Jó reggelt, Vásárhely! 527

Elérkezett a hét utolsó munkanapja, ami még a tegnapinál is melegebb nap lesz, 20-26 fokos maximumokra van kilátás. Péntek van, névnapjukon pedig köszöntjük a Rudolfokat!

A tegnapi nap folyamán újabb fontos döntések születtek a koronavírus kapcsán, mind helyi, mind országos szinten. Mutatjuk ezeket: 

Szerdán ülésezett a kormány, csütörtök délelőtt pedig Gulyás Gergely, a Miniszterelnökséget vezető miniszter arról beszélt, hogy az önkormányzatok a szombaton 0 órától vasárnap éjfélig ismételten saját hatáskörben szabályozhatják a közterületek használatának a jogát.

Gulyás Gergely azt is elmondta, hogy csak írásbeli érettségi vizsgákat szerveznek a koronavírus járvány miatt május 4-től. Hozzátette: szóbeli csak azon tárgyaknál lehet, ahol nincs lehetőség írásbelit tartani, ez 3178 diákot érint.

Újabb adókönnyítésekről döntött a kormány, amelyek 200 milliárd forintot hagynak a vállalkozásoknál és a családoknál – jelentette be Varga Mihály pénzügyminiszter csütörtökön a Facebookra feltöltött videójában.

A vásárhelyi polgármester ismét nem fogadta el a Fidesz-frakció javaslatát, ami szerint az idei évre engedje el a város a leginkább bajban lévő kis- és középvállalkozások építmény- és telekadóját, valamint iparűzési adóját.

Ezen a napon történ:

1790 – Meghalt Benjamin Franklin, a villámhárító feltalálója, egyike a Függetlenségi Nyilatkozat aláíróinak

1874 – Bevezették az egységes (méter, kilogramm, liter) mértékrendszert.

1980 – Meghalt Nádasdy Kálmán, háromszoros Kossuth-díjas film- és operarendező, zeneszerző és műfordító

1711 – Bécsben 32 éves korában himlőben meghalt I. József magyar király, német-római császár és cseh király

Kellemes napot, vigyázzon magára!