazott a polgármester, hozzátéve, ebben az évben 18 millió forintot különítettek el erre a költségvetésben.

A PETRA a Persprektíva Integráció Szolgáltatás Fejlesztésből képzett mozaikszó. A program során 12 hónapon keresztül 50 családot vonnak be előzetes mérési protokoll alapján. A projekttel már a fogantatástól segítenek, hogy az érintett családoknak 21. századi fejlesztési lehetőségeket kínáljanak, valamint betekintést nyújtsanak egy egészséges, modern életminőségbe.

Természetesen az óvodások sem maradnak ki a programból, azonban a kiemelt célcsoport az alsó és a felső tagozatos iskolások. Nekik egyedülálló feladatbankot hoznak létre az interneten, ahol mappákból tölthetnek le feladatokat. A szövegértésre, az angol nyelvi tehetséggondozásra és a gépírásra is nagy hangsúlyt fektetnek.

A tervek szerint 15 bölcsődés, 15 óvodás és 20 iskolás vesz részt elsőként a programban. A családok 10 mentorral lesznek rendszeres kapcsolatban, akik mindenben segítséget nyújtanak nekik.

A 12 hónap során szoros együttműködésre van szükség, ami során több alkalommal ösztönző juttatásokat kaphatnak az érintettek.

A PETRA részletei és jelentkezés ITT.