Több országból kérik a Cipruson élő vásárhelyi énekes karantén-dalait

A lakhelytől mindössze 950 méterre lehet eltávolodni kutyasétáltatás, sportolás és edzés céljából, SMS-ben kell engedély kérni a lakás elhagyására, maximum két órahosszáig lehet közterületen tartózkodni, de a vásárhelyi, 8 éve Cipruson élő Csintalan Ildikó még így is több országba jut el – virtuálisan.

Angyalok nincsenek, megöltük őket, pedig csak tanítani akartak minket”. Biztos nagyon sokan emlékeznek még a vásárhelyi Jumping Round zenekar ezen soraira. A dal megírásában nagy szerepet vállalt Csintalan Ildikó, aki azóta Cipruson kamatoztatja tehetségét. Az énekes-előadó portálunknak elárulta, hogy a szigetországban sokkal szigorúbb intézkedések vannak a koronavírus kapcsán, mint Magyarországon.

2012 óta él Cipruson, és 2014 óta foglalkozik komolyabban az énekléssel. A családi vállalkozás mellett – ami egy ajándékboltot takar, és párjával közösen üzemeltetik – a hangjából él. 3-4-5 csillagos hotelekben lép fel, és különböző nívós helyeken énekel  a vendégeknek.

Több országból kérik a Cipruson élő vásárhelyi énekes karantén-dalait 1

Elmondta, hogy március 13-án még volt egy fellépése, és pont aznap jelentették be, hogy március 16-tól érvénybe lépnek a szigorítások. A koronavírus miatt naponta egyszer lehet elhagyni a házat, és azt is csak megfelelő indokkal. Egy SMS-t kell küldeni a megadott számra a személyes adatokkal, illetve a ház elhagyásának okával, a válasz üzenetben pedig megérkezik az engedély. A szabályokat nagyon szigorúan be kell tartani, hiszen komoly pénzbüntetés jár annak, aki megszegi azokat.

Mivel a helyiek nagyon vallásosak, húsvétkor volt arra példa, hogy a lakosság egy része „beszökött” a templomokban, és a rendőrségnek nagy erőkkel kellett kivonulni. Természetesen minden nem létfontosságú üzlet, bolt zárva van, és csak orvoshoz, kórházba és bevásárolni lehet menni. Kutyát sétáltatni sem olyan egyszerű, hiszen fokozták a szigort: a lakhelyet maximum 950 méterre lehet elhagyni kutyasétáltatás, sportolás és edzés céljából.

A ciprusi kormány intézkedései eredményesnek bizonyultak, hiszen vasárnap mindössze 810 beteg volt az országban, és napi 4-5 új megbetegedést regisztrálnak. A helyi szervek éppen ezért május 4-től több lépcsőben enyhítik is a korlátozásokat. A helyiek ettől függetlenül attól félnek, hogy idén már nem indul be a turizmus.

Több országból kérik a Cipruson élő vásárhelyi énekes karantén-dalait 2

Mi próbáljuk elfoglalni magunkat. Többet alszunk, pihenünk, és szerencsére dolgozni is tudunk. Nagyon sokat kirakózunk, és bulizni i szoktunk itthon, kettesben. Párom esküvői fotós-videós, így ő is tudja rendszerezni a felvételeit, és tud nekem segíteni a karantén-felvételekben” – mondta el az énekes.

Ildikó ugyanis a járvány ideje alatt sem pihen, és gőzerővel készíti az otthoni felvételeket. Mint elmondta, több Facebook csoportban kérték, hogy énekeljen nekik. Több országból is megkeresték már, hogy szívesen hallgatnák otthon, így belevágott a videógyártásba. A dalokat az otthoni stúdióban veszik fel, és nem csak a hangot rögzítik, hanem videón is megmutatják, ahogy a zeneszámok megszületnek.

Mindig is szerettem felvételeket készíteni, de eddig csak hangot rögzítettünk. Nagyon élvezem ezt a videós munkát, hiszen végre ki tudunk szakadni a karanténos mindennapokból. Jól esik kibújni az otthoni ruhából, sminkelni, és alkotni. Egy-egy dal felvétele körülbelül 20-25 percig tart, amit egy kis utómunka követ” – fogalmazott Ildikó.

Az énekes-előadó végezetül elmondta, hogy nagyon szeret kint élni, de rettentően hiányzik neki Vásárhely, a család és a barátok. Bíznak abban, hogy hamarosan vége lesz ennek a járványhelyzetnek, és ismét fogadhatnak látogatókat.