Pszichológus: a gyász segít visszatérni az életbe

Spanyolországban eddig 25 100-an hunytak el az új koronavírus okozta fertőzés következtében, de a halálesetek száma már harmadik napja háromszáz alatt maradt – jelentette szombaton a spanyol egészségügyi minisztérium. Szombattól a hatóságok engedélyezték a szabadtéri sportolást, korosztályonként más-más idősávban.

A halálos áldozatok száma 276-tal emelkedett szombatra a pénteki 281 és a csütörtöki 268 után. A járvány egy hónappal ezelőtti csúcsán, április 2-án 950-en veszítették életüket.

A dél-európai országban a SARS-CoV-2 nevű vírust az első igazolt eset január végi megjelenése óta 216 582 ember szervezetében mutatták ki. Az elmúlt 24 órában 1147 új fertőzöttet regisztráltak. Pénteken 1175, csütörtökön 1309 új fertőzöttről adtak hírt a hatóságok a legmegbízhatóbbnak tartott PCR-tesztek alapján. A szaktárca összesítése nem tartalmazza azokat a pozitív eseteket, amelyeket más vizsgálati eljárásokkal azonosítottak.

A fertőzöttek több mint a fele, 117 248 páciens már legyőzte a vírust, számuk szombatra 2572-vel emelkedett.

Fernando Simón, a spanyol egészségügyi riasztási és vészhelyzeti koordinációs központ igazgatója napi online sajtótájékoztatóján Madridban elmondta: országosan az elmúlt két hétben 100 ezer lakosonként 57 fertőzést azonosítottak, míg a két héttel korábbi periódusban 132, azt megelőzően pedig 233 esetet.

A járvány mérséklődése miatt a spanyol kormány engedélyezte szombattól a szabadtéri sporttevékenységeket, miután az elmúlt hét hétben csak munkába járás, bevásárlás és kutyasétáltatás miatt lehetett az utcán tartózkodni. A gyerekek számára egy hete tették lehetővé, hogy elhagyják otthonukat egy-egy órára naponta.

A hetek óta néptelen utcákon már kora reggel megjelentek a sétálók, kocogók, biciklizők, az emberek újra birtokba vették a szabadtéri edzőtermeket, a tengerpartokon ismét jógáznak, szörföznek. Sokan viselnek szájmaszkot, gumikesztyűt.

A különböző korosztályok más-más idősávban élvezhetik a hétvégi meleg, napos időt.

“Óvatosság és felelősség” – ezt kérte a spanyoloktól Pedro Sánchez miniszterelnök reggel közzétett Twitter-üzenetében, hangsúlyozva a szabályok betartásának fontosságát, mivel a “vírus még itt van”.

A madridi autonóm közösség szombaton ünnepli a tartomány napját, amellyel a francia megszállás elleni spanyol függetlenségi háborút elindító, 212 évvel ezelőtti felkelésre emlékeznek. Idén azonban ezt a napot a járvány elleni küzdelemben részvevők előtti tisztelgésnek, valamint az áldozatok emlékének szentelte a tartományi vezetés. A Madrid főterének számító Puerta del Solon a szokásos nagyszabású rendezvény helyett most mintegy ötvenen sorakoztak fel egymástól több mint egyméteres távolságra, egészségügyi dolgozók, tűzoltók és a különböző rendfenntartó egységek képviselői.

Spanyolországban a madridi autonóm közösséget sújtotta legerősebben a járvány, 62 073-an fertőződtek meg az új koronavírussal, közülük 8292-en elhunytak. A gyógyultak száma elérte a 37 530-at.

A spanyol kormány korábbi bejelentése alapján a március 15-e óta hatályban lévő szükségállapot újabb, immár negyedszeri meghosszabbítását fogja kezdeményezni a parlamentnél, ezúttal május 24-ig. Jövő hétfőtől viszont szakaszosan elkezdik feloldani a járványügyi korlátozásokat. Négy, egyenként legkevesebb két hétig tartó fázisban enyhítenek az óvintézkedéseken, várhatóan június végéig. A tervek szerint például a kiskereskedelmi és vendéglátó egységek, szállodák május közepétől nyithatnak ki fokozatosan, szigorú feltételek mellett.