Makó példát mutat Vásárhelynek a járvány kezelésében

A Maros-parti település önkormányzata minden háztartásba ingyenesen juttatott el két darab mosható szájmaszkot. Vásárhelyen a polgármester PR-akció keretében, puszta kézzel osztogatott maszkokat, hangsúlyozva: adományokat elfogad ezért, vagyis a fizetés „kötelezően ajánlott”…

Továbbra is döbbenetesen ellentétes utat jár be a koronavírus-járvány okozta veszélyhelyzetben Hódmezővásárhely és Makó városa. Legutóbbi összeállításunkban már felvázoltuk, merőben más stratégiát látszik követni a két önkormányzat: míg Vásárhelyen a kormányt rugdossák, és azt bizonygatják, mit miért nem lehet, addig Makón számos fontos, előremutató intézkedéssel segítették a helyi embereket, vállalkozókat. Ez a tendencia az utóbbi időszakban sem változott meg. A makói polgármester a helyén van, napi szinten helyből irányítja, szervezi és felügyeli a védekezést, míg a vásárhelyi városvezető országos politikai és médiahaknikban – lásd például e heti budapesti, ATV-s fellépését – éli ki magát.

Az elmúlt napok legfontosabb fejleménye, hogy Makón az önkormányzat jóvoltából szájmaszkkal látták el a teljes lakosságot! Ez azért kiemelten fontos, mert az egyes országok legfrissebb intézkedéseit tekintve, a nemzetközi kutatásokat, a járványügyi, egészségügyi szakemberek, orvosok, virológusok útmutatásait figyelembe véve egyértelmű, hogy a szájmaszk mint az arcot, orrot, szájat – nyilvános helyeken, közterületeken, tömegközlekedésen, boltban, piacon stb. – eltakaró védőeszköz a járvány terjedése lassításának, majd megállításának egyik legfontosabb személyi higiénés felszerelése. Hatékonyan védi elsősorban a többi embert a tünetmentes vagy enyhe tüneteket mutató fertőzőktől, de – persze típustól függően – valamilyen mértékben a használóját is óvja a környezeti ártalmaktól, a nagyobb cseppekben támadó vírustól. Ezzel kapcsolatban számos tudományos elemzés jelenik meg gyakorlatilag nap mint nap, a héten például a pécsi Jakab Ferenc professzor, a kormányzati koronavírus-kutató akciócsoport vezetője is arra szólított fel, a szakmai útmutatás immár egyértelmű: mindenki hordjon maszkot, mert (az elsődleges védelmi vonal, az otthon maradás, a lakás mellett) ez az egyének másodlagos védelmi vonala.

A Promenad is megírta múlt héten a Makó Híradó cikke alapján: a Farkas Éva Erzsébet polgármester vezette makói önkormányzat postai úton, térítésmentesen juttatott el az összes, azaz mind a 11 300 makói háztartásba két-két darab orvosok által bevizsgált, mosható, fertőtleníthető és vasalható szájmaszkot, természetesen zárt nejlontasakban. Ezzel hatalmas lépést tettek a makóiak egészségének védelméért és annak megelőzéséért, hogy a Maros-parti településen adott esetben komolyabb mértékben fusson fel a fertőzés. Nem mellesleg az önkormányzat küldeményében részletes tájékoztatót is találhattak a makóiak a szájmaszkok pontos és helyes használatáról, valamint a helyi háziorvosok és fogorvosok elérhetőségéről, az aktuális orvosi, gyermekorvosi ügyeleti rendről.

Makó tehát így vigyáz polgáraira, így gondoskodik az ott lakókról. Hódmezővásárhelyen ezzel szemben a város polgármestere sajátos ingyencirkuszt csinált a maszkosztogatásból. A település 20 ezer sebészeti maszkot rendelt, melynek egy részét Márki-Zay Péter – és a hozzá lojális politikai szereplők PR-fotózkodása kíséretében – a védekezésben, az egészségügyi és a szociális ellátásban dolgozóknak osztották ki. Ami maradt, abból kaphatott a lakosság, már ha lehetősége nyílt elmenni érte, és miközben „elvben” ingyenes is lehetett volna ez a tranzakció, a városvezető gyakorlatilag „kötelezően ajánlottá” tette, hogy a vásárhelyiek fizessenek a maszkokért, folyamatos hangsúlyozva: „adományokat elfogadnak” a védőeszközökért cserébe. A polgármester húsvétvasárnaptól egyébként kötelezővé tettek a maszkviselést a helyi piacon, ahol látványfotózás keretében maga is osztogatott szájmaszkot (tudják, adományokat „elfogadott” a városnak…), a járványügyi előírásokra fittyet hányva puszta kézzel, azaz gumikesztyű nélkül összefogdosva azokat.

Makó példát mutat Vásárhelynek a járvány kezelésében 1

Érdemes azt is megvizsgálni, mennyire más utat jár be a lakosság tájékoztatásában is a két városvezető. Míg Farkas Éva Erzsébet rendszeres online MakóInfói ténylegesen a védekezés és a járványhelyzet legfrissebb híreiről, helyi intézkedéseiről, tudnivalóiról szólnak, a lakosság felvilágosítását, tájékoztatását, illetve megnyugtatását szolgálják, addig Márki-Zay Péter rendszeres netes bejelentkezései (ahogy országos médiaszereplései is) továbbra is leginkább a kormány és a miniszterelnök elleni uszításról, országos politikai cirkuszolásról szólnak. Tehát míg Makó polgármestere – egyébként a kormányzati, állami szervekkel együttműködésben – higgadt hangon informál, felhívja a figyelmet a higiénés, szociális és egyéb óvintézkedésekre, segíti az emberek egyéni védekezését, addig Vásárhely polgármestere országos politikai ambícióktól vezényelve a járványból is leginkább nagypolitikai tőkét akar kovácsolni, vagyis politikát (kampányt) csinál a járványból. (Ahelyett, hogy az évtizedek óta nem látott bajban összefogna a kormányzattal no meg a lakossággal, politikai szimpátiára való tekintet nélkül.)

Végezetül ismét le kell szögezni, hiába kezdeményezte a helyi Fidesz-KDNP, és hiába kéri az önkormányzatot a helyi vállalkozók közössége, a kamara is, a vásárhelyi városvezetés nem hajlandó eltörölni a válság miatt bajba jutott vásárhelyi kis- és középvállalkozások idei évi helyi adóterheit. A polgármester a kormányra mutogat, és arra célozgat, hogy a munkahelyek védelme kormányzati feladat, ám ebben nincs (ebben sincs!) igaza: a helyi kkv-k építmény- és telekadójának, valamint iparűzési adójának idei elengedése bizony rengeteg munkahelyet mentene, azaz menthetne meg Vásárhelyen. A polgármester ennek ellenére elengedi a füle mellett a javaslatot, a jelek szerint Vásárhely (kasszája) nem akarja ezt megengedni magának… A polgármester elutasította a jobboldal azon gazdaságvédelmi kezdeményezését is, hogy az önkormányzat hozzon létre egy segélyalapot – vis maior keretet – legalább 400 millió forint összértékben, és dolgozzon ki helyi akciótervet az idősek védelmére és támogatására, valamint a nehéz helyzetbe került cégek támogatására és munkahelyvédelemre. Márki-Zaynak a jelek szerint ennél sokkal fontosabb a személyét fényező propagandamédia pénzelése (80 millióból!!!), valamint a Kossuth téri budibüfé „városképi jelentőségű” projektje…

A vásárhelyi védekezés helyett Budapesten haknizott az Orbán-fóbiás Márki-Zay

Makó ezzel szemben nem mutogat, nem kenegeti a felelősséget, és nem is totojázott. Hogy csak a legfontosabb intézkedéseket soroljuk, a Hagymatikum Gyógyfürdő bezárása kapcsán a Makói Gyógyfürdő Zrt.-nél keletkező bevételkiesés kompenzálása, illetve a likviditás folyamatos biztosítása érdekében a cég részére 200 millió forint vis maior működési támogatást nyújt az önkormányzat (azzal, hogy amennyiben a támogatás felhasználására a likviditás folyamatos fenntartásba érdekében nincs szükség, az önkormányzat részére visszafizeti a cég).

Április 1-jétől június 30-ig a városi piacon a helypénzt 30 százalékos, a bérleti díjakat 50 százalékos mértékkel, illetve valamennyi nem lakáscélú ingatlan bérleti díját is 50 százalékkal csökkentették. Ugyancsak április 1-jétől valamennyi nem lakáscélú, önkormányzati tulajdonban lévő ingatlan bérleti díját 100 százalékos mértékkel mérsékelték azon időszakra, melyben a bérlő üzlethelyiségét bezárja, és melyben ugyanakkor igazolja, hogy munkavállalót nem bocsát el. Hasonlóan a városi piacon a bérleti díjakat 100 százalékos mértékkel csökkentették azon időszakra, melyben bérlő üzlethelyiségét bezárja, ugyanakkor igazolja, hogy munkavállalót nem bocsát el. Tehát Makó nem engedi el lakosai, vállalkozói kezét a bajban, sőt, kiemelten és példamutatóan odafigyel rájuk. Vásárhely vezetése is tanulhatna a leckéből. Nem kellene messzire menni a jó mintáért.