Nébih: Magyarországon nincs, de Európában előfordul a madárinfluenza

Eddig több mint 500 ezer baromfit kellett leölni a madárinfluenza miatt Csongrád megyében. A leölt állatok egy része nem volt beteg, több állományt ugyanis megelőzési céllal számoltak fel – adta hírül a Délmagyarország.

Csongrád megyében a járvány kezdetétől mintegy 12 ezer madárinfluenza kimutatására szolgáló vizsgálatot végzett el a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) Országos Járványvédelmi Központja (OJK). A minták 75 gazdaságból származtak. Csongrád megyében eddig 24 gazdaságban igazolták a vírus jelenlétét – derült ki a Nébih Délmagyarnak adott válaszából. A 24 gazdaságból 11 esetben a vágóhídra szállítás előtti szűrővizsgálaton derült ki a vírus jelenléte, 13 gazdaságban pedig az állatok tünetei alapján merült fel a betegség gyanúja.

Csongrád megyében eddig az említett 24 baromfitartó telepen, illetve a megelőzési céllal felszámolt gazdaságokban, több mint félmillió baromfit öltek le, ebből preventív céllal körülbelül 86 ezer szárnyast. Az állománysűrűség csökkentésére azért volt szükség, hogy megakadályozzák a vírus továbbterjedését.

A Nébih Országos Járványvédelmi Központja március végén Bács-Kiskun és Csongrád megye teljes területére elrendelte a tamponos szűrővizsgálatot. A betegség április végére Békés megyét is elérte, ezért ott is hasonló szűréseket végeznek a következő napokban.

– Ezek a vizsgálatok azt a célt is szolgálják, hogy a járvány lezajlása után Magyarország mielőbb visszakaphassa madárinfluenza-mentes státuszát – írta a lapnak a Nébih sajtószolgálata.

A H5N8 vírustörzs először 2014 elején Ázsiában okozott járványt, majd az év novemberében megjelent Európában is. Magyarországon utoljára 2016–2017-ben kellett megküzdeni a betegséggel. A most kimutatott vírustörzs hasonló ahhoz, ami 2016-ban is problémát okozott.

Forrás: delmagyar.hu
Fotó: Illusztráció