Gulyás: boszorkányüldözés folyik Magyarországgal szemben az EU-ban

Csütörtökön a Kormányinfón derülnek ki a részletek azon szabályokról, amik május 4-től lesznek érvényesek Magyarországon a koronavírus-járvány alatt.

Fokozatosan, szigorú menetrend mellett, a koronavírus-fertőzés területi különbségeire tekintettel újraindítható az élet Magyarországon – mondta Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter csütörtöki online sajtótájékoztatóján.

Két szabály változatlan: a leginkább veszélyeztetett idősek biztonsága ezután is garantált kell, hogy legyen, és a területi különbségekre is figyelemmel kell lenni.

Az aktív fertőzöttek 70 százaléka Budapesten és Pest megyében van, a kijárási korlátozásokat ezért a fővárosban és Pest megye egyes járásaiban továbbra is indokolt fenntartani – mondta a miniszter.

Arról is beszélt, hogy a kórházakból kimenő és bejövő betegeket kötelezően tesztelni kell, ahogyan az idősotthonokban dolgozókat is. Kijelenthető, Magyarország ma olyan helyzetben van, hogy az egészségügy akár a tömeges megbetegedés kezelésére is felkészült – mondta Gulyás Gergely.

Május végéig marad a digitális oktatás

Májusban fennmarad a tantermen kívüli, digitális oktatás, a júniusi helyzetről később döntenek – jelentette ki a politikus.

A kormány döntéseit ismertetve közölte: az egész országban marad az ingyenes parkolás, ez az intézkedés bevált, nem eredményezett komoly forgalomnövekedést, viszont lehetővé teszi, hogy aki megteheti, nem a tömegközlekedést veszi igénybe, ami segíti a fertőzés terjedésének korlátozását.

Kiemelte: a rendezvényekre vonatkozó korlátozások érvényben maradnak, augusztus 15-ig az 500 főnél nagyobb rendezvényeket nem lehet megtartani.

Ugyanakkor vidéken a kijárási korlátozásokat eltörlik, új, az eddiginél lazább szabályokat állapítanak meg, de azt kérik, hogy a védekezési intézkedéseket ott is mindenki tartsa tiszteletben.

Az Európai Néppárt elnöke kérjen bocsánatot Magyarországtól!

Donald Tusknak, az Európai Néppárt (EPP) elnökének bocsánatkérését várja Magyarország, miután az Európai Bizottság az uniós szabályokkal összhangban állónak találta a magyar pandémiás intézkedéseket – mondta más témát érintve a Miniszterelnökséget vezető miniszter. Gulyás Gergely emlékeztetett arra, hogy Vera Jurova uniós biztos szerdán ismét egyértelművé tette a pandémiás helyzettel kapcsolatos magyar intézkedések összhangban állnak az EU jogszabályaival, kötelező előírásaival és szerződéseivel.

A miniszter aggasztónak nevezte, hogy a Fidesz európai pártcsaládjában, az EPP-ben is voltak olyanok, akik hangulatot keltettek Magyarországgal szemben, különösen szomorú, hogy az EPP elnöke is ebbe a körbe tartozott.

Gulyás beszélt arról is, megalapozatlan és kifejezetten szégyenteljes volt az a magatartás, hogy a magyar baloldal képviselői, “a Demokratikus Koalíciótól a Jobbikig” Brüsszelbe rohangáltak, hogy saját országukat feljelentsék.

Bejelentés után gyakorolhatók az engedélyköteles tevékenységek

Közigazgatási egyszerűsítésekről döntött a kormány: az engedély alapján gyakorolható tevékenységek – egyes kivételekkel – mostantól bejelentés után gyakorolhatóak lesznek – jelentette be a Miniszterelnökséget vezető miniszter. Ha valaki bejelenti egy tevékenység megkezdését és a hatóság azt nyolc napon belül nem tiltja meg, akkor a kilencedik naptól szabadon elkezdheti azt gyakorolni.

Hozzátette: mintegy két tucat ügycsoport továbbra is engedélyköteles; a részletszabályok hamarosan megismerhetőek lesznek. Elmondta, remélik, hogy az egyszerűsítéssel a koronavírus-járvány időszakában kevesebb lesz a személyes kapcsolattartás, illetve csökken a vállalkozások adminisztrációs terhe.

Korábban írtuk: 

Májusban zárva maradnak az iskolák

Május 4-től a védekezés átlép a második szakaszába. Az idősek csak a legszükségesebb esetben hagyják el az otthonukat, a 9-12 órás idősávban vásárolhatnak. Mindenki takarja el a száját-orrát a zárt térben, és a 1,5 méteres távolságot tartsák be. Május végéig biztosan nem tér vissza az oktatás a tantermekbe, marad a digitális oktatás.

Augusztus 15-ig nem lehet 500 főnél nagyobb rendezvényeket megtartani

Marad az ingyenes parkolás az országban – mondta Gulyás. Ez egy helyes döntés volt. A rendezvénykorlátok maradnak érvényben, augusztus 15-ig nem lehet 500 főnél nagyobb rendezvényeket megtartani. Vidéken eltörlik a kijárási korlátozásokat.

Május 4-től az éttermek, kávézók és szállodák teraszai kinyithatnak

Gulyás Gergely arról is beszélt, hogy május 4-től az éttermek, kávézók és szállodák teraszai kinyithatnak, és az üzletek korlátok nélkül lehetnek nyitva. A strandok, szabadtéri múzeumok kinyithatnak. A szolgáltatások korlátozások nélkül lehetnek nyitva. Az esküvő, temetés, szentmise a megfelelő védőtávolság mellett megtarthatóak. A magánegészségügy is elindul. A közegészségügy is négy lépésben újraindul.

Az érettségik lebonyolíthatóak

A kormány a megbetegedések és a halálozások adatait külön közli Budapestre és az ország többi területére – mondta a miniszter. Az ország felkészült az érettségire – tette hozzá. Gulyás Gergely elmondta, hogy a diákok 97 százaléka most kíván érettségizni.

Gulyás: Nagyon sok beruházással akarjuk segíteni a települések fejlődését

Gulyás kérdésre azt mondta, hogy a vérplazma felhasználásával egyelőre csak kísérleteznek az orvosok, nincsen bizonyíték még a sikerre. Ha sikeres lesz az eljárás, akkor kellhet elkezdeni nagy mennyiségben gyűjteni a plazmát. A kormány az év második felében mindent megtesz a gazdaság újraindítására, nem kevesebb, hanem több beruházás kell. Nagyon sok beruházással akarjuk segíteni a települések fejlődését – mondta a miniszter. A kormány segítőszándékkal áll az önkormányzatokhoz.

Forrás: origo.hu