Automatikus vázlat 765

A Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület (MME) méreg- és tetemkereső kutyás egysége és a nemzetipark-igazgatóságok természetvédelmi őrszolgálata a koronavírus-járvány alatt is folytatja munkáját.

Ennek eredményeként derült fény arra, hogy idén már tizenkét sas esett mérgezés áldozatául, és csak az utóbbi egy hónapban hét különböző helyszínen kerültek elő mérgezéses tüneteket mutató elhullott ragadozó madarak, emlősök és mérgezett csalétkek. Az elpusztult egyedek száma április közepére meghaladja a 77 példányt, amelyek között kilenc rétisas és három parlagi sas, utóbbiak fokozottan védettek, természetvédelmi értékük példányonként 1 millió Ft.

A tetemek mintegy kétharmadát, 50 madarat és emlőst, valamint kilenc mérgezett csalétket „Falco” (németjuhász) és „Carlo” (belgajuhász) segítségével az MME méreg- és tetemkereső kutyás egysége találta meg.

Nem kizárt, hogy az elkövetők abban bíznak, hogy az elrendelt járványügyi korlátozások árnyékában kisebb eséllyel derül fény tetteikre, ezért kihasználva a helyzetet bátrabban helyeznek ki mérgezett csalétkeket, ezzel veszélyeztetve a ragadozómadarakat. Az MME és a nemzeti parki természetvédelmi őrszolgálat munkájának köszönhetően azonban a begyűjtött tetemek és csalétkek laboratóriumi vizsgálatai folyamatban vannak, feljelentések születtek és több esetben indult rendőrségi nyomozás. Az elkövetők ellen több bűncselekmény miatt is vádat emelhetnek (természetkárosítás, állatkínzás, orvvadászat, méreggel való visszaélés), így akár milliós pénzbüntetésre és egytől öt évig terjedő börtönbüntetésre is számíthatnak.

Az MME méreg- és tetemkereső kutyás egysége 2013 őszén kezdte el működését a parlagi sasok védelmét szolgáló Helicon LIFE projekt keretein belül, és azóta folyamatosan dolgozik az illegális madárpusztítások visszaszorításáért. Az egység hét év alatt 371 bűncselekményt, valamint 113 bűncselekménygyanús esetet regisztrált, a terepi keresések összesített száma pedig az idei évben átlépte az ezret. 2016-ban a PannonEagle LIFE projekt keretein belül az MME mellett a Cseh Madártani Egyesületnél, a Szlovák Rendőrségnél és a Kiskunság Nemzeti Park Igazgatóságnál is szolgálatba lépett egy-egy méreg- és tetemkereső kutyás egység, amelyek szintén együttműködnek és jelentősen segítik a helyi természetvédelmi és rendvédelmi szervekkel. „Samu” a Kiskunsági Nemzeti Park Igazgatóság németjuhász kutyája idén tavasszal is több helyszínen is végzett felderítő tevékenységet vezetője segítségével, amelyek során két áramütött parlagi sas és több egyéb védett ragadozó madár tetemét találta meg.

Idei tavaszi esetek összesítése megyei bontásban (összesen 77 madár és emlős, 11 csalétek):

  • Győr-Moson-Sopron megye: 1 rétisas, 4 holló, 4 róka, 1 házimacska, 1 nyest, 1 mérgezett csalétek;
  • Szabolcs-Szatmár-Bereg megye: 2 rétisas, 17 egerészölyv, 1 holló, 3 róka, 4 mérgezett csalétek;
  • Hajdú Bihar megye: 1 parlagi sas, 1 rétisas, 9 egerészölyv, 2 barna rétihéja, 1 héja, 1 vetési varjú, 6 róka, 1 kutya, 5 csalétek, 7 dolmányos varjú, 2 szarka, 1 házi                macska;
  • Bács-Kiskun megye: 3 rétisas, 1 parlagi sas;
  • Csongrád megye: 1 parlagi sas, 3 egerészölyv, 1 barna rétihéja, 1 csalétek;
  • Vas megye: 1 rétisas;
  • Borsod-Abaúj-Zemplén megye: 1 rétisas.

Forrás: parlagisas.hu