Márki-Zay fröcsög: „Orbánnak láthatóan megjött a kedve a járványhoz”

A vásárhelyi polgármester a helyi védekezésre koncentrálás helyett továbbra is leginkább a miniszterelnököt és a kormányt ekézi. Vasárnapi prédikációjában a migránsozás és kommunistázás mellett arról beszélt, Orbán Viktor szerinte a választásra való felkészülésként kezeli a járványt, és prioritásai között – adott esetben – a látványsportok, a foci támogatása is megelőzi a védekezést…

Márki-Zay Péter láthatóan és érezhetően beleszerelmesedett saját szánalmasan kisstílű gondolatába, miszerint „Orbán Viktornak láthatóan megjött a kedve ehhez a járványhoz”. A Mindenki Magyarország Mozgalom elnöke jó ideje ezt mantrázza közösségi oldalán, a tízmilliókkal kistafírozott helyi propagandamédiájában, valamint az arra fogékony országos sajtóban is az ATV-től a HVG Online-ig. A vásárhelyi polgármester vasárnapi Facebook-bejelentkezésében sem elsősorban arra összpontosított, hogy bemutassa, mit tett és tervez tenni a koronavírus-járvány ellni helyi védekezésben (ha ugyan…), hanem ismét csúcsra járatta Orbán Viktor miniszterelnök és a kormány támadását, ekézését.

Kezdjük azonban két múlt heti hírrel!

1) Az egyebek mellett tudományos kutatásokkal is foglalkozó London Deep Knowledge Group közzétett egy ranglistát arról, hogy melyik negyven ország lakosai érezhetik magukat a leginkább biztonságban, hol a legstabilabb a helyzet, azaz melyik kormány milyen hatékonyan kezeli a koronavírus-járvány egészségügyi oldalát. A listát a már nagyon korán radikális intézkedéseket bevezető Izrael vezeti Németország, Dél-Korea, Ausztrália és Kína előtt. Magyarország az előkelő 14. helyre került, ez a negyedik legjobb eredmény Európában, Németország, Svájc és Ausztria mögött.

2) A Fidesz-barátsággal ugyancsak kevéssé vádolható Nemzetközi Valutaalap (IMF) 2020-2021-es világgazdasági prognózisa szerint az Európai Unióban az idén a magyarországi bruttó hazai termék fog Málta után a legkevésbé csökkenni. A többiek a fasorban sincsenek. Az IMF a tavalyi 4,9 százalékos növekedés után az idén a magyar GDP 3,1 százalékos csökkenésére számít, 2021-ben viszont ismét növekedésre, 4,2 százalékosra.

+1) Mindeközben április 20-án nem éri el a diagnosztizált fertőzöttek száma a kétezret, vagyis a statisztikai adatok szerint Magyarországon európai összevetésben is igen kedvezőek a számok a világjárvány okozta globális válságban. Ami a lakosság fegyelmezettsége mellett nyilvánvalóan az Orbán-kormány nemzetközi összehasonlításban is igen gyors, határozott és hatékony egészségvédelmi, valamint – lásd IMF – gazdaságvédelmi intézkedéscsomagjának köszönhető.

Erre kiáll Márki-Zay Péter, Hódmezővásárhely polgármestere, aki Orbán Viktor 2022-es kihívójának, sőt, már-már a balliberális ellenzék jövőbeni miniszterelnökének álmodja magát, és beletörli a lábát az eredményekbe, a kormány tevékenységébe. Színtisztán politikai indíttatásból, nagypolitikai szándékoktól és ambícióktól vezérelve, fittyet hányva azzal, mi lenne városa, közössége érdeke. Hiszen ha valamikor, akkor most, a veszélyhelyzetben nem a pártoskodó cirkuszolásnak, hanem a nemzeti összefogásnak lenne ideje, Vásárhely városa és önkormányzata esetében pedig a kormányzattal és az állami szervekkel való szoros, gördülékeny együttműködésnek. Márki-Zayt azonban szemmel láthatóan jobban érdeklik saját személyes országos politikai tervei és lázálmai, ezért nem hagy fel a „szabadságharcososdival”.

Vasárnapi Facebook-prédikációjában egyebek mellett arról szónokolt tehát, hogy „Orbán Viktornak láthatóan megjött a kedve ehhez a járványhoz”, minek következtében – állította – „majdnem minden nap valami olyan esemény történik, mely jogos felháborodást vált ki, többek között a szabad városok (sic!) vezetőiből”. Kitért rá, „vannak különböző találgatások, hogy hogyan szándékozik a Fidesz két év múlva ismét választást nyerni, lesz-e előválasztás, ez a járvány hogyan jön a képbe (sic!) a Fidesz választási terveivel kapcsolatosan”.

Ennek kapcsán kijelentette, „Orbán Viktor láthatóan ezt egy választásra való felkészülésként kezeli, nemcsak az, hogy elvette a pártoknak a pénzének a felét – nyilván azt a felét, amiből esetleg egy kampányt lehetett volna finanszírozni –, de egy ilyen rendkívüli állapot arra is alkalmas, hogy mondjuk egy előválasztást ne lehessen megtartani, tehát sok politikai és anyagi oldala is van”. Mindezt azzal fejelte meg, hogy szerinte a kormány és a miniszterelnök üldözi és kivérezteti az (ellenzéki) önkormányzatokat, valamint arra is utalt, hogy a látványsportok, a foci támogatása „Orbán Viktor prioritásai között még a járványt is adott esetben megelőzi, ez nagyon szomorú”.

Nem maradt el a „mészároslőrincezés”, a „schmidtmáriázás” és a „nemváltás betiltásának” nehezményezése sem, sőt, a polgármester odáig merészkedett, hogy kijelentette, „a járvány ürügyén a kormány rengeteg olyan lépést tesz meg, mely valójában az ideológiájának felel meg, vagy egyszerűen lopásról (sic!) van szó, vagy leginkább esetleg az ellenzéki városok, az ellenzéki polgármesterek, ellenzéki pártoknak az ellehetetlenítése anyagilag vagy jogilag”. Sőt, szerinte a miniszterelnök számára ez a terület „a védekezésnél is nagyobb fontossággal bír”.

Ehhez kapcsolódóan úgy folytatta az agymenést, hogy a járványt a Fidesz politikai hergelésre használja, de „a választók hála Istennek nem olyan ostobák, hogy elhinnék, hogy a Fideszen kívül bárki ide migránsokat akar betelepíteni, vagy bárki más kommunista lenne”. Úgy összegzett, a 2022-es választás „azon fog múlni, hogy önök elmondják-e mindenkinek az országban, hogy a Fidesz az egyetlen migránsbetelepítő párt”…

Hadd utaljunk e helyütt vissza a fent említett 1-es, 2-es és +1-es pontra, a magyar kormány járványvédelmi intézkedéseinek kézzelfogható eredményeire és nemzetközi elismerésére! Az MMM elnöke azt az Orbán Viktort támadja, aki a nap huszonnégy órájában a védekezésre összpontosít, a magyar emberek egészsége és a magyar gazdaság védelmére: a reggel 6 órai operatív törzsi üléseken át az ország kórházainak személyes végiglátogatásán át az éjszakába nyúló kormányzati, akciócsoporti megbeszélésekig.

Az a politikus támad, akinek a kormány által ráruházott szigorítási jogkörrel a hétvégén annyiban sikerült élnie, hogy vasárnap 10.30-kor – a közösségi médiában(!) – kidoboltatta, hogy vasárnap 11-től NEM mehetnek a 65 év felettiek a piacra, a 65 év alattiak pedig MÉGIS GYORSAN mehetnek 11-től. Jó eséllyel versenybe szállva ezzel az ország legelkapkodottabb, legértelmetlenebb járványügyi intézkedésének címéért… Az a politikus támad, aki számára a járvány elleni védekezésnél érezhetően fontosabb a 2022-es országgyűlési választás (tudják: aki mondja másra…). Az a politikus, aki – hiába kérik a Fidesz mellett a vállalkozók is – nem hajlandó eltörölni a bajba jutott helyi kis- és középvállalkozások idei helyi adóit. Az a politikus, akiről – milliós fizetése(!) ide vagy oda – nem hallani, hogy pénzadománnyal segítene a járványhelyzetben, például városa kórházának. És aki a gyurcsányista kollégára, Varju Lászlóra hajazva puszta kézzel (gumikesztyű nélkül) osztogatta az embereknek a maszkokat a piacon, s persze „adományokat” azért „elfogadott”…

Megint az a helyzet: ha hallgatott volna, (talán) bölcs maradt volna. Mondom: talán.

Borítókép: Márki-Zay Péter Facebook-oldala