Vágó János: a polgármesternek fontosabb az amerikai útja, mint a Bethlen több száz tanulója! 2

Soha nem zajlott még úgy az írásbeli érettségi Magyarországon, mint ahogy jövő hétfőtől fog. A koronavírus-járvány miatt különleges intézkedéseket vezetnek be az iskolákban. Nem kivétel a hódmezővásárhelyi Bethlen Gábor Református Gimnázium sem, ahol már javában készülnek a diákok biztonságos fogadására.

– Százhét végzősünk van, akik közül százhatan érettségiznek május negyedikétől. Egy külföldön tartózkodó tanuló lépett vissza a vizsgáktól, akinek hazajutása nem biztosított a jelen helyzetben – osztotta meg portálunkkal Hódiné Földesi Sára, az iskola igazgatója.

A kormány döntése értelmében egy tanteremben legfeljebb tízen lehetnek majd az írásbelik közben. A Bethlenben tizennégy termet használnak majd, ezért a terem- és a folyosófelügyeletre a megszokottnál több személyt alkalmaz az intézmény. Bevonnak olyan pedagógusokat is, akik korábban nem kaptak szerepet az érettségi során.

Hódiné Földesi Sára hangsúlyozta: fertőtlenített helyiségekkel várják az érkezőket, és napközben is a folyamatos fertőtlenítenek. Több bejárat kijelölésével és útvonaltervvel fogadják a tanulókat, akiknek a bejáratnál fertőtlenítő lábtörlőn kell áthaladniuk, emellett fertőtleníteniük kell a kezüket és az épületen belüli mozgásuk során szájmaszkot kell használniuk.

– Arra törekszünk, hogy a járványügyi kockázatot csökkentsük és a kapcsolati számot minél inkább mérsékeljük. A központilag biztosított maszk, kesztyű és fertőtlenítőszer nagy segítség a magunk beszerzett védőfelszerelései mellett – fejtette ki az igazgató, hozzátéve, a diákok és a felnőttek is tájékoztatót kapnak arról, hogy milyen magatartást várnak el tőlük.

Ballagás a Bethlenből 1

Hódiné Földesi Sára a tavalyi ballagáson. Idén nem tartják meg a ceremóniát egy iskolában sem a járvány miatt.

A központi rendelkezésnek megfelelően az első héten 9 órakor kezdődnek a vizsgák, ezért a fiataloknak fél 9-ig kell elfoglalniuk a számukra kijelölt helyet. A második hét vizsgái 8 vagy 14 órától lesznek.

Az érettségizők május 28-án és 29-én tekinthetik meg a kijavított dolgozataikat. Erre ütemtervet készítenek, és a vizsgákról a helyszínen készített fotó lehetővé teszi, hogy hosszasan ne tartózkodjanak a végzősök az épületben, illetve egyszerre ne legyenek sokan a megtekintésre várók.

A vizsgák értékelésével kapcsolatos esetleges észrevételek benyújtásának határideje június 2., 16 óra.