Márki-Zay: akár leépítésekre is sor kerülhet Vásárhelyen

A vásárhelyi polgármester megerősítette, hogy az önkormányzat jelen állás szerint augusztusra már senkinek sem tudna bért fizetni. Így leépítésekkel, elbocsátásokkal is számolni kell. Arra a kérdésre azonban nem tudott válaszolni, pontosan mekkora megtakarításra számít az önkormányzati intézmények dolgozóinak bércsökkentésével.

Márki-Zay Péter ismét megerősítette, hogy a jelen állás szerint csak augusztusig fizetőképes a város. A polgármester Vásárhelyi Televíziónak adott interjúban úgy fogalmazott: „az eddigi összes megszorításunk után is az látszik, hogy augusztusra nem tudnánk már bért fizetni – senkinek, megjegyzem, tehát nemcsak az érintett bezárt intézmények dolgozóinak”. Ennek kapcsán arról is szólt, hogy a továbbiakban akár leépítések is jöhetnek az önkormányzati szférában, a vásárhelyi céges-intézményi rendszerben.

A Hódmezővásárhelyt több mint két éve irányító, bő fél éve közgyűlési többsége támogatását élvezve vezető politikus szerint a kialakult helyzetért tulajdonképpen mindenki hibás, kizárólag ő nem. A műsorban azt mondta: „részben a kormány megszorításai miatt van, részben a vírusjárvány miatt van” olyan helyzetben Hódmezővásárhely költségvetése, hogy el kell vonniuk az önkormányzati intézmények, cégek munkavállalóitól a bérük jó részét, 50-75 százalékát. Mint többször megírtuk, az intézkedés mintegy 300 embert érint. A polgármester az interjúban egyébként úgy értékelt, az érintett közalkalmazottak „nem megfélemlítés, hanem józan belátás alapján” mondtak le fizetésük jelentős hányadáról…

Az intézkedéssorozat egyik érdekessége, hogy a jelek szerint – az egyébként közgazdász – polgármester anélkül öntötte nyakon az intézményrendszert a megszorítással, hogy konkrét sarokszámot határozott volna meg az ezzel kapcsolatos megtakarítás mértékére, nagyságrendjére a városháza. Ez abból következtethető ki, hogy a súlyos tízmilliókból fenntartott városházi propagandamédia részeként működő Vásárhelyi Televízió műsorvezető pontosan HÁROMSZOR tette fel neki a kérdést: összességében mennyi pénzt takaríthat meg az önkormányzat ezzel a megoldással, hogy felére, negyedére vágja vissza a céges, intézményi közalkalmazottak fizetését? Márki-Zay kétszer is megkerülte a választ, majd HARMADIK NEKIFUTÁSRA így fogalmazott: „Erre nem tudok sajnos válaszolni, ez egy elég bonyolult kérdés.”

Nyakatekert magyarázkodásában elismerte, nincs olyan száma, amire a riporter kíváncsi. Kitért rá, ő maga a város újratervezett költségvetését ismeri, de az érintett dolgozók a városi cégek, intézmények költségvetésében szerepelnek, azok módosított büdzséjére jelenleg nem lát rá, például nem tudja, a strandnál vagy a HMSZ-nél mekkora lehet a spórolás. Egyedül arról tudott beszámolni, hogy a Tornyai-központ esetében 11,3 millió forintot takaríthatnak meg azzal, hogy 27 dolgozó aláírta az 50 százalékos fizetéscsökkentésről szóló, három hónapra érvényes nyilatkozatot.

Ahogy fent már említettük, az interjúban a város súlyos anyagi helyzetéért a kormányt és a vírust tette felelősség a polgármester, aki hosszan sorolta, milyen forrásokat vontak el a központi védekezés céljából, valamint milyen pluszterheket jelent helyben a járvány az önkormányzat számára. Ennek kapcsán tért ki arra, hogy miután a jelenlegi intézkedéseikkel is csak az látszik, hogy a júliusi béreket tudják kifizetni az önkormányzati dolgozóknak, adott esetben akár leépítések, elbocsátások is következhetnek Vásárhelyen.

„Azt remélem, ez a borzasztó szoros kényszer, ami most ránk hárul, az talán már júliusig is enyhülni fog, de ettől függetlenül minden lehetőséget mérlegelünk, és bizony nagyon komoly megszorítási lépésekre, akár leépítésre is sor kell kerüljön, mert jogilag kötelező egy polgármesternek kiegyensúlyozni a költségvetését, nem viheti csődbe a várost” – hallottuk tőle.

A vásárhelyi intézkedéssorozat második pikantériája, hogy miközben a polgármester, illetve a városháza „tájékoztatása, ajánlása” és az általuk kidolgozott, javasolt három „humánus opció” alapján az intézményrendszeren gyakorlatilag végigverték a dolgozók 50-75 százalékos bércsökkentését, netán teljes bérük megtartása mellett előre nem meghatározott, nem ismert feladatokra (a „városi mobil munkacsoportba”) csoportosították át a munkavállalókat (úgy hírlik, a HMSZ-en és a városi menzán kívüli egységekből csak mintegy 30-an jelentkeztek erre), addig a bérelvonás és a jogviszony-változtatás nem érinti a polgármesteri hivatalban dolgozókat. Megírtuk, a hivatali dolgozók munkakörét nem módosították, fizetésüket nem csökkentették a veszélyhelyzet ellenére sem, rajtuk nem ezek szerint nem kíván takarékoskodni a városvezetés, mely – nincs rá jobb kifejezés – a jelek szerint határozottan különbséget tesz közalkalmazott és közalkalmazott között Vásárhelyen. Csütörtökön a polgármesteri hivatal tájékoztatása alapján arról is beszámoltunk, nem is magán kezdi a takarékoskodást a város vezetése, mert Márki-Zay Péter – és az elismerten home office-ból dolgozó – Kis Andrea szocialista alpolgármester is megtartja milliós havi javadalmazását.

Nos, úgy tűnik, az egyre növekvő elégedetlenség és nyomás alatt a polgármester végül megtört, mert vasárnapi Facebook-élőjében bejelentette, hogy három hónapra lemond fizetése 11,4 százalékáról, melyet jótékony célra kíván felajánlani. Ez persze önmagában üdvözlendő lenne, ha közben a közel 300 önkormányzati dolgozónak nem a bére 50-75 százalékától kellett volna „önként és dalolva” búcsút vennie…

Borítókép: Facebook/Vásárhelyi Televízió