Kamucégekkel jutottak milliós hitelekhez

Az Európai Bizottság a banki tőke és számviteli szabályok enyhítésével kapcsolatos intézkedési javaslatokat fogadott el kedden, hogy megkönnyítsék a koronavírus-járvány miatt pénzügyi problémákkal küszködő háztartások és vállalkozások számára nyújtott hitelezést az uniós tagállamok területén.

“A bankrendszer sokat segíthet a válságenyhítésben. Kihasználjuk az uniós bankszabályok rugalmasságát, célzott jogalkotási változtatásokat javaslunk, hogy fenntartsuk a banki likviditást” – jelentette ki Valdis Dombrovskis, az unió végrehajtó testületének alelnöke.

A javasolt célzott intézkedések kiigazítanák a bankok tőkéjére vonatkozó nemzetközi számviteli standardok alkalmazásának ütemezését, kedvezőbb elbánásban részesítenék a válság során nyújtott állami garanciákat, továbbá elhalasztanák a tőkeáttételi mutatót kiegészítő tőkepuffer alkalmazásának kezdő időpontját.

Az Európai Bizottság emellett felkérte a tagállami bankokat, hogy tartózkodjanak a részvényesek számára osztalék és bónusz kifizetésétől, és az intézkedések által felszabadított tőkét a gazdaságnak nyújtott hitelezésre használják fel.

A tőke és a számviteli szabályok enyhítését átmeneti jellegűnek szánják, az intézkedési csomagot az uniós tagállamoknak és az Európai Parlamentnek legkésőbb júniusig kell elfogadnia.