Mindent rendben találtak a vásárhelyi idősotthon ellenőrzésekor 6

A Kovács-Küry Időskoúak Otthonában is tartottak már ellenőrzést a koronavírus-járvány kitörése óta. A közel 180 fő ellátását végző intézmény működésében mindent rendben találtak. Bálint Gabriella főigazgató lapunkkal közölte: továbbra sincs egyetlen fertőzött sem az otthonban.

Mint ismert, Müller Cecília országos tiszti főorvos ellenőrzést rendelt el hazánk összes idősotthonában, elsősorban a Pesti úti intézményben történtek miatt. Ennek keretében a múlt héten a vásárhelyi Kovács-Küry Időskorúak Otthonába is érkeztek szakemberek, hogy betekintést nyerjenek a mindennapi működésbe és az ott zajló munkába.

Mindent rendben találtak a vásárhelyi idősotthon ellenőrzésekor

– A Hódmezővásárhelyi Járási Hivatal Népegészségügyi Osztály munkatársai jöttek el hozzánk, és a gondozási folyamatainkat, a higiéniás szabályainkat, a protokollunk gyakorlati alkalmazását, a személyi állományunkat, a raktárkészletünket és a tárgyi feltételeinket vizsgálták meg. Egy szóval arra voltak kíváncsiak, hogyan működünk a világjárvány idején – tájékoztatta portálunkat Bálint Gabriella.

Az ellenőrzés során a hatóság megállapította, hogy rendben működik az intézmény. Erről jegyzőkönyv is született. – Nagyon nagy öröm a számomra, hogy megfeszített csapatmunkával elértük azt, hogy nincs koronavírusos betegünk. Mindössze egy-két tanácsot fogalmaztak meg a szakemberek a látogatásukkor, hogy még kisebb legyen az esély arra, hogy a járvány betörjön a zárt közösségünkbe – mondta a Kapcsolat Központ főigazgatója.

Mindent rendben találtak a vásárhelyi idősotthon ellenőrzésekor 2

A Kovács-Küryben az elmúlt hetekben szigorú intézkedéseket vezettek be, így például látogatási és felvételi tilalom van érvényben, illetve az idősek nem hagyhatják el az otthon területét. Emellett a dolgozók arra törekedtek, hogy védőfelszerelésből több hónapra elegendő tartalék legyen, ezért saját kézzel varrtak maszkokat. Az intézmény jelentős adományokat is kapott magánszemélyektől, vállalkozóktól, alapítványoktól, egyesületektől.

Mindent rendben találtak a vásárhelyi idősotthon ellenőrzésekor 4

A személyzetnek külön bejáratot alakítottak ki, hogy a dolgozók csak teljes fertőtlenítés és beöltözés után érintkezhessenek az idősekkel. Ezen kívül hetente kétszer komoly védelmi virucid fertőtlenítést végeznek az otthonban, ami napokig védi a felületeket a vírus ellen.

– Eddig is úgy kellett dolgoznunk, hogy mindig minden legyen rendben, de ez most különösen fontos. Bárkitől bármikor kapunk ellenőrzést, legyen az hétvége, éjszaka vagy hajnal, akkor is ugyanazt a képet kell mutatnunk. Komoly eredményt értünk el, de nincs az a teljesítmény, amit ne lehetne fokozni – fejtette ki a főigazgató.

Mindent rendben találtak a vásárhelyi idősotthon ellenőrzésekor 1

A Kovács-Küry négyezer négyzetméteren működik közel száznyolcvan ellátottal, és mintegy hatvan gondozó van közvetlen kapcsolatban az idősekkel. A Kapcsolat Központhoz tartozik a 21 férőhelyes Mindszenti Idősek Otthona is, ahol jelenleg húsz főt látnak el. Ebben az intézményben is a vásárhelyihez hasonló intézkedésekkel járnak el, és ott sem diagnosztizáltak még koronavírus-fertőzöttet.

Mindent rendben találtak a vásárhelyi idősotthon ellenőrzésekor 5

Mindent rendben találtak a vásárhelyi idősotthon ellenőrzésekor 3

Fotók: Gémes Sándor